İşte camiye saldıran terörist

İşte camiye saldıran terörist

Yeni Zelanda saldırgan teröristi Brenton Tarrant kimdir? Yeni Zelanda haritadaki yeri nerede?

Yeni Zelanda saldırgan teröristi Brenton Tarrant kimdir? Yeni Zelanda haritadaki yeri nerede? Vatandaşlar Türkiye Yeni Zelanda saat farkını öğrenmek istiyor. Yeni Zelanda son dakika haberleri anlık merak ediliyor.  Gündemin ana maddesi bugün Yeni Zelanda’da gerçekleşen hain saldırı oldu. Edinilen bilgiye göre Yeni Zelanda’nın Christchurch kasabasında cuma namazı sırasında iki camiye Türk düşmanı Brenton Tarrant tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Brenton Tarrant sosyal medyada Türkler ile ilgili tehdit mesajları yayınlamış. Bunun üzerine milyonlarca kişi Yeni Zelanda saldırganı olan Brenton Tarrant’ı merak etmeye başladı. İşte detaylar…

 

YENİ ZELANDA SALDIRGAN TERÖRİSTİ KİM, NEDEN SALDIRI YAPTI? TÜRKLER İÇİN NE DEDİ?

Yeni Zelanda'nın ChristChurch kentindeki iki camiye,  cuma namazı sırasında silahlı saldırı düzenlendi. Yaklaşık 30 kişinin öldüğü saldırının saldırganı, 60 sayfalık menifesto ile tehditlerini kaleme almış. Tehdit manifestosunun 26. sayfasında Türkleri hem dini hem etnik olarak hedef almış.

İskoç bir aileden gelen ve Avustralya'da doğan Brenton Tarrant isimli saldırganın 28 yaşında olduğu tahmin ediliyor. 5 silahla birlikte yolculuk yapan saldırgan, bir yandan da müzik dinlerken görülüyor.

Saldırganın akıl sağlığın yerinde olmadığı yönünde yorumlar yapılıyor. Saldırıyı bilgisayar oyunlarına benzer şekilde gerçekleştirdiği gözlenen saldırganın, saldırı sırasında silahın şarjörünü birçok kez değiştirdiği görülüyor. Aracından inen saldırgan caminin kapısından girer girmez ateş etmeye başlıyor.

Silahların üzerinde, daha önce dünyanın başka bölgelerinde Müslümanlara saldırı düzenleyenlerin isimleri yer alıyor.

İKİ CAMİYE SALDIRI, 30 ÖLÜ

Yeni Zelanda'nın Christchurch kasabasının Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi içerisine silahlı saldırganlarca ateş açıldı. Saldırı esnasında camide, cuma namazı için 200 kişinin bulunduğu belirtildi.

Saldırıda, çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtiliyor. Silah seslerinin, Linwood Mahallesinde bulunan bir camiden daha duyulduğu belirtildi.

Yeni Zelanda Polisi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Aktif bir tetikçi ile ChristChurch’te ciddi ve gelişen bir durum yaşanıyor. Polis durumu yönetme konusunda tüm kabiliyetiyle yanıt veriyor, ancak risk ortamı hala son derecede yüksek. Polis, ChristChurch’te oturanların sokaklardan uzaklaşmalarını ve bir sonraki duyuruya kadar içeride durmalarını tavsiye ediyor. Christchurch okulları bir sonraki duyuruya kadar kilitlenecek. Kamuoyuna iş birlikleri için teşekkür ederiz, bölge sakinlerini bilgilendirmek için daha fazla güncelleme sağlayacağız" ifadelerine yer verdi.

Ülke çapında müslüman Yeni Zelandalıların camilere gitmemeleri yönünde uyarılar var.

 

TÜRKLERİ DE HEDEF ALMIŞ

Tarrant'ın manifestosunda Türklerle ilgili bir bölüm de yer alıyor. 'Türklere' başlığının yer aldığı bölümde şu ifadelere yer verilmiş:

"Topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz'ın Doğu yakasında. Ama Boğaz'ın Batı yakasında bir yerde yaşamayı denerseniz, Avrupa'ya gelirseniz sizi öldüreceğiz.

Konstantinopolis'e gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak."

"Türklere" başlığının yer aldığı bölümde şu ifadelere yer verilmiş: Topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz'ın Doğu yakasında. Ama Boğaz'ın Batı yakasında bir yerde yaşamayı denerseniz, Avrupa'ya gelirseniz sizi öldüreceğiz. Konstantinopolis'e gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak"

 

SALDIRIYA TÜRKİYE'DEN SERT TEPKİ

Yeni Zelanda'daki cami saldırılarıyla ilgili Türkiye'den de ilk tepki geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın "İslam karşıtlığının ve Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir. İslamofobik söylemlerin sapık ve canice bir ideolojiye dönüştüğünü defalarca gördük. Dünya artık İslamofobik faşist terörizme dur demelidir" dedi.

Yeni Zelanda'daki cami saldırılarıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın "İslam karşıtlığının ve Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir. İslamofobik söylemlerin sapık ve canice bir ideolojiye dönüştüğünü defalarca gördük. Dünya artık İslamofobik faşist terörizme dur demelidir" dedi.

Yeni Zelanda saldırgan teröristi Brenton Tarrant kimdir?

İskoç bir aileden gelen ve Avustralya'da doğan Brenton Tarrant isimli saldırganın 28 yaşında olduğu tahmin ediliyor.

 

YENİ ZELANDA NEREDE?

Kuzey ve Güney Adaları ile bazı küçük adalardan oluşan ve dört tarafı sularla çevrili olan Yeni Zelanda en yakın komşusu konumundaki Avustralya'ya yaklaşık 2.200 km mesafededir.

 

Ülkede genel olarak ılıman iklim hakimdir. Dört mevsimin arasında sıcaklık farklarının göreceli olarak düşük olduğu Yeni Zelanda'da Eylül, Ekim, Kasım ayları İlkbahar, Aralık, Ocak, Şubat ayları Yaz, Mart, Nisan, Mayıs ayları Sonbahar, Haziran, Temmuz, Ağustos ayları ise Kış mevsimi yaşanmaktadır.

Yazın hava sıcaklığı 20 ila 25 derece, Kışın ise 5 ila 15 derece arasında seyretmektedir. Kuzey Adanın en kuzey kesimlerinin Yaz aylarında sub-tropik iklim özellikleri gösterdiği,Güney Adanın dağlık yüksek kesimlerinde kış aylarında sıcaklığın -10 dereceye kadar düştüğü görülmektedir. Yerleşimin yoğunlaştığı kıyı kesimleri yıl boyu dengeli olarak yağmur ve güneş almaktadır. Başkent Wellington coğrafi konumu itibariyle yıl boyunca sert rüzgara maruz kalmaktadır.

 

CHRİSTCHURCH NEREDE?

Christchurch; Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nda bir şehirdir. 363.200 kişilik nüfusuyla, Güney Adasının en büyük şehri durumundaki Christchurch, hem görünüşüyle hem de atmosferiyle tam bir İngiliz kentine benzemektedir.

isvecgundemi.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.