Yemekleri Fazla Tuzlu Yemeyin

Yemekleri Fazla Tuzlu Yemeyin

Yapılan ilmi araştırmalar göstermiştir ki, gereğinden fazla miktarlarda tuz tüketen insanlarda, daha az tuz kullanan insanlara göre yüksek tansiyon daha sık ortaya çıkmaktadır.

Kan basıncını normale indirmek için öncelikle hayat tarzında bazı değişiklikler yapılması ve değiştirilebilir faktörlere dikkat edilmesi gerekir. Yüksek tansiyonla mücadelede en önemli adım, fazla kiloları vermek ve yenilenleri kontrol altına almaktır. Bunun için de az tuzlu yemek (tamamen tuzsuz değil) ve katı yağlı gıdalardan uzak durmak, porsiyonları küçültmek tesirli bir tedbirdir. Fazla olan her 10 kilonun verilmesi, yüksek tansiyonu 0,5-2 değer düşürür. Perhizin, meyve, sebze ve katı yağ muhtevası azaltılmış süt ürünlerinden zengin olması da, tansiyonun normale getirilmesine katkıda bulunur.

KENDİMİZ NELER YAPABİLİRİZ?
Büyük tansiyonu 12 -14 arasında ve/veya küçük tansiyonu 8-9 arasında olan hastalarda, altta yatan başka bir sebep yok ise hayat tarzı değişiklikleri yapması tavsiye edilir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
* Düzenli ve uygun egzersiz alışkanlığının kazandırılması
* Tuzdan kesinlikle kaçınılması
* Şişman ise hemen kilo verilmesi ve ciddi bir perhize girilmesi
* Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların mutlaka bırakılması gerekiyor
* Katı yağlardan kaçınma ve zeytinyağlı sebze yemeklerinin tercih edilmesi
* Bol sebze ve meyve yeme alışkanlığının özellikle artırılması şart
* Beslenmede potasyum, kalsiyum ve magnezyum desteği...

NE ZAMAN İLACA BAŞLANMALI?
Büyük tansiyon 14-16 arasında ve/veya küçük tansiyon 9-10 arasında, kalp, beyin, böbrek ve göz gibi uç organlar hipertansiyondan etkilenmemişse ve kalp hastalığı için risk faktörü olmayan hastalarda hayat tarzı değişikliği ile birlikte hipertansiyon ilaçları hekim takip ve kontrolünde kullanılmalıdır.
Eğer büyük tansiyon 16-18 arasında ve/veya küçük tansiyon 10-11 arasında ise bu hastalarda ciddi diyet uygulaması ve birden fazla hipertansiyon ilacı kullanılması ile yoğun tedaviler uygulanır.
Küçük tansiyon 12'nin üzerinde ise "malin hipertansiyon" denilen tıbbi bir aciliyet söz konusu olup, acilen uzman hekime müracaat edilmelidir.

PERHİZİN İNCELİKLERİ

Yemeği tuz yerine baharatla tatlandırın

* Yapılan ilmi araştırmalar göstermiştir ki, gereğinden fazla miktarlarda tuz tüketen insanlarda, daha az tuz kullanan insanlara göre yüksek tansiyon daha sık ortaya çıkmaktadır. Perhizde tuz kısıtlaması yapmak için tuzsuz ekmek kullanılması, sofraya konulmuş yemeklere, tadına bile bakmadan tuz atma alışkanlığının terk edilmesi ve gıda seçiminde gıdaların tuz içeriğine bakılmalıdır. Hekime danışmadan yapay tuz kullanmak da zararlı olabilir.
* Yemekler tuzsuz şekilde pişirilmeli; ateşten alındıktan sonra tuz eklenmelidir. Yemeklerin lezzetini artırmak için tuz yerine maydanoz, kekik, nane, dereotu gibi bitkilerle, baharatlar, limon, sirke, yoğurt kullanılabilir. Tuzlanarak hazırlanan turşu, zeytin gibi besinler konserveler, hazır çorbalar, salamuralar, hardal, ketçap, konserveler ve hazır soslar gibi bazı hazır gıdaların tuz içeriği oldukça fazladır. Bu tür gıdalardan olabildiğince uzak durulmalı, şuurlu tüketilmeye çalışılmalıdır.


LİMON DÜŞÜRÜR MÜ?

Tansiyonun doğru bilinen yanlışları

* Tansiyon normale inince ilaçları bırakmak
* İlaçların yan etkisinden korkmak
* Tedavi olarak sadece Nifedipine (turuncu kapsüller) veya kaptopril tablet çiğnemek.
* "Bünyem, yüksek tansiyona alışmış" diyerek ciddiye almamak.
* Tansiyonu ölçmeden, şikayetleri başka hastalığa bağlamak.
* Kan basıncı yüksekliğini sadece strese bağlayıp tansiyon ilacı kullanmamak.
* Yalnızca büyük tansiyonla ilgilenip küçük tansiyonu önemsememek.
* İlaç kullanılmadan "tuz azaltılarak, sarımsak yenerek ve limon suyu içilerek tansiyon normale indirilebilir" düşüncesi.

İlaçların yan etkilerinden korkmayın!
Her ilaçta olduğu gibi tansiyon ilaçlarının da yan etkileri olabilir. Bu yan etkilerin çoğunluğu ilk günlerde ortaya çıkar ve genellikle de hafiftir. Hipertansiyon tedavisi sırasında daha önce hissedilmeyen halsizlik, inatçı
öksürük, alerji gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda, mutlaka takip altındaki hekimlere müracaat edilmelidirler. Ciddi ve ağır bir yan etki varsa, ilacın değiştirilmesi ile yan etki meselesi kolaylıkla hallolur.

Yürümek de bir spordur
* Yürüme, koşma, yüzme, bisiklete binme gibi aerobik, egzersiz kilo kaybını hızlandırır, kan basıncı kontrolünü kolaylaştırır, kalp krizi ve felç riski ile ani ölümü azaltır.
* Ağırlık kaldırma, vücut geliştirmeden kaçınılmalıdır.
* Egzersiz sıklığı haftada en az 3 kez, tercihen 5 kez, 30-45 dakika süreli olmalıdır. Egzersizin 2 hafta bırakılması, olumlu etkisini ortadan kaldırır.
* Kalp hastalığı olan kişiler, egzersize başlamadan önce, mutlaka hekim kontrolünden geçmelidir.
* Özel araba yerine toplu taşıma araçları, asansöre binmek yerine merdivenler kullanılmalı.

Etiketler :