Yıldırım'ın sanal suç isyanı!

Yıldırım'ın sanal suç isyanı!

Bakan Binali Yıldırım'dan 'sanal suç'a tepki: İnsanların hayatını mahvedecek internet bize lazım değil...

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, sanal ortamdan işlenen suçlara dikkat çekerek, "İnsanların hayatını mahvedecek, onları mutsuzluğa sevk edecek, toplumsal birlik ve kardeşliğimize hiçbir fayda getirmeyecek internet de bize lazım değil, bilgi de bize lazım değil." dedi.

Teknoloji Tasarım Merkezi Derneği tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Bilişim Olimpiyatı ödül töreni, MEB Şura Salonu'nda yapıldı. Törene katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, internetin her alanda bir vazgeçilmez haline geldiğini belirterek, "Böylesine önemli ve faydalı bir aracın zaman içerisinde olumsuzluklarını da görmeye başladık." dedi.

İnternetin temiz ve topluma faydalı olarak kullanılmasının esas olduğunu söyleyen Yıldırım, "Ama ne yazık ki bugün bazı mahsurlarını da yaşamaktayız. Burada yapmamız gereken, toplumda farkındalığın oluşturulmasıdır. Bilişim kültürünü her alanda oluşturulması lazım. Bilginin paylaşımında etik değerlerin yasalarla değil bir kültür olarak, bir farkındalık olarak küresel anlamda yaygınlaştırılması lazım. EBİKO'nun, yaptığı çalışmalar da tam buna uygun çalışmalardır." diye konuştu.

Bilgiyi paylaşırken, üretirken ve kullanıma sokarken güvenliğinin de önem taşıdığını kaydeden Yıldırım, "Sadece bilginin güvenliği değil, bilgi iletişim alt yapısınının güvenliği de gittikçe önem kazanıyor. Bunun için, sadece düzenleme yapmak yetmiyor. Bilginin dolaşımı sınır tanımadığı için, gece gündüz farkı olmadığı için, her an kapınızı çalacağı için bu bilginin faydalı bilgi mi faydasız bilgi mi olduğunu kontrol etme şansımız yok." dedi.

Yıldırım, şöyle devam etti: "Yine sanal ortamdan, elektronik ortamdan yasa dışı, çocuklarımızı istismara yönelik, müstehcenlikle mücadele, kötü alışkanlıklara, kumara özendirme, intihara özendirme gibi Türk Ceza Kanunu'nda da mevcut olan sanal ortamdan işlenmesi söz konusu suçlarla mücadele için dünyada en önce düzenleme yapan 5 ülkeden biriyizi. En azından bir yasal alt yapı başlangıcı var. Ama bunun mutlaka geliştirilmesi lazım. Son zamanlarda yaşadığımız olaylar bir kez daha gösterdi ki, internetin yasa dışı kullanımı, toplumsal ve bireysel hayatımızı önemli ölçüde olumsuz etkileyebiliyor. Önümüzdeki dönemde bu ve buna benzer uygulamaları asgari düzeye inderecek, caydırıcı hale getirecek yasal düzenlemeleri mutlaka yapacağız. Amacımız, teknolojinin insanların mutluluğu için, hayatının kolaylaştırılması için, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için kullanılmasıdır. İnsanların hayatını mahvedecek, onları mutsuzluğa sevk edecek toplumsal birlik ve kardeşliğimize hiçbir fayda getirmeyecek internet de bize lazım değil, bilgi de bize lazım değil. Bunu böyle bilinmesinden fayda var."

EBİKO GELECEK YIL ANADOLU'YA GİDİYOR

Törende konuşan Yürütme Kurulu Başkanı Mustafa Alkan ise, birincisi 7 ülke ile başlayan EBİKO'ya bugün 32 ülkenin katıldığına dikkat çekti. EBİKO'yu Türkiye'de daha geniş kitlelelere yaymak istediklerini söyleyen Alkan, devlet okullarının da bu organizasyonda yer almasının önemine vurgu yaptı. Bilişim Olimpiyatlarına katılanların yüzde 80'inin özel okullar olduğunu söyleyen Alkan, "Devlet okullarının azlığı bizi kaygılandırıyor. Okullarımızın, Anadolu'dan buraya gelmeye zorlandıklarını biliyoruz. O zaman, EBİKO'yu biz Anadoluya taşıyalım istedik. Gelecek yıl 7 bölgede, bölgesel olarak EBİKO uygulamasını gerçekleştirmek istiyoruz." diye konuştu.

Teknoloji ve Tasarım Merkezi Derneği Başkanı İlhan Yerli ise, olimpiyatlara bu sene 32 ülkeden, 72 ilden, 558 okludan, 2 bin 884 öğrencinin, 2 bin 697 proje ile katıldığını aktardı.

Törende, ilköğretim alanında web sitesi, eğitimde bilişimin yeri, e-gelecek, hayalimdeki medya, eğlenerek öğreniyorum; ortaöğretim alanında ise web sitesi, eğitimde bilişimin yeri, yazılım geliştirme, bilişimde AR-GE, hayalimdeki medyam ve eğlenerek öğrenelim kategorilerinde dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Etiketler :