Yeni yıla vatandaş 'AÇ' girdi

Yeni yıla vatandaş 'AÇ' girdi

Bem-Bir-Sen'in, 2009 yılı Aralık ayı Asgari Gıda Harcaması ve Asgari Geçim Haddi rakamları açıklandı.

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) AR-GE Birimi tarafından TÜİK verileri baz alınarak hazırlanan 2009 yılı Aralık  ayı Asgari Gıda Harcaması (Açlık Sınırı) ve Asgari Geçim Haddi ( Yoksulluk Sınırı) rakamları açıklandı.

Buna göre bir süreden beri artış periyodu gösteren açlık sınırı Aralık ayında 16,58 TL ile yoluna devam ederken,  yoksulluk sınırı da bir önceki aya göre 7,87 TL daha artış kaydetti.

Kasım ayında 4 kişilik bir ailenin tüketmesi gereken zorunlu gıda harcaması yani açlık sınırı 803,91 TL olarak hesaplanırken, Aralık ayında bu rakam 820,49 TL olarak gerçekleşti.

Yine 4 kişilik bir ailenin asgari şartlarda geçinebilmesi için harcaması gereken tutar yani yoksulluk sınırı Kasım ayında 2.321,45 TL olarak kayıtlara geçerken, yoksullaşma Aralık ayında da artış gösterdi ve 2.329,32 oldu. Böylece vatandaş 2010 yılına hem “aç” hem de “yoksul” olarak girmiş oldu.

TAZE SEBZE VE MEYVE ARALIK AYI ZAM ŞAMPİYONU OLDU

Aralık ayındaki en büyük fiyat artışı taze sebze ve meyve rakamlarında yaşandı. Dargelirli vatandaşın harcama grubu baz alınarak oluşturulan endekste taze sebze ve meve fiyatlarında salatalık yüzde  31 ile birinci sıraya yerleşirken, bunu yüzde 30’luk fiyat artışı ile patlıcan, yine yüzde 30 ile sivri biber, yüzde  29 ile de domates takip etti.

TARLADAN MARKETE UYGULAMASINI HAKLI ÇIKARTACAK…

Hükümetin yeni Hal Yasası ile yürürlüğe koymayı planladığı “Tarladan Markete”  uygulamasında vatandaş daha ucuza sebze ve meyve yiyebilecek. Taze sebze ve meyve fiyatlarında Aralık ayında meydana gelen yüzdelik artıştaki makas diliminin fazlalığı, bu yasal düzenlemenin haklılığını da ortaya çıkarmış oldu.

ANA HARCAMA GRUPLARINDA EN YÜKSEK ARTIŞ GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLERDE

2009 yılı Aralık ayında Temel Yıllık Tüketici Fiyatları Endeksi’nde bir önceki aya göre %0,53, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,53, ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 6,25 artış gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 2,22 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti.

YILLIK ENFLASYON HERŞEYE RAĞMEN TEK HANELİ RAKAMLARDA KALDI…

2009 yılında yaşanan zam ve fiyat artışları Aralık ayı enflasyonunu yükseltirken, her şeye rağmen yıllık enflasyon tek haneli rakamlarda kaldı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde  6,53, üretici fiyatlarında ise yüzde 5,93 olarak belirlendi.

2010 YILI ENFLASYON ORANI YÜZDE 5’İN ÜZERİNE ÇIKACAK…

Ocak ayı ile birlikte sağanak şeklinde gelen zamlar, bütçede öngörülen yüzde  5 oranındaki  2010 yılı enflasyon oranının daha şimdiden aşılacağı sinyallerini verdi.

2010 yılında enflasyon beklentisinin yüzde 5’in üzerine çıkması ihtimali, hükümetin bu yıl için kamu çalışanlarının maaşlarına yapılmasını kararlaştırdığı zamları revize çalışmalarını da gündeme getirecek.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :