Sana büyük göçün başkenti

Sana büyük göçün başkenti

İç savaşın eşiğindeki Yemen’de halk silah ve bomba sesleri arasında ülkeyi terk etmeye başladı. Su ve elektriğin günlerdir verilemediği başkent Sana’nın yolları göç kafileleriyle doldu.

DEVLET Başkanı Ali Abdullah Salih’in sarayına düzenlenen havan toplu saldırısının ardından Yemen’de çatışmalar daha da şiddetlendi. Dün güvenlik güçleri başkanlık sarayına yapılan saldırının sorumlusu olarak gösterilen aşiret lideri Hamid El Ahmar’ın evini bombaladı. Saldırıda 10 kişinin öldüğü, 35 kişinin de yaralandığı bildirildi. Bombardımanda birçok binanın hasar gördüğü Sana’da binlerce kişi hem güvenlik endişesi hem de yaşanan su ve elektrik kesintileri nedeniyle şehri terk etmeye başladı. Yemen resmi haber ajansı saldırıda yaralanan Başbakan Ali Muhammed Mücever, bir başbakan yardımcısı, Başkan’ın güvenlik danışmanı ve iki meclis başkanının  hava yoluyla Suudi Arabistan’a sevk edildiğini bildirdi. Salih’in de Suudi Arabistan’da olduğunu öne süren El Arabiya’nın haberi ise hem Yemenli hem de Suudi yetkililer tarafından yalanlandı. Öte yandan İngiliz yayın kuruluşu BBC, hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberlerde Salih’in Suudi Arabistan’da olduğu görüşünde ısrarlı. Yemen lideri Salih, Devlet başkanlığı sarayını hedef alan ve 7 kişinin ölümüyle sonuçlanan roketli saldırıdan ensesinden ve yüzünden hafif yaralarla kurtulmuştu.

Koltuğunu bırakmayacak

Yemen resmi haber ajansı, ülkenin     33 yıllık liderinin askeri hastanede tedavi gördüğünün bilgisini verdi. Salih, Yemen devlet televizyonunda gece saatlerinde yayımlanan sesli mesajında, saldırıdan ateşkesi bozduğunu söylediği aşiretleri sorumlu tutmuştu. Beklenen açıklamasını halk önüne çıkmak yerine ses kaydıyla duyurması ülkede Salih’in durumuyla ilgili spekülasyonlara yol açtı. Cumhurbaşkanı Salih, iyi olduğunu söylediği mesajında, orduya aşiret üyeleriyle mücadele etmeye devam etme çağrısı yaparak, saldırıdan Muhalif Haşed aşireti lideri Şeyh Ahmar’ı sorumlu tuttu.   

40 derece sıcaklıkta kaçış::

Günlerdir su ve elektrik kesintisinin yaşandığı, ancak acil durumlar için dışarı çıkmalarına izin verilen başkentliler, tanklar ve kontrol noktalarına aldırmadan Sana’nın batısındaki Al Hudaydah şehrine doğru yol alıyor. Hükümet güçleri ve aşiretlerin savaşında son 4 günde 100’ü aşkın kurban veren Sanalılar dün sabah saatlerinde 40 derecelik sıcaklıkta başkentteki otobanı doldurdu. Araç trafiğinin durma noktasına geldiği kentte, halk bir şemsiye ve yanına aldığı birkaç eşyasıyla yola koyuldu. İç savaştan kaçış görüntüleri ise dış basında manşet oldu. Halkın ülkeyi terk etmesine aldırmayan, aşiret ve hükümet güçleri arasındaki kanlı savaş devam ediyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.