Euro Bölgesi dağılırsa Almanya da biter

Euro Bölgesi dağılırsa Almanya da biter

Yunanistan'ın eurodan çıkışıyla ilgili tarihler havada uçuşuyor. Bu senaryo gerçekleşirse en ağır hasarı Avrupa ekonomisinin kalbi Almanya alacak.

Barış Ergin'in haberi
 
Yunanistan'ı krizde kemersıkma politikaları konusunda en fazla sıkıştıranülkelerin başında Almanya geliyordu. İki ay öncesine kadar Yunanistan'a "Ya reformları yap ya da Euro Bölgesi'nden çıkışı değerlendir" diyen Almanya bir anda politikasını yumuşattı. Bunun arkasında Almanya Maliye Bakanlığı'nın "Euro Bölgesi dağılırsa Almanya'ya ne olur?" raporu ve UBS'in analizlerinin büyük etkisi var. Raporların ayrıntılarına inildiğinde, Yunanistan'ın eurodan çıkışının Almanya için felaketin başlangıcı olacağı görülüyor.
 
EKONOMİ YÜZDE 10 KÜÇÜLECEK
 
Rapora göre, Euro Bölgesi'nin dağılması halinde Almanya yüzde 10 küçülecek. 2.8 milyon kişiyle yüzde 6.7'ye gerileyen işsizlik 5 milyona çıkacak, yani ikiye katlanacak. Maliye Bakanlığı dışında ilginç bir hesaplama da bankacılık sektörünün devlerinden UBS'ten geldi. UBS, küçük bir ülkeninEuro Bölgesi'nden çıkışı halinde Almanya'nın direkt zararının 500 milyar euro olacağı görüşünde. Alman firmaları şimdiden İtalya ve İspanya gibi ülkelerde yerel para birimi hazırlıklarına başladı. İtalya ve İspanya'ya 100 milyar euro iharacatı olan Almanya, bu ülkelerdekidevalüasyondan zarar görecek. Ülkede yüzde 20-40 arasında devalüasyon yaşanacak.
 
ALMAN FİRMALARININ 218 MİLYAR EURO CİROSU VAR
 
Alman firmaları da gelinen noktadan pek hoşnut değil. Alman Merkez Bankası verilerine göre 2010 itibarıyla ülkedeki firmaların İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan, İrlanda ve Güney Kıbrıs'taki toplam ciroları 218 milyar euroyu buluyor. Otomotiv devi BMW'nin CEO'su Norbert Reithofer Euro Bölgesi'nin dağılmasını "felaket olur" diye nitelendiriyor. İhracatta oluşacak düşüşün etkilerini hayal bile edemeyeceğini söyleyen Norbert Reithofer, bölgeselcilik denen bir kavramın çıkması ve korumacı önlemler alınmasından endişe ediyor. Bir başka örnek Alman devi ThyssenKrupp'un cirosunun 1.6 milyar eurosu İspanya'dan geliyor. En önemli ülke ise İtalya, çünkü sadece 2.3 milyar euroluk bir paslanmaz çelik geliri söz konusu. Olası bir dağılma sonrası liret ve pesetadaki değer kaybı para miktarını ciddi şekilde azaltacak.
 
'MALİYETİ NEYSE KURTARALIM'
 
Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, "Şu anda çok kritik bir durumdayız. Krizin Euro Bölgesi'ne yayılma riski yüksek" açıklaması yapıyor. Almanya Maliye Bakanlığı yetkilileri de "Yunanistan'ı pahalıya patlasa da kurtaralım. Yoksa daha kötü olur" görüşünde.
 
Kaynak: SABAH

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.