Yeniden Mürted Oldu

Yeniden Mürted Oldu

15 Temmuz darbe girişiminin merkezi olan Akıncı Ovasının ismi Mürted Ovası olarak değiştirildi.

15 Temmuz darbe girişiminin ana üssü olarak kullanılan ”Akıncı Üssü’nün adı, Hava Kuvvetleri tarafından ”Mürted” olarak değiştirildi. Üssün statüsü de ‘Meydan Komutanlığı’ seviyesine düşürüldü.

OHAL kararları çerçevesinde Akıncı Hava Üssü’nde bulunan üç F-16 filosu kapatıldı. Akıncı’daki 141, 142 ve 143’üncü filolara ait 60’a yakın F-16, Konya, Merzifon (pisti tamirde olduğu için filolar Erzurum’da) ve Eskişehir’e gönderildi. Normalde tugay seviyesinde olan ve komutanı tuğgeneral olan üs, uçaklarının dağıtılmasının ardından hava meydan komutanlığı statüsüne indirildi.

23 YIL SONRA ESKİ ADINA DÖNDÜ

Akıncı Hava Üssü, 1960’da hizmete girmişti. Başkentin savunması amacıyla üs Ankara’nın batısındaki Mürted Ovası’na inşa edilmişti. Bölge adını, 1402’de Osmanlı ile Timur’un ordusu arasındaki Ankara Savaşı’ndan almıştı. İddiaya göre savaş sırasında Osmanlı Ordusunda yer alan Kara Tatarlar ve bazı Anadolu beyleri ihanet ederek Timur tarafına geçmiş, bu savaşta Osmanlı ordusu yenilmiş ve padişah Yıldırım Beyazıd esir düşmüştü.

Tarihçiler tarafından henüz ispatlanmamış iddiaya göre savaş sonrasında bölge İslam’da dininden ayrılan, dini reddeden anlamında ‘Mürted’ olarak anılmaya başlandı.

akinci-4--ana-jet-ussu-nde-darbecilerin-bombardiman-ani

1993’TE AKINCI OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ.

Mürted Ovası’nın isminin Türkçe olmadığı ve halk arasında hoş karşılanmadığı gerekçe gösterilerek ilçe yöneticileri tarafından ovanın isminin değiştirilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına ve diğer ilgili yerlere müracaatta bulunulmuştur.

Yapılan bu girişimler sonuç vermiş ve İçişleri Bakanlığının 9 Haziran 1993 tarih ve 93/4182 sayılı kararının 15 Haziran 1993 tarih ve 21608 sayılı resmi gazetede yayınlanmasıyla ‘Mürted Ovası’ ismi Akıncı olarak değiştirilmiştir.

Konuyla ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan girişimler sonunda Mürted Ovası’nın ismi Evren ya da Milli Egemenlik şeklinde değiştirilmesi gündeme gelmiş ise de Mürted 4.Ana Jet Üssü’nde görevli iken 1968 yılında uçağının düşmesi sonucu şehit olan Hv. Plt. Kurmay Albay Erol Akıncı’nın isminin verilmesi kararlaştırılmıştır. 

Kaynak Murtaza-abad’dan Kazan’a Kazan 2003 Numan Göktaş

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.