Papandreu tayfayı değiştirdi

Papandreu tayfayı değiştirdi

Krizin başında kendini mitoloji kahramanı Odysseus’a benzeten ve halka İthaka’yı vaat eden Yunan Başbakanı Papandreu kabine yeniledi. Savunma Bakanı Evangelos Venizelos artık Maliye Bakanı

flasın eşiğindeki Yunanistan’da iktidarı sallanan Başbakan Yorgo Papandreu, kabinesinde beklenen revizyonu dün sabah saatlerinde açıkladı. Geçen yıl kriz başladığında ülkesini Yunan mitoloji kahramanı Odysseus gibi İthaka’ya götüreceğini vaat eden Papandreu böylece gemisindeki tayfayı da yenilemiş oldu. Yeni kabinede Yunanistan’ın borç krizinde hep ön plandaki ve halkın tepki gösterdiği kemer sıkma paketlerinin mimarı olduğu için yıpranan Maliye Bakanı Yorgo Papakonstantinu’nun yerine bir zamanlar ülkenin büyük borç yükü altına girmesine neden olan Olimpiyat hazırlıklarını yürüten Savunma Bakanı Evangelos Venizelos getirildi. Papakonstantinu kabinede kalmaya devam edecek ancak bundan sonra Çevre Bakanı olarak görev yapacak.
Venizelos aynı zamanda Papandreu’nun PASOK partisindeki dişli rakibi. Daha önce de Hükümet Sözcüsü, Adalet Bakanı ve Kalkınma Bakanı olarak görev yapmıştı. 2007’de Papandreu’ya karşı parti liderliği için yarışmıştı.
Papandreu’nun yeni kabineyi Perşembe gecesi açıklaması bekleniyordu. Ancak dünya basınının “Dünyanın en istenmeyen işi” diye tanımladığı Yunanistan’ın Maliye Bakanlığı görevini devralacak isim bulmakta zorlandığı için açıklamanın geciktiği belirtiliyor. Salı gecesine kadar güvenoyu alması kritik yeni hükümetin ilk iş yeni kemer sıkma paketini geçirmesi bekleniyor. 

CDS’ler yeni rekor kırdı
Kabine revizyonu haberi, Yunanistan piyasalarında olumlu karşılandı. Atina borsası yüzde 1.5 artıya geçti. Ancak yatırımcıların ülkenin batma riskine ilişkin endişeleri sürüyor. Bu yüzden 5 yıllık Yunan tahvillerinin olası bir batığa karşı sigorta primi olan CDS’leri sabah 2.025 puana yükselerek yeni bir rekor kırdı. Euro/dolar paritesi yeni kabine açıklandığı saatlerde 1.4137 seviyesindeydi. Daha sonra Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı’nın yaptığı ortak açıklamanın rahatlatıcı etkisiyle euro/dolar 1.4300’a kadar yükseldi.

 

Bir ülke ipten böyle döndü, şimdilik!

1- O İÇERİDE KABİNEYE TALİP ARARKEN...
Başbakan Yorgo Papandreu’nun istifa edip ulusal birlik hükümeti kurma çalışmaları muhalefet partisi itiraz ettiği için yarım kaldı. Önceki gece parti grubunu toplayan Papandreu, kabinede revizyon önerdi. Ancak maliye bakanlığına talip çıkmayınca kabine değişikliğini açıklamak sabaha kaldı.

 

2- HALK MECLİSİN ÖNÜNDE ONU PROTESTO EDİYORDU
PASOK üyeleri mecliste yeni kabineyi görüşürken 25 Mayıs’tan bu yana meydanlardan ayrılmayan göstericiler yine sokaktaydı. Meclis binasını kuşatan protestocular kemer sıkma önlemlerinin kabul edilmemesi için baskıyı sürdürdü. Eylemciler gecenin geç saatlerine kadar Sintagma Meydanı’ndan ayrılmadı.
 

3- Yeni kabine sabahın ilk ışıklarıyla belli oldu
Başbakan Yorgo Papandreu uzun müzakerelerden sonra sabahın erken saatlerinde yeni kabineyi kurduklarını açıkladı. Kriz başladığından beri ön saflarda yer alan ve halkın şimşeklerini üzerine çeken Yorgo Papakonstantinu Çevre Bakanı olurken, Papandreu’nun parti içindeki ezeli rakibi Evangelos Venizelos kızgın sandalyeye oturan yeni isim oldu.

4- PAPAZLARIN ÖNÜNDE YENİ KABİNE YEMİN ETTİ
Yunanistan’da adet olduğu üzere kabinenin yeni üyeleri, Ortodoks Kilisesi mensuplarının nezdinde düzenlenen törenle Cumhurbaşkanı Karolos Populyas’ın ofisinde yemin ettiler. Törende Başbakan Yorgo Papandreu da hazır bulundu.

5- Yatırımcılar bir miktar rahat nefes alabildi
Merkel ve Sarkozy’nin Yunan krizini bir an önce çözmek için çalışacakları açıklaması piyasaları bir miktar rahatlattı. Euro/dolar 1.43’e yükseldi. 5 yıllık Yunan CDS’leri de ikilinin açıklamasının ardından rekor seviyesinden 1.975 baz puana geriledi.

 

6- Merkel ve Sarko’dan hayat öpücüğü geldi
Berlin’de bir araya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Yunanistan’ın borç sorunundan bir an önce kurtarılması için kilit önemde mesajlar verdi. İki lider, Avrupa Merkez Bankası’nın uzun süredir istediği ikinci kurtarma paketinde özel alacaklıların gönüllü katılımını kabul etti. Sarkozy, “Herhangi bir tarih belirlemeden, mümkün olan en hızlı şekilde ilerlemek istiyoruz” dedi. 

İkinci yardım paketinde Yunan tahvili olan yatırımcıya esneklik
Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Yunanistan’a yönelik ikinci bir kurtarma paketinin önünde haftalardır engel olarak duran bir kördüğümü çözdüler. Kilit konu, yeni kurtarma paketine özel yatırımcıların katılımının gönüllülük esasına dayalı olup olmayacağıydı. Burada kastedilen özel yatırımcılar aslında Avrupa bankaları... Yunan tahvillerini elinde bulunduran yatırımcıların büyük kısmını onlar oluşturuyor. Almanya, düne kadar yeni kurtarma paketine özel yatırımcıların zorunlu olarak katılmasını ve vadesi dolan Yunan tahvillerini elden çıkarmayıp yenileriyle değiştirmesini talep ediyordu. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise özel yatırımcılara böyle bir şeyin dayatılamayacağını, bunun ancak gönüllülük esasıyla yapılabileceğini söylüyordu.
Merkel dünkü açıklamasında borç sorunlarının çözümlenmesinde karşılaşılan  sorunların hemen çözülmesini istediklerini ve Yunanistan’ın borç sorunundan kurtarılmasına özel alacaklıların gönüllü katılımı hakkında ECB ile birlikte hareket edeceklerini söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.