Halkın yüzde 87'si yeni anayasadan umutlu

Halkın yüzde 87'si yeni anayasadan umutlu

Zaman Gazetesi tarafından Cihan Haber Ajansı'na yaptırılan 'gündem araştırması' açıklandı.

21-24 Ekim tarihleri arasında yedi bölgede yapılan ankette 2 bin 524 kişiyle yüz yüze görüşüldü. 30 sayfalık araştırmada, katılımcılara gündemdeki konuların yanı sıra gelecekle ilgili beklentileri de soruldu. Araştırmada vatandaşın yüzde 67,6'sı terörü en büyük sorun olarak görürken, ikinci sırada işsizlik geliyor. Vatandaşın yüzde 70'i terörle mücadelede Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da polise etkin görev verilmesini doğru buluyor. Halk yeni anayasa konusunda da çok iyimser. Katılımcıların yüzde 86,7'si anayasa yapım sürecinde problem çıkmayacağı görüşünde. Vatandaşın en iyimser olduğu ikinci konu ise Ergenekon davası. Yüzde 76,9 gibi büyük bir çoğunluk sürecin iyiye gideceğini düşünüyor ve Ergenekon davasını olumlu karşılıyor.
 
"Sizce ülkemizin en önemli sorunu nedir?" sorusuna vatandaşların yüzde 67,6'sı 'terör' cevabını veriyor. Bu oran yüzde 88,4 ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk sırada geliyor. Önemli sorunlar listesinde yüzde 13,3 ile işsizlik ve yüzde 2,6 ile eğitim yer alıyor. Ankete katılanların gelecekle ilgili beklentileri de olumlu. "Türkiye iyiye gider" diyenlerin oranı yüzde 59'u aşıyor. Bunun tersini düşünenlerin oranı ise yüzde 29.
 
Araştırmada katılımcılar, TÜİK verilerinden hareketle 18 yaş üzeri nüfus seçmen profilini yansıtacak şekilde, cinsiyet ve yaş kırılımları oranına bağlı kalınarak tespit edildi. 30 sayfalık araştırmada, katılanlara gündemdeki terör, yeni anayasa, Ortadoğu'daki gelişmeler, halkın gelecek beklentisi gibi sorular yöneltildi. "Sizce ülkemizin en önemli sorunu nedir?" sorusuna katılımcıların yüzde 67,6'sı 'terör' cevabını verdi. Bu oran yüzde 88,4 ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk sırada. Önemli sorunlar listesinde yüzde 13,3 ile işsizlik, yüzde 2,6 ile eğitim sorunu, terörün ardından sıralanıyor.
 
Halkın yüzde 70'i terörle mücadelede polisin etkin rol almasını destekliyor. Ankete katılan vatandaşların yüzde 70'i terörle mücadelede polise Doğu ve Güneydoğu'da daha etkin rol verilmesini doğru buluyor. Yüzde 30'u ise bu yöntemin yanlış olduğunu düşünüyor. Terörü bitirmek için PKK'yla müzakere yapılmasını halkın yüzde 67,9'u yanlış görürken, yüzde 32,1'i ise müzakere yapılabileceğini söylüyor.
 
Halkın yüzde 83'ü terörle mücadelede af çıkarılmasına karşı. Ankete katılanların yüzde 83,4'ü terörü bitirmek için genel af çıkarılmasına karşı çıkarken, yüzde 72,6'sı idam cezasını desteklediğini belirtiyor. Yüzde 27,4'lük bir kesim ise idam cezasının geri getirilmesine karşı çıkıyor. Terörle mücadelede idamın geri getirilmesini isteyenler arasında Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi başı çekiyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de yüzde 51,6'lık bir kesim idam cezasını destekliyor. Ankete katılanların yüzde 59,5'i 'terörle mücadelede uygulanan politikalar yetersiz geliştirmeli' derken, yüzde 20,5'i terör politikasını yanlış buluyor. Katılımcıların yüzde 20'si ise hükümetin terörle mücadelesinin çok doğru ve yeterli olduğunu ifade ediyor.
 
