Komşu tutunacak bir el arıyor

Komşu tutunacak bir el arıyor

Euro Bölgesi maliye bakanları, daha fazla kemer sıkmasını istediği Yunanistan’a verilecek 12 milyar Euro’luk krediyi erteledi. Yurt dışı borsalardaki düşüş, İMKB’yi yüzde 1.15 düşürdü.

Tüm dünya piyasaları Yunanistan’ın kurtarılmasına yönelik Avrupa’dan adım atmasını beklerken, korkulan oldu. Euro bölgesi maliye bakanları, Yunanistan’a ödenmesi gereken 12 milyar Euro’luk kredi dilimini, bu parayı almak için Atina’nın öncelikle sert kemer sıkma tedbirleri alması gerektiği gerekçesiyle erteledi. Bu kararın AB’nin diğer sorunlu ülkelerini de zora sokacağı ve domino etkisi yapacağı korkusu Avrupa başta olmak üzere tüm borsalarda düşüşe neden oldu. Lüksemburg’da yedi saat süren maliye bakanlarının toplantısının ardından açıklama yapan Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan’ın, 28 milyar Euro’luk yeni harcama kesintilerini ve ekonomik reformları bu ayın sonunda meclisten geçirmeyi başarması durumunda, 110 milyar Euro’luk yardım paketinin 12 milyar Euro’luk dilimini temmuz başında alacağını söyledi. Yunanistan’ın temerrüde düşmemesi için bu kredilere ihtiyacı var. Parlamentonun yeni önlemleri desteklemesi durumunda, Yunanistan’ın ikinci kurtarma paketini alacağından emin olduğunu belirten Juncker, bu paketin de Komşu’yu gelecek yıllarda su üstünde tutacağını kaydetti.

En çok İtalya düştü

Borsalar   Değ.(%)

İtalya    -2,20       

Yunanistan    -1,96       

İMKB    -1,15       

Rusya    -1,08       

Portekiz    -1,08       

İspanya    -0,83       

Fransa    -0,71       

Almanya    -0,23       

Nasdaq*    0,13       

İngiltere    0,28       

Dow Jones*    0,43       

Brezilya*    0,60       

Arjantin*    1,06       

* Açılış itibariyle

İMKB yüzde 1.15 düştü

Piyasalarda, Yunanistan haberi ve İtalya’nın kredi notunun Moody’s tarafından negatif izlemeye alındığı açıklamasıyla satışlar arttı. Avrupa borsalarında domino etkisi yapan bu gelişmeler, tüm piyasaları etkisi altına aldı. Paris borsasının açılışı teknik nedenlerle ertelendiği dün İtalya başta olmak üzere, Almanya, Londra gibi önemli borsalarda kayıplar gün içerisinde yüzde 2’ye ulaştı. Yurt dışı borsalardaki kayıplarla birlikte içeride de İMKB yüzde 1.15 düşerek 61.007’den kapandı. Dolar da paritedeki düşüşe bağlı olarak gün içerisinde 1.61’in üzerini gördü. Faizler ise BDDK’nın son tedbirlerinin Merkez Bankası’nın faiz artırımını erteleyeceği beklentisiyle yükselmedi.8EKONOMİ SERVİSİ

IMF: AB ülkelerinin borç sorunu  küresel ekonomiyi tehdit ediyor

Uluslararası Para Fonu (IMF), Euro Bölgesi’nin borç sorununun ekonomik toparlanmayı tehdit ettiğini, daha dinamik ve dayanıklı parasal birliği sağlamaya ihtiyaç olduğunu açıkladı. IMF’nin Euro Bölgesi ülkelerine yönelik 4. madde konsültasyon çalışmalarına ilişkin raporunda,  Euro Bölgesi’nin bunu kontrol altında tutmak için daha fazla işbirliğine gitmesi ve güvenin yeniden inşası için birlikte hareket etmesi gerektiği üzerinde duruldu. Avrupa’da bankacılık sektörünün güçlendirilmesinin birinci öncelik olduğu belirtilen raporda, dinamik ve istikrarlı Ekonomik ve Parasal Birlik için daha fazla ekonomik ve finansal entegrasyonun zorunlu olduğuna dikkati çekildi. Raporda “Geniş güçlü toparlanma devam ediyor ancak periferideki borç krizleri bu arzu edilir görünümü etkiliyor. Dinamik ve dayanıklı parasal birliği sağlamak için daha yapılması gerekenler var” denildi.

IMF, ayrıca Euro Bölgesi’nin ertelediği Yunanistan’a yardım paketinin kendine düşen kısmı için bir sonraki dilimin serbest bırakılmasından önce Yunanistan’ın reformlarının yolunda gittiğinden ve ülkenin Euro Bölgesi tarafından finanse edileceğinden emin olmak istediğini de kaydetti. Yunanistan Parlamentosu, 28 Haziran’da reform ve tasarruf tedbirlerini içeren paketi oylayacak.

YUNANİSTAN’I KONUŞTULAR

G-7’den telekonferanslı acil toplantı

Dünyanın en büyük ekonomilerine sahip bazı G-7 ülkeleri maliye bakanları, telekonferansla Yunanistan’ın içinde bulunduğu borç sorununu görüştü. Avrupalı yetkililerin açıklamalarına göre, ABD, Kanada, Japonya ve İngiltere maliye bakanları Euro Bölgesi borç krizini dün öğleden sonra bir telekonferans ile değerlendirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.