YSK'ya Kızdı Oy Kullanmaya Geliyor

YSK'ya Kızdı Oy Kullanmaya Geliyor

YSK, bu seçimde de gurbetçileri gümrük kapılarına mahkûm etti. Ancak birçok gurbetçi, engellere rağmen oyunu kullanmakta kararlı.

Avustralya'da yaşayan Hacı Ahmet Gündüz de oy kullanmak için 45 yıl aradan sonra Türkiye'ye geleceğini söylüyor. Gündüz, "İlerleyen yaşıma ve uçak yolculuğunun bana vereceği zahmete rağmen sırf oyumu kullanmak için gidiyorum. YSK'nın bu kararının ardından ilk defa bu kadar oy kullanmayı arzu ettim." diyor.

YSK'nın gümrük kapılarına mahkum ettiği 2,5 milyon gurbetçi, iradelerini yok sayanlara tepkisini gümrük kapılarında oy kullanarak göstermeye hazırlanıyor. Bunlardan biri de Avustralya Melbourne'de yaşayan Karamanlı Hacı Ahmet Gündüz. Sağlık problemlerine ve ilerlemiş yaşına rağmen oy kullanmak için Türkiye'ye gelecek olan Gündüz, Katar Hava Yolları'ndan biletini ayırtmış bile. Gündüz, "YSK'ya inat, 45 yıl sonra ilk kez oy kullanmaya gideceğim." diyor. Mehmet Han da sadece oy için bu kadar uzun yolculuğu göze aldığını belirtiyor. Turgay Işık ise şu mesajı veriyor: "Bu gidiş, bizler için bayramdır. Hem oyumuzu kullanacağız hem tatil yapacağız. Aynı zamanda da vatandaşlık hakkımızı gasp edenlere ders vereceğiz."

12 Haziran genel seçimleri için geri sayım başladı. Seçim heyecanı, Türkiye'deki seçmenler kadar yurtdışındaki gurbetçi seçmenlerimizi de sarmış durumda. Ülkemizden en uzak noktada bulunan Avustralya'da yaşayan gurbetçiler, yaklaşık 20 bin kilometrelik yol kat edecek. Türk Hava Yolları'ndan Avustralya'ya direkt uçuş olmadığı için bu ülkede yaşayan seçmenler, Singapur, Bangkok, Dubai, Abu Dabi, Japonya ve Çin üzerinden zorlu bir yolculuktan sonra oyunu kullanacak. YSK'nın gümrük kapılarına mahkum ettiği gurbetçiler, saatlerce yapılacak yolculuğa rağmen Türkiye demokrasisine katkıda bulunmak üzere vatandaşlık hakkını kullanacağını söylüyor.

Bu kararlılıkta, Dışişleri Bakanlığı ve büyükelçiliklerin "hiçbir engel yok" açıklamasına rağmen yurtdışındaki vatandaşların "seçim güvenliği" ve "yeterli hazırlık yapılmadı" gerekçesini ileri sürerek 2,5 milyon gurbetçinin oy kullanmasını engelleyen YSK'ya olan kızgınlığının da etkisi var. Birçok gurbetçi, iradesini yok sayanlara tepkisini gümrük kapılarında oy kullanarak göstermeye hazırlanıyor.

Melbourne'da yaşayan Karamanlı Hacı Ahmet Gündüz, bunlardan biri. Sağlık problemlerine rağmen oy kullanmaya gideceğini belirten Gündüz, Katar Hava Yolları'yla Türkiye'ye ulaşacağını ifade ediyor.

Avustralya'ya 1969'lu yıllarda giden ilk gurbetçiler arasında yer alan Hacı Ahmet Gündüz, 45 yıl içinde ilk kez ailesinden ayrılarak Türkiye'ye oy kullanmaya gideceğini belirterek, "İlerleyen yaşıma ve uçak yolculuğunun bana vereceği zahmete rağmen sırf oyumu kullanmak için gidiyorum. Dört çocuk babası ve 9 torun sahibiyim. Yıllardır gurbette yaşıyoruz. Ülkemizin gelişmesini, büyümesini ve geldiği noktayı uzaktan sevinçle izliyorum. Ülkemizin gelişip etkin bir ülke olduğunu, Avustralya ve Avustralyalılardan da duyup memnun oluyoruz. YSK'nın bu kararının ardından ilk defa bu kadar oy kullanmayı arzu ettiğimi ifade etmeliyim." diyor. Onunla Beraber yolculuk yapacak olan Mehmet Han da, Türkiye'ye şimdiye kadar bazı vesilelerle gittiğini, ancak sırf oy kullanmak için ilk defa bu kadar uzun yolculuğu göze aldığını kaydediyor. Niyazi Tok ise şu görüşü dile getiriyor: "YSK böyle talihsiz bir karara imza atmamış olsaydı, benim gibi burada yaşayan binlerce vatandaşımız, ülkemizin geleceğine oy atacaktı. Avustralya'dan oy kullanabilen başka milletler gibi biz de oy verebilmeyi isterdik. Ben de gidip Türkiye'de oyumu vereceğim. Daha birçok arkadaş var. Onlar da hazırlık yapıyorlar. Benim bildiğim, sadece benim yakın çevrem 20'nin üzerinde. Evraklarını yetiştirmeye çalışanlar da var."

Hem oy kullanacak hem Türkiye'de tatil yapacak

Zaman'ın Sydney ve Melbourne ofislerini arayarak duygularını dile getiren gurbetçilerden Turgay Işık, "Bu gidiş bizler için tabir yerindeyse iki bayramdır. Hem oyumuzu kullanacağız hem de tatilimizi yapacağız. Aynı zamanda da bu vatandaşlık hakkımızı elimizden gasp edenlere ders vermiş olacağız." derken Mehmet Hoşgörü, oy kullanmanın demokratik bir hak olduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor: "Bu hakkımızı Türkiye'de sınır kapılarında veya kayıtlı olduğumuz seçmen kütüklerinde kullanacağız."

Mehmet Tosun da YSK'nın kararını, yurtdışındaki vatandaşlara büyük bir hakaret olarak kabul ettiğini anlatıyor. Tosun, "Hem vatandaşlar olarak bize yapılan bir hakaret hem de büyük bir haksızlıktır. Çünkü yaşadığımız ülke olan Avustralya'daki elçiliğimiz veya konsolosluklarımızda oy kullanabilseydik, bu kadar maddi harcamamız da olmayacaktı. Zaman ve iş kaybımız da söz konusu olmazdı. Avustralya'dan yüzlerce insanımız bu hakkını kullanmak üzere gelecek. Bir kişinin ortalama bilet masrafı 2 bin dolar." şeklinde konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.