YEREL EDEBİYATÇILARLA EDEBİYAT ÜZERİNE....

YEREL EDEBİYATÇILARLA EDEBİYAT ÜZERİNE....

08.12.2015 tarihinde Saat 17:30'dan Saat 21:00'e kadar İLİSAM Adana Şubesi'nde Bereketli Topraklardan çıkan birkaç yazar, eleştirmen ve şairin ve ünlü rüya yorumcusunun hazır bulunduğu ve  ilerleyen saatlerinde de T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Adana Valiliği Kültür ve Turizm Bakanlığı İl Müdür Yardımcısı'nın da katıldığı söyleşi gerçekleştirildi. 

Eleştirmen-Yazar ve Şair olan Sn. Dr. Ömer Uluçay'ın moderatörlüğünde yapılan söyleşiye ; eserlerini okuyan şair ve yazarlara yol gösterici olarak kıymetli tavsiyelerde bulundular. 

Yaklaşık 50 küsur kitaba imza atan, Adana’nın gülen yüzü, hastalarının derman babası, Genel Cerrahi Uzmanı, Araştırmacı Yazar Dr. Ömer ULUÇAY; Adıyaman’ın Kahta ilçesinde doğdu. İlk ve Ortaokulu Kâhta, Liseyi Adıyaman’da okudu . 1967 yılında Ankara Üniversitesi Tıp fakültesinden mezun oldu. Evli, üç çocuk babasıdır. 1983 yılından beri Adana’da çalışmakta ve ikamet etmektedir. Adıyaman / Hükumet Tabipliği ve Sıtma Bölge Başkanlığı, İzmir Hava Kv. Hastanesinde Cerrah Tbp.Tğm. Ordu ve Bingöl Devlet Hastanelerinde Geçici Genel Cerrahi Uzmanlığı görevlerinden sonra yurt dışına gitti. 1981-83 yılların da Adana SSK Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanlığı, Adana / Numune Hastanesinde Genel Cerrahi Klinik Şefi 1991-200 görevlerinden sonra emekli oldu. Fedaral Almanya’da uzman hekim olarak görev yaptı. İstanbul ve Adana’da serbest Hekimlik yaptı. Yüzlerce bilimsel kongrelerde konuşan binlerce mesleki yayınlarda imzası olan Ömer ULUÇAY, resmi dil Türkçenin yanında Almanca ve İngilizceyi iyi derecede, Arapça, Farsça, Azerice, Türkmenceyi orta derecede, Kurdi ve Zazaki dillerini ana dili olarak okuyup yazmaktadır. Şair, araştırmacı - yazar: Genel kültür, tarih, sosyoloji, din ve inanç, tasavvuf, edebiyat, folklor konularında 50’ye yakın yayınlanmış eseri, son dönem Osmanlı ve Cumhuriyet tarihi konularındaki araştırmaları, Adana Ekspres Gazetesinde uzun süre köşe yazarlığı, Yerel-Ulusal TV‘lerde panelist, konuşmacı, özel konferans, jüri üyeliği görevlerinde bulunan Dr Ömer ULUÇAY ile tanışma şerefine ve eserim hakkında konuşma şerefine eriştim. 

50'ye yakın değerli eserlerinden sadece birkaçı; Yaralı kimlik, Asi ve Yalnız, Ayna: Zamana ve Umuda, Alevi Nusayrilik...

Yazar Remzi Yıldırım, 30 Kasım 1956’da Elazığ’ın Palu İlçesinin Karabeyan Nahiyesinin eski adı Biricik olan Karakaş Köyünde dünyaya geldi. Eğitimini değişik illerde tamamladı. Askerlikten sonra Çukobirlik Muhasebe bölümünde iş hayatına atıldı. Daha sonra, Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü’nde çalıştı. 1976’dan bugüne uzanan süreçte esnaflık dahil bir çok farklı işte çalışan Remzi YILDIRIM şu anda merkezi Ankara'da olan İLİSAM Adana Şube Başkanı Araştırmacı-Yazar görev yapmaktadır. Kendilerini tanımaktan şeref duydum. Eserleri ; İlkeli Hayat, Yaşama Sevinci, Doğu Masalları Göç Serüveni, Kiralık Kafalar ve Yalnızlık...

Hacı Ömer Sabancı Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Md. V. Sn. Aziz Aslancan

Şair Mustafa Temel yeni çıkan iki şiir kitabından (Sus'adım ve Tut Ellerinden Düşlerimin) şiirler okuyarak söyleşiye renk kattılar. 

