Altın 2,237.62
%0.30
BIST 8,727.40
%0,11
Dolar 32.33
%0.07
Euro 35.12
%0.26
İstanbul
16°
YGS sonuçları açıklandı

YGS sonuçları açıklandı

ÖSYM, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarını açıkladı. Sonuçlar, 'osym.gov.tr' adresinden öğrenilebilecek.

ÖSYM, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarını açıkladı. Sonuçlar, 'osym.gov.tr' adresinden öğrenilebilecek.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarını açıkladı. Sonuçlar, ’osym.gov.tr’ adresinden öğrenilebilecek.ÖSYM’den yapılan yazılı açıklamada, "13 Mart 2016 tarihinde gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavına (2016-YGS) ait madde analizleri incelenmiş, cevap anahtarlarının kontrolleri tamamlanmış, itirazlar bilimsel açıdan değerlendirilmiş olup ÖSYM Yönetim Kurulu tarafındanTemel Matematik Testindeki 15. sorunun, Fen Bilimleri Testindeki 9. sorunun iptal edilmesine ve Fen Bilimleri Testindeki 7. sorunun “A” olarak girilmiş cevabının “D” olarak değiştirilmesine karar verilmiştir. İptal edilen sorular, ilgili testte en az bir cevabı bulunan tüm adaylar için doğru cevaplanmış kabul edilerek 2016-YGS değerlendirme işlemleri tamamlanmıştır" denildi.

SONUÇLARI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Üniversiteye girişte birinci basamak olan YGS 13 Mart Pazar günü gerçekleşmişti. 2 milyon 178 bin 583 adayın ter döktüğü sınavın sonuçları ise ÖSYM tarafından açıklandı. 160 dakika süren sınavda adayların her biri 40 soruluk Türkçe, temel matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri alanlarında toplamda 160 sorudan oluşan testleri cevaplamıştı.
Öte yandan, YÖK tarafından 140 olan baraj ise 150’ye çıkartıldı. Buna göre YGS’de 150 ve üzeri puan alamayan adaylar, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih edemeyecek. 150 ile 179.99 arası puan alanlar ise sadece meslek yüksekokulu, ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek. Bu adaylar, LYS’ye ise giremeyecek. Ancak YGS’den 180 ve daha üzeri puan alan adaylar, LYS’lere katılma hakkına sahip olacak.
Lisans Yerleştirme Sınavları ise 18 Haziran 2016 tarihinde LYS-4 Sosyal Bilimler ile başlayacak. Adaylar 19 Haziran’da LYS-1 Matematik, 25 Haziran’da ise LYS-5 Yabancı Dil ve LYS-2 Fen Bilimleri ile en son 26 Haziran’da ise LYS-3 Edebiyat-Coğrafya sınavına girecekler.
LYS BAŞVURULARI 1-14 NİSAN ARASINDA
Üniversiteye girmek için ikinci adım olan LYS'ye başvurular ise 1 Nisan’da başlayacak ve 14 Nisan’a kadar sürecek. Ücret ödeme için son gün ise 15 Nisan. Girilmek istenen her bir LYS için 35 TL ödenecek. Başvurular internet aracılığıyla bireysel olarak aday işlemleri sisteminden (ais.osym.gov.tr) veya herhangi bir başvuru merkezinden yapılabilecek. Adayların başvuru için merkezlere şahsen gitmeleri, nüfus cüzdanları veya süresi geçerli pasaportlarıyla doldurulmuş aday başvuru formlarını yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Merkezlerde başvuru işlemi yapanlar, görevli tarafından kendilerine verilen çıktıyı, başvuru kayıt bilgileri doğru geçilmiş mi, diye iyi kontrol edip, daha sonra çıktıdaki ‘Onay kodunu’ görevliye bildirmeli. Görevli onay kodunu sisteme girdikten sonra başvuru işlemi yapılacak. Bu önemli, çünkü onay kodu girilmeyen başvurularda sınav ücreti yatırılamayacağı için başvuru geçersiz sayılacak ve sorumluluk adaya ait olacak. Daha sonra sınav ücreti ödenerek başvuru tamamlanacak. Sınav ücreti ödenmeyen başvurular geçersiz sayılacak. Başvuru tamamlandıktan sonra, 14 Nisan’a kadar bilgiler, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden kontrol edilebilecek.
LYS TAKVİMİ
LYS-4 (Sosyal Bilimler): 18 Haziran Cumartesi, 10.00, 135 dakika
LYS-1(Matematik): 19 Haziran Pazar, 10.00, 135 dakika
LYS-2 (Fen Bilimleri): 25 Haziran Cumartesi, 10.00, 135 dakika
LYS-5 (Yabancı Dil): 25 Haziran Cumartesi, 14.30, 120 dakika
LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya): 26 Haziran Pazar, 10.00, 120 dakika
LYS BAŞVURU ŞARTLARI
LYS'ler 81 il merkezinde ve Lefkoşa'da yapılacaktır. Adaylar girmek istedikleri LYS'lerin tümüne aynı merkezde gireceklerdir. Her aday 2 sınav merkezi tercihi yapabilecektir.
İnternet üzerinden başvuru yapan adaylar; "Başvurunuz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir." uyarısını mutlaka görmelidir. Aksi takdirde başvuru yapılmamış demektir. ÖSYM başarısız kayıt işleminden sorumlu değildir. Adaylar
başvuru sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinmeli ve yerleştirme işlemine kadar saklamalıdır. 
YGS Sınav Sonuçları Nasıl Hesaplanacak?
YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:
- Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.
- Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.
- Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.
- Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz" sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir.
- Hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1B'deki ağırlıklar kullanılarak adayların Ağırlıklı YGS puanları (AYGS) hesaplanacaktır. AYGS puanlarının hesaplanabilmesi için adayların YGS testlerinin (Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik, Fen Bilimleri) en az ikisinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için AYGS puanları hesaplanacaktır.
- AYGS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek YGS-1, YGS- 2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları oluşturulacaktır. AYGS puanları YGS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden 5 ham puan alan adayların 150 YGS puanı, 8 ham puan alan adayların da 180 YGS puanı almaları sağlanacaktır.
- Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), YGS Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve
Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine YGS'de Sosyal Bilimler Testinde yer alan Felsefe alanından 5 soru cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda; 2016-YGS Sosyal Bilimler Testinde toplam 45 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 45 cevap alanı bulunacaktır.
Tüm 2016-YGS adayları ilk 35 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır.

 
 

  •  
  •  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.