YAŞ'ta bu kez temdit olmaz..

YAŞ'ta bu kez temdit olmaz..

YAŞ'ta 22 askere emeklilik

1 Ağustos'ta başlayacak Yüksek Askeri Şûrâ toplantılarında tutuklu 22 generalin emekli edilmesi bekleniyor. Geçen sene emekli edilmesi düşünülen paşalar için Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in '1 yıl daha bakalım, mahkeme sürecini gözleyelim' talebi nedeniyle temdit (uzatma) kararı alınmıştı.

YAŞIN EN BÜYÜK SORUNU

Yeni Şafak'tan Erhan Seven'in haberine göre; Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında 1-4 Ağustos tarihleri arasında yapılacak olan Yüksek Askeri Şûrâ toplantısında tutuklu subayların durumu ele alınacak. Halen tutuklu 68 general ve amiralden 39'u terfi beklentisi içinde. Temditli olarak geçen yıllardan terfi almayan tutuklu 22 general ve amiral ile bu yıl terfi almayı bekleyen 17 general ve amiralin dosyaları YAŞ'ın en büyük sorunu olacak.

2009, 2010 ve 2011 yıllarındaki şura toplantılarında tutuklu oldukları için terfi alamayan ve temditte 4 yılını dolduran 22 paşanın emekliye sevk edilmesi bekleniyor. Emekli edileceklerin sayısının bu yıl gelen dosyaların da eklenmesiyle artabileceği belirtiliyor.

ÖZEL PAŞA 'BEKLEYELİM' DEMİŞTİ

Geçen yıl göreve gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, tutuklu paşaların YAŞ'ın sivil kanadı tarafından emekli edilmesi isteğine '1 yıl daha bakalım, mahkeme sürecini gözleyelim, emekli etmeyelim' sözleriyle karşılık vermişti. Özel'in bu talebi üzerine emeklilik kararları 2012 şûrâsına kalmıştı.

22 ASKER EMEKLİ EDİLEBİLİR

Mahkeme süreci devam ederken komutanların durumunda da bir değişiklik olmadı. Özel'in bir yıl uzatma talebinin de sonuna gelindi. Bu nedenle, geçen yıllardan kalan 22 askerin öncelikli olarak bu sene emekliye sevk edilmesi bekleniyor.

399 PERSONEL YARGILANIYOR

Darbe girişimleri nedeniyle şu anda yargılanan subay ve astsubay sayısı 399. Bunlardan 227'si tutuklu, 172'si ise tutuksuz yargılanıyor. Tutuklular arasında Orgeneraller Bilgin Balanlı ile Nusret Taşdeler de bulunuyor. 

KADROLAR ŞİŞTİ

Emekli askeri savcı Faik Tarımcıoğlu, temdidin TSK'nın yapısını bozduğuna dikkat çekerek, 'Sürekli temdit edilerek kadrolar şişti. Liyakat dolayısıyla terfi etmesi gerekenler kadrosuzluk nedeniyle emekli ediliyor ve bu olay alt kademeler için büyük bir haksızlık. Kanun açıktır, TSK'nın 65. maddesi ile 5 yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren bir cürümden tutuklu olanlar açığa alınmalıdır' yorumunu yaptı.

TERFİ SIRASINDAKİ TUTUKLU KOMUTANLAR

KARA KUVVETLERİ KORGENERALLER

İsmail Hakkı Pekin, Nejat Bek, Korkut Özarslan, Mehmet Eröz, Tevfik Özkılıç, Yurdaer Olcan

Tümgeneraller: Ahmet Yavuz, Gürbüz Kaya, Salim Erkal Bektaş, Abdullah Dalay, İhsan Balabanlı, Berkay Turgut, Bekir Memiş, Fehmi Canan

Tuğgeneraller: M. Ali Yıldırım, Kasım Erdem, Lokman Ekinci, Gökhan Gökay

DENİZ KUVVETLERİ KORAMİRALLER

Mehmet Otuzbiroğlu, Kadir Sağdıç

Tümamiraller: Mücahit Şişlioğlu, Cem Gürdeniz, Fikret Güneş

Tuğamiraller: Abdullah Gavremoğlu, Ahmet Türkmen, İsmail Taylan, Nadir Hakan Eraydın, Serdar Okan Kırçiçek, Cem Aziz Çakmak, Levent Erkek, Mehmet Fatih Ilğar, Turgay Erdağ

HAVA KUVVETLERİ KORGENERALLER

Korcan Pulatsü, Ziya Güler

Tümgeneraller: Beyazıt Karataş, Güngör Kurubaş

Tuğgeneral: Mustafa İlhan JANDARMA

Tümgeneral: Halil Helvacıoğlu

Tuğgeneral: Ali Aydın

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.