Vatandaş yeni anayasa ve Ergenekon davası sürecinden umutlu. Türkiye'deki sorunlar karşısındaki 'iyimserlik durumu'nu sorgulayan bölümde ise yeni anayasaya destek verildiği görülüyor. Araştırma sonuçları toplumun genel olarak geleceğe umutlu baktığını, mevcut sorunların çözüleceğine inandığını ortaya koyuyor. Halkın en iyimser olduğu konu, anayasa sorununun çözüleceği. Katılanların yüzde 86,7'sine göre yeni anayasa konusu tatlıya bağlanır. Yüzde 13,3'ü ise mevcut durumun 'değişmeyeceğini' düşünüyor. Katılımcılardan hiç kimse yeni anayasayla ilgili 'kötüye gider' değerlendirmesi yapmıyor. Vatandaşın en iyimser olduğu ikinci konu ise Ergenekon davası süreci. Katılımcıların yüzde 76,9'u dava sürecinin iyiye gideceğini düşünüyor. Sadece yüzde 7,7'si Ergenekon davası konusunda 'kötüye gider' açıklaması yaparken, yüzde 15,4'ü 'değişmez' cevabını veriyor. Vatandaş ayrıca yüzde 69,2 ile ahlakî çöküntü, yüzde 63,6 ile demokratikleşme, yüzde 63,4 ile terör ve yüzde 63,3 ile eğitim konusunda umutlu ve ankette sorulan soruya 'iyiye gidecek' cevabını veriyor.
 
En başarılı güvenlik kurumları polis ve asker. Araştırmaya katılanlara "Aşağıdaki güvenlik kurumlarından hangilerini başarılı buluyorsunuz?" sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 41,4'ü polis, yüzde 39,9'u asker, yüzde 20,3'ü MİT cevabını verdi. Araştırma sonucunda siyasî eğilimlerine göre parti temsilcilerinin de farklı değerlendirmeleri yer aldı. AK Partililerin yüzde 57'si polisi başarılı bulurken, CHP'lilerin yüzde 60'ı orduyu başarılı gördü. Üniversite mezunlarının yüzde 40,6'sı polisi en başarılı güvenlik kurumu olarak görüyor. MHP'lilerin yüzde 45,4'ü orduyu, BDP'lilerin de yüzde 36,8'i ilginç şekilde polisi başarılı buluyor. Çalışmada 'Hangi kurumları daha güvenilir buluyorsunuz?' sorusuna ise yüzde 22,9 ile TSK-ordu, yüzde 21,6 polis, yüzde 17,1 cumhurbaşkanı cevabı verildi.
 
İdam cezasında sürpriz talep
 
Cihan Haber Ajansı'nın 7 bölgede yaptığı ankette katılanların yüzde 72,6'sı idam cezasını desteklediğini belirtiyor. Bunun yanı sıra Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de halkın yüzde 51,6'sı idam cezasının geri gelmesini istiyor. Yüzde 27,4'lük bir kesim ise idam cezasına karşı çıkıyor. Katılımcıların yüzde 59,5'i "Terörle mücadelede bugüne kadar uygulanan politikalar yetersiz, geliştirilmeli." derken, yüzde 20,5'i mevcut terör politikasını yanlış buluyor.
 
Halkın yüzde 59'u gelecekten umutlu
 
Ankette vatandaşa gelecek beklentisi de soruldu. Katılımcıların yüzde 59,1'i 'iyiye gider', yüzde 28,8'i 'kötüye gider' ve yüzde 12,9'u 'değişmez' cevabını verdi. Gelecekten en umutlu meslek grubu memurlar oldu. Memurların yüzde 65,5'i 'umutluyum' derken, ikinci sırada yüzde 64,4 ile ev hanımları yer aldı. Çalışmadaki, 'Ailenizin ekonomik durumu bugün, düne göre nasıl?' sorusuna yüzde 48,2 'daha iyi', yüzde 26,2 'daha kötü', yüzde 25,6 'değişmedi' cevabı verildi.
 
 
ZAMAN 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.