Yezidiler Şengal'e geri dönüyor

Yezidiler Şengal'e geri dönüyor

Şengal'in IŞİD'den alınmasının ardından, yaz aylarında dağlara sığınan Yezidilerin geri dönüş hazırlığı yaptığı bildirildi

Irak’ta Musul’a bağlı Şengal (Sincar) kasabasının IŞİD'den alınmasının ardından, yaz aylarında kentin düşmesiyle birlikte dağlara kaçan Yezidilerin geri dönüş hazırlığı yaptığı belirtiliyor.

Yerel kaynaklar, sabah saatlerinde, kasabadan kaçamamış bir grup IŞİD mensubuyla peşmergeler arasında çatışmalar yaşandığı ancak genel olarak Kürt güçlerinin sahaya hakim olduğunu bildiriyor.

Peşmerge güçlerinin, Suriye Kürtlerinin oluşturduğu YPG ve PKK 'nın askeri kanadı HPG’nin de desteğiyle geçen hafta başlattığı operasyonun ardından kurtarılan Şengal, ağustos ayında IŞİD militanları tarafından işgal edilmişti.

Yezidiler için kutsal kabul edilen Şengal dağında mahsur kalan onbinlerce sivilden bir bölümü de Türkiye ’ye sığınmıştı. Dağa sığının binlerce Şengalli sivil de yaklaşık bir aydır IŞİD kuşatması altındaydı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden Peşmerge Bakanlığı sözcüsü Cabbar Yaver, Yezidilerin kente geri dönmek için hazırlık yaptıklarını söyledi. BBC Türkçe servisine konuşan Yaver, IŞİD'in Musul'dan Şengal'e takviye gönderdiğini, bazı militanların ise kentten kaçtığını; ancak peşmerge güçlerinin de ilerleyişinin de sürdüğünü söyledi. Yaver, kentin "özgürleştirilen" bölgelerinde mayın temizliği yaptıklarını ve Yezidilerin geri dönmek için hazırlığa başladıklarını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.