YÖK’e 15 yıl sonra 28 Şubat baskını

YÖK’e 15 yıl sonra 28 Şubat baskını

Savcılık 28 Şubat soruşturması kapsamında YÖK’te yedi saat süren bir arama yaptı. Kemal Gürüz dönemine ait tüm yazışmalara el konuldu. El konulan dokümanlardan birinde Çevik Bir’in imzası var

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 28 Şubat soruşturması kapsamında YÖK’teki Kemal Gürüz dönemine ait belgelere el koydu. Başsavcılık tarafından yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında önceki gün saat 15:30’da YÖK’e giden savcılık ve Emniyet görevlileri 22.30’a kadar aralıksız çalıştı. 7 saatin sonunda YÖK’ün eski Başkanı Kemal Gürüz döneminde yapılan tüm yazışmalarla birlikte 275 klasörü bulan yaklaşık 20 bin sayfa evraka el kondu.

Toplumsal faaliyet’ dosyaları

Kemal Gürüz döneminde kullanılan bilgisayarların hafızaları olup olmadığını da soran savcılık yetkilileri, bilgisayarların yenilendiği ve o dönemdeki evrakların basılı olarak kayıt altında olduğu bilgisini alınca “Arşiv ” bölümüne girerek tüm dosyaları tek tek inceledi ve kopyalarını aldı. Gürüz’ün “Toplumsal Faaliyetler” başlıklı birçok klasörü ile rektörlüklere gönderdiği “Üniversite ve Laiklik” başlıklı bazı yazılara da el konulduğu öğrenildi.

MGK yazılarına da el konuldu

Gürüz’ün 6 Aralık 1995 ile 5 Aralık 2003 arasında görev yaptığı döneme ilişkin MGK yazışmalarına da el konulduğu bildirildi. Belgelerde yapılan incelemeler arasında öğretim üyeleri ile ilgili çok sayıda fişleme belgesinin de olduğu ve “gizli” ibareli ve özel bölümde tutulan çok sayıda belgenin de kopyasının alındığı öğrenildi.

Bir’in 1998 tarihli yazısı

Edinilen bilgiye göre, el konular belgeler arasında 14 Temmuz 1998 tarihli dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’in YÖK Başkanlığı’na yazdığı yazı da var. 14 Temmuz 98’de Çevik Bir imzalı “gizli” ve “kişiye özel” ibareli yazıda “Ortaöğretim Başarı Puanı’nın irticai gruplarca istismar edildiği için” kaldırılmasının istendiği belirtiliyor.

‘Hayırlısı olsun’

YÖK’e yapılan baskını  öğrenen Kemal Gürüz, “Haberim yok, hayırlısı olsun. Soruşturmayla ilgili hiçbir fikrim yok” dedi. 1990-92 yıllarında TÜBİTAK Başkanı olan Kemal Gürüz 1991-95 yıllarında YÖK Genel Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. 6 Aralık 1995 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından YÖK Başkanlığına atanan Gürüz, 2 dönem görev yaptı. 1999 yılında yine Demirel tarafından aynı görevine devam ettirilen Gürüz’ün görev süresi 5 Aralık 2003 tarihinde sona erdi. Gürüz, Ergenekon davasının sanıkları arasında yer alıyor.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.