Yemen düellosu

Yemen düellosu

Bölgesel savaşa dönüşen Yemen krizinde Suudi Arabistan ve İran arasındaki tansiyon giderek yükseliyor.

Suudi Arabistan liderlğindeki Körfez ülkeleriyle İran arasında bilek güreşine dönüşen Yemen krizinde tansiyon giderek yükseliyor. Riyad'ın Tahran'ı suçlayan açıklamalarına sert yanıt veren Lübnan Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'a İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Firuzabadi de katıldı. Ruhani dün Ordu Günü kutlamalarında yaptığı konuşmasında, Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan koalisyonu sert bir dille eleştirerek, “Mazlum halklara saldırmak, saldırganlara her iki dünyada utanç getirecektir” ifadesini kullandı.

GEMİLERİMİZ HER YERDE

Ruhani, Basra Körfezi'nden Aden Körfezi'ne, Umman Denizi'nden Akdeniz'e kadar, uluslararası sularda dolaşan İran gemilerini kastederek “varlığımız kıyı ülkeleri ile ticari gemilerin deniz yolu güvenliklerini sağlamak içindir” dedi. İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Firuzabadi de ülkesinin Husilere silah desteği sağladığı yönünde Riyad yönetimi tarafından gündeme getirilen iddiayı “gülünç” sözüyle nitelendirdi.

YİNE SERT KONUŞTU

Suudilere yönelik en sert açıklamalar ise Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'tan geldi. Bu ay başında Suudilerin büyük bir yenilgiye uğrayacaklarını vurgulayan Nasrallah, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, Yemen halkı ile dayanışma toplantısında yaptığı konuşmada “Müslümanların ve Arapların, terör ve tekfirci düşünceyi yayan Suud rejimine 'Dur yeter' deme zamanı gelmiştir” dedi. İran'dan ve Hizbullah lideri Nasrallah'tan gelen bu sert açıklamalara Riyad'ın ne tür bir yanıt vereceği merakla bekleniyor.

Obama Kral'ı aradı

ABD Başkanı Barack Obama, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud ile telefon görüşmesi yaptı. Beyaz Saray açıklamasına göre, Obama, Suud Kralı Selman'a ABD'nin Suudi Arabistan'ın güvenliğine yönelik taahhütlerinin altını çizdi. Obama ve Kral, Yemen'de kalıcı barışı sağlamaya dönük müşterek hedeflerine, BM tarafından ve KİK girişiminde öngörülmüş tüm partilerle yürütülen müzakere edilmiş bir siyasi çözümle ulaşılabileceğindeki görüş birlikteliklerini ifade etti. Beyaz Saray, Obama'nın, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin liderleriyle 13-14 Mayıs'ta, Beyaz Saray ve Camp David'de toplantılar yapacağını da bildirdi.

Pakistan'a özel teşekkür

Lübnan'daki Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Yemen'deki operasyona katılmadığı için Pakistan hükümetine teşekkür etti. Pakistan parlamentosunun koalisyona katılmama kararı nedeniyle Pakistan hükümeti ve halkına teşekkür eden Nasrallah, şunları söyledi: “Öyle görünüyor ki Suud operasyonlara hazır değil. Pakistan ve Mısır'a baskı yaparak zaman kazanmaya çalışıyor. Pakistan ve Mısırlı kardeşlerim, geçmişte Peygamberimiz'in kabrinin Suud tarafından yıkılmasına nasıl engel oldularsa bugün de Müslüman Yemen'in yıkılmasına engel olun.”

'Aynı zihniyet'

Suud ile IŞİD'in “aynı zihniyete” sahip olduğunu iddia eden Hizbullah lideri Nasrallah, “Irak'taki kültürel mirası yok eden zihniyetle Peygamberimiz'in kabrini yok etmek isteyen zihniyet aynıdır. Biri diğerinin öğrencisidir" diyerek sözlerine şöyle devam etti: 'Gerçek tevhide aykırı olarak insanların, Kabe'nin etrafında toplanıp taşlara taptıklarını' iddia eden onlardır. Suud Kralı, 1926'da Hicaz'ı işgal ettiğinde Vahhabi takipçileri, bütün tarihi eserleri ortadan kaldırıp, imha ettiler. Peygamber Efendimiz'in kabrinin yıkılmasını istediler. Peygamberimiz'in kabrini yıkmadan önce sahabelerin, Peygamber eşlerinin kabirlerini, evlerini imha ettiler. Peygamberimiz'in mezarı kalmıştı. O zaman tüm İslam ümmeti ayağa kalktı. Hem Şii hem Sünni alimler Peygamberimiz'in mezarının yıkılmasını beraberce engellediler."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.