Yunanistan "tarihi ziyaret" başlığıyla verdi

Yunanistan "tarihi ziyaret" başlığıyla verdi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyareti Yunanistan'da basın-yayın organları haberi "tarihi ziyaret" başlığıyla verildi.

 

Yunan basın-yayın organları haberi "tarihi ziyaret" başlığıyla verirken, partiler ise "olumlu bir gelişme" degerlendirmesinde bulundu.

Patrikhane'ye 1952'den sonra hükümet nezdinde yapılan en üst düzeydeki ilk ziyaret, Yunanistan'da "tarihi ziyaret" şeklinde yorumlandı. Eski dışişleri bakanlarından Dora Bakoyanni'nin partisi Demokratik İttifak, ziyareti "olumlu bir gelişme" olarak değerlendirdi. Yapılan açıklamada, "Bu gelişme, komşu ülkede kişisel ve dini özgürlüklere saygıya yol açması adına Heybeliada Ruhban Okulu en kısa sürede yeniden açılmalıdır" görüşü dile getirildi.

Öte yandan Demokratik Sol partisi de Arınç'ın Patrikhane ve Patrik Bartholomeos'u ziyaretini "olumlu bir adım" şeklinde yorumladi. Yapılan açıklamada, "Türk hükümetinin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Ekümenik Patrikhane'yi ziyareti olumlu bir adım. Türk hükümetinin Fener'e 1952'den sonra yaptığı üst düzey ilk ziyarettir" ifadeleri kullanıldı.

"Türk-Yunan ilişkilerinde çok fazla konunun gündemde olduğu bir dönemde, bu gelişmenin her iki taraftan da olumlu gelişmeler zincirine neden olması" temennisinde bulunulan açıklamada, "bunun Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yol açması gerektiğine" dikkat çekildi.

Yunan televizyonları, ziyareti İstanbul muhabirleri ile canlı bağlı kurarak aktarırken, internet haber siteleri ve ajanslar da "tarihi ziyaret" başlığını kullandı. Haberlerde Arınç ve Patrik Bartholomeos'un açıklamaları yer aldı.

Etiketler :