YÖK Başkanı Umutlu

YÖK Başkanı Umutlu

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan: Katsayı sorununda bir mutabakat yakalamak üzereyiz

Yüksek Öğrenim Kurulu(YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan, katsayı sorununda bir mutabakat yakalamak üzere olduklarını söyledi. Özcan, Türkiye'de çok uzun zamandan beri neredeyse kemikleşen bir katsayı problemi olduğunu söyleyerek, "Mesleki ve teknik eğitimdeki meseleler gelip katsayıya kilitlenir oldu. Biz bu durumu kırmak istiyoruz." dedi. Danıştay'ın son kararı ile ilerleme kaydetmiş gibi göründüklerini söyleyen Özcan, bir mutabakat yakalamak üzere olduklarını dile getirdi. Buna katkısı olan herkese çok teşekkür eden Özcan, "İnşallah yapacağımız düzenleme ile böyle bir sorunla karşılaşmayacağız." diye konuştu.

YÖK Başkanı Özcan, Gaziantep Sanayi Odası'nda, Oda Başkanı Nejat Koçer ile bir araya geldi. Koçer, ziyaretin basına kapalı bölümünde, YÖK Başkanı'na, Gaziantep'i anlatan bir sunum yaptı. Başkan Koçer, Yusuf Ziya Özcan'dan, sanayiciyi de rahatlatacak birtakım çalışmaların yapılmasını istedi.

Yusuf Ziya Özcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gaziantep'e, mesleki ve teknik eğitim konusunda sanayicilerden yardım istemek için geldiğini ifade etti. Türkiye'de çok uzun zamandan beri neredeyse kemikleşen katsayı probleminin varlığına dikkati çeken Özcan, "Mesleki ve teknik eğitimdeki meseleler gelip katsayıya kilitlenir oldu. Biz bu durumu kırmak istiyoruz. Halkımıza, bu katsayı meselesi ile uğraşırken çok önemli olan mesleki ve teknik eğitimle ilgili gelişmeleri değişiklikleri unuttuğumuzu ve onları yapamadığımızı anlatmak istiyoruz." diye konuştu.

"SANAYİCİLER, MESLEK YÜKSEKOKULLARININ DANIŞMA KURULUNA KATILIYOR"

Mesleki ve teknik eğitimde istedikleri yere geleceklerini belirten Yusuf Ziya Özcan, mesleki ve teknik eğitimin yeniden yapılandırılması çerçevesinde, meslek yüksek okullarında ciddi değişiklikler yaptıklarını anımsattı. Bunlardan en önemlisinin, her bir meslek yüksek okulunun her bir programı için bir danışma kurulu olması olduğunu dile getiren Özcan, şöyle devam etti: "Bu danışma kurulunda görmek istediğimiz insanlar, o iş kolunda imalat yapan, iş yapan, servisini yapan herhangi bir şekilde o iş kolunda iş yapan işadamlarımızdır. Bu işadamlarımızdan beklediğimiz şudur; bu işadamlarımız 4- 5 kişi olabilir. Her sene bir ya da iki defa okul idarecileri ile toplanacaklar, müfredata bakacaklar, bu müfredatın kendi istedikleri nitelikte öğrenciler yetiştirip yetişmediğine bakacaklar. Eğer yetiştirmiyorsa, tavsiyede bulunacaklar. Sanayicilerimiz, bazen bizim okulun kullandığı malzemelerden daha iyisini kullanıyorlar. Sanayi odamızdan, okullara üyeler göndermesini istiyorum. Bu okulların, sizin istediğiniz nitelikte öğrencilerin yetişmesi için teşvik etmeniz lazım."

"TAM GÜN YASASI İLE ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ, SANAYİCİLERLE İŞBİRLİĞİ İÇİN CAN ATACAK"

Mesleki ve teknik okullarındaki öğrencilere devlet tarafından sigorta yapılaması hususuna değinen Özcan, "Bizim de yaptığımız düzenlemelerden en önemlisinin bir tanesi aynen teknik liselerdeki öğrencilere verildiği gibi asgari ücretin bir miktarının verilmesi ve sigortalarının yapılmasıdır. Eğer bu olmazsa çok başarılı olacağımızı sanmıyorum. Siz devletin bunu ödemesini istiyorsunuz. Bizim için önemli değildir, kaynak bulacağımızı düşünüyorum. Ama, muhakkak böyle bir sistemi getirmeliyiz. Hem öğrencilerimizin sigortaları ödenmeli hem de asgari ücretin bir miktarının verilmesi gerekiyor. Bunu yaparsak, başarıyı sağlarız." şeklinde konuştu.

Özcan, bazen çok iyi niyetle bazen farklı nedenlerle üniversitelerle sanayi işbirliğinin arzu edildiğini ifade etti. Bunu kendilerinin de istediğini anlatan Özcan, "Bu istek ve niyetlerle halledilemez. İşbirliğini mümkün kılacak yapısal değişiklikleri düşünmek ve gerçekleştirmemiz gerekiyor. En önemlisi hocaların, sanayiyi katılmasıdır. Tam Gün Yasası ile düzenleme oldu. 100 liralık bir iş yapıldığında bunun 15 lirası devlet tarafından alınacak ama yüzde 85'i öğretim üyesine verilecek. Bunun yüzde 10'unu vergiden düşerseniz yüzde 75 gibi bir miktarın öğretim üyesinin eline geçmesi söz konusu. Bu değişiklikten sonra öğretim üyeleri sanayi ile işbirliği yapmak için adeta can atacaklar." diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından GSO Başkanı Nejat Koçer, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'a çeşitli hediyeler verdi.

 

Etiketler :