Soyu Amerika’nın İlk Siyahi Kölesine Dayanıyor

Soyu Amerika’nın İlk Siyahi Kölesine Dayanıyor

Yeni bir çalışmaya göre Obama’nın beyaz annesi Amerika’nın ilk siyahi kölesi olan John Punch’ın soyundan geliyor.

Yeni bir çalışmaya göre Obama’nın beyaz annesi Amerika’nın ilk siyahi kölesi olan John Punch’ın soyundan geliyor.

Ancestry.com annenin kökeniyle ilgili iki yıllık bir araştırma gerçekleştirdi.

Mülkiyet ve evlilik raporlarına göre annesi 1640 yılında köleliğe mahkûm edilen John Punch’ın neslinden geliyor.

Punch’ın onlara özgür statüsünü geçiren ve isimlerini ‘Bunch’ olarak değiştiren beyaz bir kadından çocukları oldu.

Bugünkü beyaz Bunch ailesinden alınan DNA Kamerun kökenlerini işaret ediyor.

Barack ObamaObama and his mother Ann Dunham

Keşif: Ancestry.com Obama çocukken onunla fotoğrafı olan annesi Ann Dunham tarafından Amerika’nın ilk siyahi kölesinin soyundan geldiği sonucuna ulaştı. Kölenin 11. büyük torunu.

Obama’yı Punch’ın 11. torun çocuğu yapıyor.

Genetikçilere göre Başkan Obama’nın nesli, beyaz annesinin tarafından Amerika’nın ilk siyahi kölesine dayanıyor.

DNA analizlerine, evlilik ve mülkiyet raporlarına göre Obama yaklaşık dört yüzyıl önce Virginia’da yaşayan ilk siyah köle olan John Punch’ın 11. torun çocuğu.

Obama’nın annesi Stanley Ann Dunham’ın Avrupalı ataları olduğu bilinirken araştırmacılar annesinin ilaveten en azından bu Afro-Amerikalı ataya sahip olduğunu buldu.

Keşif, geçen sene Kenya’da değil de ülkede doğduğunu kanıtlamak için doğum sertifikasını yayınlayan Obama’nın Amerikan biyografisini daha da aydınlatıyor.

Family tree: The chart shows the line from Punch to Obama. The name changed to 'Bunch' after Punch had children with a white woman, who passed on her free status to them and changed their name

 

Soyağacı: Tablo Punch’tan Obama’ya kadar olan kuşağı gösteriyor. Punch’ın, özgür statüsünü onlara geçiren beyaz bir kadından çocukları olduktan sonra isimleri Bunch olarak değişti.

Ancestry.com ekibi kesin kanıtın ellerinde olmadığını ama bu delilin kuvvetli bir biçimde bağı gösterdiğini söylediler.

 Ancestry.com’a göre Bunch’lar evlenince Virginia’da önemli toprak sahipleri oldular ve beyaz olarak tanındılar. Ekip Bunch ailesinin iki kuşağını araştırdı: Biri Virginia’da kaldı, diğeri de Carolina’ya taşındı. Virgina’dakiler beyaz olarak biliniyorlardı, Kuzey Carolina’dakilere ‘melez’ deniyordu. Bu melez ailenin torunları kayıtlara göre başkanın kuzenleri.

 Anavatan: 1677 – 1793 arasında çizilmiş bir eski Virginia haritası ilk Bunchların nerede toprak sahibi olduğunu gösteriyor

Fakat Obama doğrudan Tennessee’ye taşınan Virginia ailesinin soyundan geliyor.  Büyük-büyük-büyük-büyük-büyükannesi orada doğmuş ve kızı Obama’nın annesinin 1942’de doğduğu Kansas’a taşınmış.

Baş araştırmacı Anastasia Harman, New York Times’a başkanın aile kökenleriyle ilgili bir araştırma yaparken Bunch ailesinin Afro-Amerikalı olduğunu fark ettiklerini söyledi.

Buluşa rağmen araştırmacılar birçok rapor yok olduğu için bağlantıdan yüzde yüz emin olamıyor.

Land documentRecords

Kanıt: Bir doküman 1. John Bunch’ın 1662’de en az 21 yaşında yani John Punch II’nin babası olabilecek yaşta olduğunu gösteriyor, solda. 1640 John Punch dava kaydının onu hayat boyu köleliğe mahkum ettiğini gösteren 1827 tarihli bir transkript, sağda

Fakat soyadı benzerlikleri, bugünkü Bunchların Afrika - alt Sahra kökenleri olduğunu gösteren DNA bulguları ve 1600lerde Virginia’da sadece birkaç Afrikalının yaşamış olduğu gerçeği bağlantıyı doğruluyor.

İki serbest genetikçi de Punch ve Bunch soyadlarındaki ‘P’ ve ‘B’ farkının anlamsız olduğunu söyleyerek araştırmanın sağlam ve güvenli olduğu sonucuna vardı.

Ayrıca Bunch neslinden gelen kişiler projeye destek amaçlı DNA sağladı ve araştırmacılar bu DNA profilinin Kamerun’da yaygın olduğunu gördü.

Times’a göre gün geçtikçe daha çok Amerikalı farklı bir ırktan ataları olduğunu keşfediyor.

Descendants: Obama is pictured with his mother, her father Stanley Dunham and his half-sister Maya Soetoro in the early 1970s

1970lerin başında Obama annesi, annesinin babası Stanley Dunham ve yarı kız kardeşi Maya Soetoro ile birlikte

50 yaşındaki Başkan Obama Kenyalı babası ve annesi ayrıldıktan kısa bir süre sonra 1961’de Hawaii’de doğdu. Geçen sene, Kenya’da değil Hawaii’de doğduğunu ve başkan seçilebilmeye hak sahibi olduğunu kanıtlamak için doğum sertifikasını yayınladı. Babası Barack Obama Sr., Obama’nın doğumundan sonra Harvard Üniversitesi’ne gitti daha sonra Kenya’ya döndü. Orada yeni bir evlilik yaptıktan sonra 1982’de hayatını kaybetti. Başkan’ın annesi Ann Dunham ise 1995’te hayatını kaybetti.

Family: Obama is pictured with his step-father Lolo Soetoro, his half sister and his mother in the 1960s

 Aile: 1960larda Obama üvey babası Lolo Soetoro ve yarı kız kardeşi ile birlikte

Future president: Obama is pictured in the 1960s with his father, Barack Obama Sr, who was from Kenya

Geleceğin başkanı: Obama 1960larda Kenyalı babası Barack Obama Sr ile birlikte

Before the slave trade: Obama's ancestor John Punch was condemned to a life of slavery in 1640 for escaping a home where he worked as a servant. The sentence made him America's first slave (file picture)

Köle ticaretinden önce: 1640’ta Obama’nın atası John Punch uşak olarak çalıştığı evden kaçtığı için ömür boyu kölelik cezasına çarptırıldı. Ceza onu Amerika’nın ilk kölesi yaptı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.