Yunanlı darbeci 87 yaşında cezaevinde öldü

Yunanlı darbeci 87 yaşında cezaevinde öldü

Yunanistan'da 1967-1974 yıllarında ülkeyi yöneten Albaylar Cuntası'nın önde gelen isimlerinden biri olan diktatör Dimitrios İoannidis, 87 yaşında öldü.

Yunanistan'da 1967-1974 yıllarında ülkeyi yöneten Albaylar Cuntası'nın önde gelen isimlerinden biri olan diktatör Dimitrios İoannidis, 87 yaşında öldü.

21 Nisan 1967 yılında yapılan askeri darbenin öncü isimleri arasında yer alan İoannidis, bugün sabaha karşı tedavi gördüğü hastanede 87 yaşında öldü. İoannidis, Koridalos cezaevinden Nikea Hastanesi'ne solunum sorunları nedeniyle nakledilmişti.

Yunanistan'da 24 Temmuz 1974 yılında yeniden demokrasinin inşa edilmesiyle başlayan süreçte İoannidis, 14 Ocak 1975 tarihinde cunta yapılanmasında rol almak ve "vatana ihanet ve isyan" suçundan idam cezasına çarptırıldı. Daha sonra cezası ömür boyu hapse çevrildi. Yunan halkından özür dilemekten kaçınan ve af dilemeyen İoannidis, hastaneye kaldırılmadan önce Atina'daki Koridallos hapishanesinde cezasını çekiyordu.

1967 darbesinde aktif rol alanlar arasında yer alan İoannidis, 6 yıl boyunca Albaylar Cuntası'nın arka planında kalmayı tercih etti. Ülkeyi yöneten diktatör Yorgos Papadopulos'un ilgi odağı olmasına izin verdi. İoannidis, Yunan Askeri Polisi'nin (ESA) başına geçti. Bu kurumun başında icra ettiği hukuk dışı faaliyetlerle, askeri ve sivil halkın korkulu rüyası oldu.

17 Kasım 1973'te öğrencilerin Atina Politeknik Üniversitesi'nde başlattıkları ayaklanmadan sonra İoannidis, 25 Kasım'da diktatör başbakan albay Papadopulos'a karşı darbe yaparak görevden aldı. Arkadaşı Phaedon Gizikis'i Cumhurbaşkanı olarak atadı.

İoannidis, 15 Temmuz 1974 yılında ise bu defa Kıbrıs'ta Başpiskopos Makaryos'a darbe yaparak hükümeti devirdi. Yunanlara göre Kıbrıs'ta doğan bu karışıklık, Türkiye'ye adaya çıkarma yapması fırsatını verdi. Bu bakımdan Yunan ve Rumlar, Türkiye'nin adaya asker çıkarmasının sorumluluğunu İoannidis'e yüklüyor. Onlara göre Kıbrıs trajedisinin sorumlusu Yunan diktatör İoannides. 20 Temmuz'da Türkiye tarafından gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı, 23 Temmuz'da İoannidis diktatörlüğünün sonunu getirdi. 24 Temmuz 1974 tarihinde Yunanistan, 7 yıl ülkeyi sert tedbirlerle yöneten cunta idaresine bir daha dönmemek üzere demokrasiyle yeniden tanıştı.

Cihan

Etiketler :