İşte yeni anayasanın koordinatörü

İşte yeni anayasanın koordinatörü

Yeni anayasa süreci başladı. Başbakan, izlenecek yöntemin belirlenmesi için kurmaylarına talimat verdi.

AKParti, yeni anayasa için düğmeye bastı. Prof. Dr. ErgunÖzbudun başkanlığındaki akademisyenlere hazırlatılan ve parti kurmayları tarafından son şekli verilen anayasanın yeniden gündeme getirilmesi planlanıyor. AK Parti, vatandaşlık tanımı gibi tartışmalı konularda uzlaşma ile değişiklik yapacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, yeni anayasa konusunda izlenecek yöntemin belirlenmesi için kurmaylarına talimat verdiği öğrenildi. Cemil Çiçek, Bülent Arınç ve Burhan Kuzu gibi isimlerin önerileri bu konuda etkili olacak.

UZLAŞMA KOMİSYONU KURULACAK

Öncelikle TBMM’de partiler arasında uzlaşma komisyonu kurulacak. Erdoğan’ın, yeni Anayasa’yı yapacak olan TBMM Başkanı’nın da bütün partilerin kabul edebileceği bir isimolmasını istiyor. TBMMBaşkanı’nınmuhalefet partilerini de ikna edecek bir isim olmasına özen gösterilecek. Bu çerçevede Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanları Faruk Çelik ile Hayati Yazıcı ve Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun isimleri geçiyor. AK Parti’nin yeni anayasa yapılması içinMeclis’te temsil edilen dört partiden ikişer temsilcinin katılacağı uzlaşma komisyonunun kurulmasına sıcak baktığı belirtiliyor.

TEK TEK YENİDEN YAZILACAK

AK Parti’nin uzlaşma komisyonuna birmetin dayatmayacağı, bütün partilerin uzmanlarını katılacağı uzlaşma komisyonunda maddelerin tek tek yeniden yazılmasını isteyeceği bildirildi.

Vatandaşlık tanımı uzlaşmayla

AK Parti, Anayasa’daki vatandaşlık tanımının değiştirilmesini de gündeme getirecek. Ancak vatandaşlık tanımı konusunda CHP, MHP ve BDP’nin uzlaşacağı bir metin çıkartılacak. 24. maddedeki zorunlu Din Kültür ve Ahlak Bilgisi dersinin kaldırılması yerine bu dersin muhtevasına ilişkin düzenleme yapılması planlanıyor. Ana dilde eğitim konusundaki düzenlemenin Anayasa’ya girmesine CHP ve MHP’nin itiraz etmesi nedeniyle bu konuda uzlaşma sağlanmasına ihtimal verilmiyor. Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması da yeni anayasada düzenlenecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.