DİMAR ibadet yasağını parlamentoya taşıdı

DİMAR ibadet yasağını parlamentoya taşıdı

Yunanistan'da, Batı Trakya bölgesinin dışındaki camilerde uygulanan ibadet yasağı, Demokratik Sol Parti (DİMAR) milletvekilleri tarafından parlamentoya taşındı.

DİMAR milletvekilleri Maria Yannakaki ve Thomas Psarras, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı ile Kültür ve Atletizm bakanlıklarınca yanıtlanmak üzere parlamentoya sunduğu soru önergesinde, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği'nin (BTCDG), Serez kentinde bulunun tarihi Zincirli Camisi ve Trikala kentindeki tarihi Kurşunlu Camisi'nde cuma namazı kılma taleplerinin neden reddedildiğini sordu.

Yunan milletvekilleri, BTCDG'nin, 1997 yılında kurulan ve tüzüğünde belirtildiği üzere, amacı İslam diniyle ilgili gelenekleri sürdürerek, mevlit ve hatim merasimleri düzenlemek olan yasal bir dernek olduğunu belirttikleri önergede, dernek yöneticilerinin bu camilerde cuma namazı kılma talebinin özlü bir neden gösterilmeden reddedildiğini belirtti.

Önergede, "Bakanlığın, dini geleneklere saygılı olarak ve aynı zamanda yerel turizmi de destekleyerek, camilere Müslümanlara kültürel ve dini merasim yapmaları için serbest giriş izni verme niyeti var mı?" diye soruldu.

Batı Trakya'da, Gümülcine seçilmiş Müftülüğüne bağlı BTCDG'nin, Serez kentinde bulunun tarihi Zincirli Camisi'nde cuma namazı kılma talebi Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından reddedilmişti.

Dernek yöneticilerinin yaptığı yazılı başvuruya, "güvenlik nedenlerini" öne sürerek olumsuz yanıt veren bakanlık, daha sonra Trikala'daki tarihi Kurşunlu Camisi'nde cuma namazı kılma talebini de aynı gerekçelerle reddetmişti.

Serez kentinin güneybatı kısmında bulunan ve Mimar Sinan ekolünün en iyi örneklerinden biri sayılan tarihi Zincirli Camisi ve Trikala'daki Kurşunlu Camisi 16. yüzyılda inşa edilmiş olup, tarihi eser olarak Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Bizans Eserleri Denetleme Dairesi tarafından koruma altına alınmış bulunuyor.YAZETE.COM

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.