Yine Şair Yazar Sn. Yakup Karaca okuduğu Münacaat şiiri ve İki kitabından da (Farsakların Diyarı Koza Diyarı ve Duygu Pınarı) bahseden Karaca Gazete Kozan, Adana Kulisi ve Edebiyat Defteri intermet sitelerinde de yazılarının çıktığından da bahsederek tam anlamıyla edebiyat aşığı olduğunu dile getirdiler. 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Adana Valiliği Kültür ve Turizm Bakanlığı İl Müdür Yardımcısı Sn. Mahmut Hazarlar katıldılar. 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Adana Valiliği Kültür ve Turizm Bakanlığı İl Müdür Yardımcısı Sn. Mahmut Hazarlar ve Gano Excel alanında uzman olan Hasan Kısacık'da bulunarak bizleri bilgilendirdiler. Ganoderma lucidum, Ling Zhi, Mannentake, İmmortality Mushroom (Ölümsüzlük Mantarı) olarak da bilinen Kırmızı Reishi mantarı geleneksel Çin ve Japon tıbbında kullanıldığı bilinen en eski mantar türüdür ve 2000 yılı aşkın süredir kullanılmakta olduğunu ve mükemmel kahve tadıyla birleştirildiğinde de mutlaka içilmesi gerektiği üzerinde bizleri aydınlattılar. 

Özellikle yurt içi ve yurtdışında ün salmış Ünlülerin rüya yorumcusu Adanalı Mehmet Emin Kırgil;

Ünlülerin rüya yorumcusu Adanalı Mehmet Emin Kırgil, ile çok güzel bir sohbet etme imkanı da yakaladık. E kolay değil ülkemizde tanınan hatta hatta tüm dünyanın tanıdığı Adana’lı değerimizle sohbet beni heyecanlandırmış ve gururlandırmıştır. Çok güzel sohbetini dinlemeye doyamadığım Ünlülerin rüya yorumcusu Adanalı Mehmet Emin; "Zahide ile Yetiş Hayata" ve "Ebru Yaşar'la Hergün" programlarına katılarak Türkiye'nin rüyasını yorumlayan, istihareye yattığında gördüğü rüyada Ajda Pekkan’ın hastaneye kaldırılması ve Sezen Aksu’nun ayağını kırmasını bildiğini söyleyerek rüyasında gördüğü diğer ünlü isimler Orhan Gencebay, Fatih Terim ve Bülent Ersoy’u sağlıklarına ve özellikle kalplerine dikkat etmeleri konusunda uyardığını anlattı.

Ayrıca; daha önce Murat Göğebakan'ın kanser olacağını, Almanya Başbakan'ı Angele Merkel'in düşüp bacağını kıracağını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacağını bilen ünlülerin rüya yorumcusu Kırgil,

aynı tarihte "Erdoğan aday olması halinde Cumhurbaşkanı olacak" şeklinde açıklayan Kırgil'in dediği gerçekleşti. Daha önce ünlü sanatçı Murat Göğebakan'ın lösemi olacağını rüyasında görüp kendisini uyaran, Almanya Başbakan'ı Angale Merkel'inde kaza geçireceğini bilen Mehmet Emin Kırgil, son olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olacağını da 1 yıl önce kendi rüyasında gördü. İnternet üzerinden ücretsiz olarak vatandaşların rüyalarını da yorumlayan Kırgil, 1 yıl önce gördüğü rüyada; Başbakan Erdoğan ve Merkel'i gördüğünü hatırlatarak, "Rüyamda Hz. Muhammed, bir odaya giriyor, odaya girerken üzerinde krem rengi fistanı ve siyah şalı var. İçeride 7 başbakan ayakta duruyor. Bu başbakanlar her biri bir ülkeyi temsil ediyor. Bir tanesi de bizim Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, biri de Almanya Başbakanı Merkel. Peygamber Efendimiz sahabesine dönüp evrakı vermesini istedi. Sahabe evrakı getirip Peygamber Efendimize verdi. Deriden bir parça üzerinde isim listesi siyahla yazılmıştı, en üstte kırmızı bir çizgi vardı. Peygamber Efendimiz listedeki bazı isimlere bakarak Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ismini alıp en üste getirdi. Bu arada, Başbakanımız geriye çekildi. Arkasına Merkel geldi. Merkel'i de Peygamber Efendimiz işaretlerle uyarmaya çalıştı ve Merkel'in üzerini karalayarak, odadan çıkmasını istedi" diye konuştu.

