YSK'dan skandal uygulama

YSK'dan skandal uygulama

Özgürlüklerin oylandığı referandumda YSK, oylama zamanına saatler kala yeni bir karar alarak son anda özgürlükleri kısıtladı.

Özgürlüklerin oylandığı anayasa değişikliği referandumunda Yüksek Seçim Kurulu (YSK), son anda aldığı bir kararla özgürlüğü kısıtladı. Oylama başlamadan sadece saatler önce sandıkların kurulduğu yerleri kamusal alan ilan eden YSK, başörtülülerin görev yapmasını engelledi. YSK'nın 11 Eylül 2010 tarihinde oybirliğiyle aldığı 744 numaralı kararda, "Siyasi partiler tarafından isimleri bildirilen sandık kurulu üyelerinin, sandık alanının kamusal alan olması ve sandık kurullarında görev alacak olanların da hizmet verme konumunda bulunmaları nedeniyle sınırları yasalarla ve yargı kararıyla çizilmiş bulunan kılık kıyafet ölçülerine uymaları gerekir." denildi. Bu karar sebebiyle İzmir'de birçok sandık görevlisinin görev yapmasına izin verilmedi. Özellikle CHP'liler, okul okul gezip tesettürlü görevlilere zorluk çıkardı. Bayraklı İmbat İlköğretim Okulu, Çamkıran İlköğretim Okulu ve Konak Göztepe Kız Meslek Lisesi'nde, tesettürlü resmî sandık görevlilerinin görev yapması engellenmek istendi.

İmbat İlköğretim Okulu'ndaki 2135 numaralı sandıkta görevli Hatice Özen'e de tesettürlü olduğu için görev yapamayacağı söylendi. İtirazlar üzerine okula gelen YSK yetkili hakimi, Özen'in tesettürlü olarak görev yapamayacağını ifade etti. Uygulamaya vatandaşların tepki göstermesi üzerine Özen'e, peruk takması veya başörtüsünü çenesinin altından bağlaması önerildi. Özen de başörtüsünü ensesinden bağlayınca görev yapmasına müsaade edildi.

Göztepe Kız Meslek Lisesi'ndeki 1155 numaralı sandıkta Sevel Ahmetoğlu Akgül ve 1046 numaralı sandıktaki Kezban Canpolat'a ise MHP il yönetiminden olduğunu iddia eden bir kadın, önceki senelerde başörtüsüyle görev yapılmadığını iddia ederek bu şekilde görev yapamayacaklarını söyledi. Bu okulda CHP'li görevlilerin tesettürlü kadınlara sahip çıkmasıyla sıkıntı önlendi.

Bayraklı'da iki kadın ve bir erkek, Çamkıran İlköğretim Okulu'na giderek sınıfları tek tek gezdi. CHP'liler, 1083 numaralı sandıktaki tesettürlü Hatice Ergin'in görev yapamayacağını ileri sürdü. Araya avukatların girmesiyle Ergin'in yerine, müşahitlerden Hasan Doğan'ın görev yapması kararlaştırdı. Doğan'a da karşı çıkan CHP'liler, sandık başkanının araya girmesiyle ikna edildi.

Etiketler :