Yunanistan'a veresiye defteri açtık

Yunanistan'a veresiye defteri açtık

AB liderleri iflasın eşiğindeki Yunanistan’a kurtarma paketinde ayak diretirken, en büyük destek Türk esnafından geldi. Alışveriş için İzmir’e gelen Yunanistan halkı için veresiye defteri açıldı.

Gelecek hafta Avrupa Birliği liderlerinin Yunanistan’a ikinci tur kurtarma planını onaylayıp onaylamayacağı tartışma halindeyken, ‘kemer sıkma yorgunu’ Yunan halkına en büyük destek Türkiye’den geldi. İzmir’de esnaf, Yunanistan’dan gelenlere yaptıkları alışveriş için ‘veresiye defteri’ açtı. Seferihisar Sığacık Limanı ile Yunanistan’ın Sisam (Samos) Adası arasında başlatılan feribot seferiyle, ilk Yunan turist kafilesi ilçeye geldi. Sisam’dan Sığacık Limanı’na gelen 100 kişilik kafileyi, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer ile Seferihisarlılar karşıladı. Esnaf, Belediye’nin desteğiyle Yunanlı konukları için veresiye defteri hazırladı.

‘Biz size güveniyoruz’ mesajı

İki ülke arasında ticaret ve dostluğun gelişmesine katkı sağlanması için çeşitli etkinlikler düzenlendi. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer “Türk-Yunan dostluğunun önemli adımlarından birini atıyoruz. Sığacık-Samos seferlerinin başlaması, aynı doğrultuda esnafımızı da hareketlendirecek bir durum. Hafta sonlarını burada geçirecek Yunan dostlarımız alışveriş yapacak, yemeğini yiyecek. Yunanlıların hiç bilmediği, bizim ise çocukluğumuzda kalan veresiye defteri uygulamasını burada tekrar hayata geçiriyoruz. Sığacık’taki esnafın hepsinde artık veresiye defteri var. Böylece demiş oluyoruz ki ‘biz size güveniyoruz’. Üstelik paradan başka paylaşacağımız daha çok şey var” dedi. Kurulan pazar yerinde de ilk alışverişi Samos Belediye Başkanı Thanos Styliamos yaptı. Styliamos, 3 TL’lik kiraz ve 25 TL’lik hediyelik eşya alışverişini ‘veresiye defterine’ yazdırdı. Yunanlılar’ın veresiyeleri ödemesinde herhangi bir aksaklık yaşanması durumunda, Seferihisar Belediyesi, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Samos Belediyesi’nin garantör olduğu, paranın üç kurum tarafından ödeneceği açıklandı. 

Yunanistan’a dünyanın en düşük notu verildi

KREDİ derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s Yunanistan’ın notunu üç kademe aşağı çekerek B’den CCC’ye indirdi. Bu seviye, S&P’nin derecelendirdiği ülkeler arasında en düşük seviye ve yatırım yapılabilir seviye ile “junk” kategorisini ayıran eşiğin sekiz kademe altında. Böylece Yunanistan’ın notu Pakistan, Jamaika, Arjantin, Ekvador, Grenada gibi ülkelerin de altına gerilemiş oldu. Yunanistan’ın not görünümünü de negatif olarak açıklayarak 12 ile 18 ay içinde yeniden not indirimine gidilebileceğinin işaretini veren S&P, bu ülkenin borçlarının yeniden yapılandırılması girişimini, temerrüt olarak kabul edeceğini de duyurdu. Yunanistan’ın S&P’nin açıklamasına tepkisi ise, bu kuruluşun, ülkenin Euro Bölgesi’nde kalmak ve kamu maliyesini düzeltmek için gösterdiği çabaları görmezden geldiğini söylemek oldu. Öte yandan, Yunanistan’ın 10 yıllık tahvillerinin faizleri yüzde 17.51 ile yeni kurtarma paketi endişeleriyle Euro Bölgesi tarihinin en yüksek seviyesine  yükseldi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.