Yunan basını çıldırdı! Tarihi fiyasko

Yunan basını çıldırdı! Tarihi fiyasko

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan ziyareti dünya basınında manşet oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan ziyareti dünya basınında manşet oldu. The Guardian Erdoğan'ın Yunan Cumhurbaşkanı Pavlopoulos'a yaptığı Lozan çıkışını 'Yunan Cumhurbaşkanı şoka girdi' başlığıyla duyurdu.

Türkiye-Yunanistan arasında 65 yıl sonra gerçekleşen tarihi ziyaretin ilk günü, beklendiği gibi Yunanistan basınında manşetten veriliyor.

Kathimerini gazetesi "Gerginlikler dolu ziyaret" başlıklı haberinde "Erdoğan geldi, mesafeler daha da arttı. Erdoğan Atina'da 'hücum taktiği' izledi. Tüm anlaşmazlıklar alenen konuşuldu. Erdoğan, Batı Trakya ve darbeden sonra Yunanistan'a kaçan askerler konularında ısrarlıydı" dedi.

Elefteros Tipos gazetesi "Tarihi fiyasko" başlıklı haberinde "Hatalar zinciri... Cumhurbaşkanlığı arenaya dönüştü. Çipras ise savunma pozisyonunda idi. Ziyaret iyi hazırlanmadı" dedi.

Dimokratia gazetesi manşetinin "Erdoğan Atina'ya şov yapmaya geldi"şeklinde oldu. İktidar partisi SYRIZA'nın yayın organı Avgi gazetesi ise "Ses tonları yüksek ama, ilişkilerin düzelmesi için irade mevcut. Anlaşabilmek için açık sözler" diye yazdı.

To Vima gazetesinin manşeti de "Başkanlık Sarayı'nda yenilgi" oldu.

Ta Nea haberinde "Yunan Hükümeti, Erdoğan'ın tahriklerine karşı hazırlıksızdı" ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın ziyareti uluslararası medyada da ses getirdi. İngiliz The Guardian gazetesi, "Erdoğan, Yunanistan ziyaretinin başlangıcında sert bir söylem benimsedi" başlıklı bir yazıya yer verdi.

The Guardian'a göre Türk liderin sözleri üzerine Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos'un açıkça şoka girdiği görüldü.

Yazıda, "Atina'ya adımını atmasından yalnızca bir saat içinde (Erdoğan), Yunan cumhurbaşkanına 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması'nda belirlenen dini özgürlüklerin iyileştirilmesi gerektiğini söyledi" ifadesi aktarıldı.

Independent gazetesi, Erdoğan ile Pavlopoulos'un kameralar önünde Lozan Antlaşması'nı konuşmasını 'bir karşılama töreni için alışılmadık düzeyde açık sözlü bir diyalog' olarak nitelendiriyor. Independent, "İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan ve bir Türk cumhurbaşkanının 65 yıl sonra yaptığı ilk ziyaret olan bu ziyaret, hızla iki NATO müttefiki arasında açık sözlü bir hınç alma partisine dönüştü" yorumunu yapıyor.

Ziyaretin gergin başladığını bildiren The Daily Telegraph ise, Lozan tartışmasının diplomatik sınırları zorladığını yazdı.

Amerikan New York Times gazetesine göre, Lozan restleşmesi nedeniyle ziyaretten diplomatik sonuç beklentisi ortadan kalktı.

Wall Street Journal gazetesi de Yunanistan'da tansiyonun yükseldiğine dikkat çekiyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.