Kırgil, rüyada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın isminin üst tarafa konması aday olması halinde seçimleri yine kazanacağı anlamına geldiğini bugün Başbakan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığını söyledi. Kırgil Başbakan'ı çok sevdiği için istiharaye yattığını Başbakan Erdoğan'ın yolunun açık olmasını dilediğini kaydetti. Kırgil, dana önce Murat Göğebakan'ın lösemi olacağını, Merkel'in sağlık sorunu yaşayacağını rüyasında görmesiyle ilgili olarak, "Allah'ın verdiği güçtür. Bazı insanlara doğaüstü güç verir. İnsanlar kendi kabiliyetlerini bilmezler. Ben bilirim demiyorum. Ama Allah'ın bana verdiği hislerle bana verdiği yöntemlerle rüyaları yorarken hem hayra yorarım hem de kimseyi incitmeden rüyaları tabir etmeye çalışırım" diye konuştu. Kırgil, hemşehrisi ve çok sevdiği bir sanatçı olan İbrahim Tatlıses için istiaraye yattığını söyledi. Kırgil, istiaraye yattığı günü Tatlısesi rüyasında, "İbrahim Tatlıses yemyeşil bir alanda duruyor, etrafında bir takım insanlar var. Bunla alakalı da bir anda alan simsiyaha bürünüyor. Aynı keza gökyüzünden bazı yıldızlar iri ufaklı,parlak, parlak olmayanlar kendisine doğru geliyor. Tatlıses elini açıp dua ediyor gibi ya da yıldızlara elini vuracakmış gibi oldu. Ve o andan itibaren yıldızlar gökyüzüne Tatlıses ile birlikte yükseldi. Gökyüzü apaydınlık ve masmavi oldu" dedi.

Kırgil gördüğü bu rüyanın yorumunun ise şöyle olduğunu söyledi: "Tatlıses'in yemyeşil bir alanda olması sabırlı bir vaziyette üzerinde olan sıkıntıları atacağı, aynı zamanda dostlarının etrafında bulunması ise kendisine gelen manevi güç, doğa ve destek. Bir anda her tarafın simsiyah olması kendisinin tez zamanda, eski sağlığına kavuşacağı, eskisi gibi şarkı türkü söyleceği anlamına geliyor. Yıldızların gökyüzünden aşağı inmesi, kendisini yalnız bırakan bir takım insanların da tekrardan Tatlıses'in yanında ses sanatçısı olarak sıraya gireceğini, yeniden programlarına katılmak isteyecekleri anlamına geliyor. Yıldızlarla birlikte tekrar gökyüzüne çıkması eski sağlığına kavuşacağı, bir anda heryerin bembeyaz olması ise Tatlıses'in bir muradının olacağını, gökyüzünün masmavi olmasının ise üzerindeki nazarın dağılacağını gösteriyor." Kırgil kendisinin zaman zaman rüya tabirinde bulnduğuna uncak bunun ne medyum, ne kahin, ne de falcılıkla alakası olmadığını belirteek, "Biz bazı sevgidimiz ve durumuna üzüldüğümüz kişilerle ilgili istiareye yatıp onlarla ilgili gördüğümüz rüyaları yorumluyoruz. Bizi kimse medyumlarla, kahinlerle ve falcılarla karıştırmasın" dedi.Seyit Mehmet Emin Kırgil, ünlü sanatçı Murat Göğebakan’ın sağlıklı iken kansere yakalanacağını, kaza geçirmeden önce Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sağlığına ve kendine dikkat etmesi gerektiğini açıklamıştı.

 

Özellikle yurt içi ve yurtdışında ün salmış Ünlülerin rüya yorumcusu Adanalı Mehmet Emin Kırgil;

 

Katılımcıların edebiyatçı olması nedeniyle söyleşi genellikle şiir dinletileri kiyaplardan bölüm okumaları ve sohbetlerle geçti. Söyleşide; özellikle Edebiyat alanında yeni edebiyatçılarımızın eserlerine kademe kademe ilgili birimlerde tanınması adına yer verildiğini lakin bu çalışmanın daha da yaygınlaştırılmasını özellikle ilk vizyona giren sinema filimlerinin nasıl reklamı yapılıyorsa kitapların da bu şekilde tanınması gerektiği halkın kitap okuma bilincinin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Yabancı klasikler evet ama öncelikle bizim klasiklerimiz yabancı yazar evet ama öncelikle bizim yazarlarımıza sahip çıkılması konusunda noktalar değerlendirilldi. Adana'mızda yapılan portakal çiçeği karnavalı üzerinde de konuşulan söyleşi de katılımcılarla olmaktan onur duydum...

Ben de ilk kitabım olan PELWAŞEN'den bölümler okuduğum söyleşiye katılmak ve kıymetli katılımcılarla bir arada olmak onur ve gurur vermiştir. Çok faydalı olan bu söyleşimizi inşallah tv kanallarında da yapabilmek için ve iyi dileklerle sonlardırdık....

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.