'YGS'de Hatalı Soru Krizi

'YGS'de Hatalı Soru Krizi

YGS'de Matematik 20. sorunun yanlış olduğunun iddia edilmesinin ardından Türk Dili ve Edebiyatı'ndan bir, Matematik'ten iki sorunun daha hatalı olduğu ileri sürüldü.

FEM Dershaneleri Türk Dili ve Edebiyatı Yayın Kurulu, Türkçe testinin 16. sorusunun kafaları karıştırdığını belirterek "Bu soruda IV numaralı bölümde "Taksim Meydanı'nda" şeklinde yazılması gereken ifade "Taksim meydanında" olarak yazılmış. Dolayısıyla bu sözde yazım yanlışı var. Doğru cevapta bir sorun olmadığı görülüyor. Ancak I numaralı "Güzel Sanatlar Akademisini" sözü, doğru olarak kabul edilmiş. TDK'nin resmi internet sitesindeki kurala göre; kurum, kuruluş, ku­rul ve işyeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılamaz. TDK dışındaki imla kılavuzlarının bu bilgi yönüyle TDK İmlâ Kılavuzu'yla ters düşüyor. ÖSYM'nin böyle görüş ayrılığı olan bir konudan, geçmiş yıllarda sordukları bir soruyla çelişecek şekilde soru sormasının uygun olmadığını düşünüyoruz." açıklamasını yaptı.

Özel Burç Safiye Sultan Koleji matematik öğretmeni Mustafa Halit Şen ise Matematik'ten 23. sorunun da hatalı olduğunu iddia etti. Soruda zeytinyağı ve ayçiçek yağı miktarının tamsayı olduğunun belirtilmediğini, yağların karışmaması gerektiğine dair bir ibarenin bulunmadığını vurgulayan Şen, 'Soru hazırlanış şekliyle çözüldüğünde bütün şıklar cevap olarak geçerli olur.' dedi. Turgut Reis Dershanesi matematik öğretmenleri de 16. soruda parantez bulunmadığına dikkat çekti. pvq=>q^r önerme sorusunda ifadelerin parantez içerisinde bulunması gerektiğini, aksi halde çözümün yanlış olacağını belirtti. Öğretmenler, parantez kullanılmadığından farklı bir sonuç çıkacağını dile getirdi.

Etiketler :