'Yuvaya Kitap Uçur' projesinde

'Yuvaya Kitap Uçur' projesinde

'Yuvaya Kitap Uçur' projesinde tüm yayın evlerinin kitapları bulunmasına rağmen listede Fethullah Gülen Hocaefendiye yakınlığıyla bilinen yayın evlerini arayan Cumhuriyet gazetesi sol görüşlü onlarca yayın evlerini görmezden gelerek çocuk ve aileye büyük

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Cumhuriyet gazetesinin 'Cemaat Yuvada' ve 'Yuvalara Cemaat Uçar' başlıklarıyla verilen haberlerini yalanladı. Haberin bilgiden yoksun, kamuoyunu yanlış yönlendirmeyi hedeflediğini belirten Kavaf, "Kendi içinde tutarsız ve aynı zamanda hem kitap bağışı yapacak vatandaşlarımızı hem de yuvalardaki çocuklarımızı menfi etkileyecek tarzdadır." dedi

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, "SHÇEK ile Muştu, Gonca ve Altınbur yayın evleri arasında yapılan ve dün Devlet Bakanı Sayın Selma Aliye Kavaf'ın katılımlarıyla imzalanan 'Yuvaya Kitap Uçur' protokolüne göre; 21 Ocak-31 Mart tarihleri arasında, kampanyaya katılmak isteyen vatandaşlar, kampanyaya katılan anlaşmalı satış noktalarından Muştu, Gonca ve Altınburç yayın evlerine ait eserlerden tek seferde satın aldıkları 3 kitaptan birini adı geçen yayınevleri aracılığıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nda kalan çocuklara hediye etmiş olacak. Projeye katılan vatandaşlar, kitap hediye ettikleri korunmaya muhtaç çocuklara dilerlerse mesaj da gönderebilecek. Kampanya vatandaşların gönüllü katılımıyla gerçekleşecek olup, kitap bağışı ancak vatandaşın onaylaması halinde gerçekleşecektir.Yani gazete haberinde ileri sürüldüğü gibi hiçbir yayınevinin çocuk yuvalarına kendi inisiyatifiyle kitap dağıtımı söz konusu değildir." denildi.

Haberde iddia edilenin aksine, kitapların tamamı Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı'nın onayından geçmiş eserler olduğu belirtilirken, "Yine haberde "kitapların yuvalara dağıtımının ciddi miktardaki tutarı Işık Yayınları tarafından karşılanacaktır" denilmektedir. Bu da asılsız iddialardan biridir. Kampanyaya gönüllü katılacak vatandaşların bağışladığı kitaplar Nisan ayı içerisinde yapılacak bir toplantıda ilgili yayın evleri tarafından SHÇEK yetkililerine teslim edilecek ve kitapların çocuklarımıza ulaştırılması tamamen kurumumuz aracılığıyla sağlanacaktır." ifadelerine yer verildi.

Bugüne kadar gerek hayırsever vatandaşların gerekse kurum, kuruluş, yayınevi, okullarımızın çocuk yuvalarındaki çocukların kullanımına sunulmak üzere bağışladığı binlerce çeşit kitap bulunduğu hatırlaması yapılırken, "Bu kitaplar da tıpkı kampanya dâhilindeki kitaplar gibi SHÇEK bünyesindeki psikolog, öğretmen ve uzmanların denetiminden geçirildikten sonra çocuklarımızın hizmetine sunulmuştur." denildi.

Kitabın özellikle de çocuklara verilecek en değerli hediye olduğunu ifade eden Bakan Kavaf, "Çünkü kitaplar çocuklarımızın ufkunu genişletir, geleceğini aydınlatır. Ancak kurumlarımızda kalan korunmaya muhtaç çocuklarımıza kitap hediye etmek, bunun ötesinde de anlamlar taşımaktadır. Bazen bir kitap anlamını aşar da 'Yanındayım, Daima Aklımdasın' mesajı haline gelir. Çocuklarımıza hediye edilecek her kitap aynı zamanda onları ne kadar düşündüğümüzü ve sevdiğimizi anlatacaktır." dedi.

Proje sayesinde toplumda korunmaya muhtaç çocuklara yönelik bir bilinçlenme de oluşacağını vurgulayan Bakan Kavaf, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kampanyaya katılan çocuklar da hiç görmedikleri başka bir kişiye hediye almanın gururunu yaşayacak ve korunmaya muhtaç çocuklarımızla "kitap kardeşi" olacaklar. Kampanyaya katılıp kitap hediye eden çocuklar aynı zamanda da sosyal bir sorumluluk projesinde bulunmuş olmanın aidiyeti hissedecekler. Kampanya ile ailelerde, okullarda, kurumlarda SHÇEK'e ve burada kalan korunmaya muhtaç çocuklara bir kez daha dikkat çekilmiş olacak. Bu nedenle kampanyaya tüm öğrencilerin, velilerin, resmi kuruluşların, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının destek vermelerini; çocuklarımızın da bu fırsatı iyi değerlendirmelerini temenni ediyorum. Yapılan haberin içeriği göz önünde bulundurulduğunda, adı geçen kuruluşlarda kalan çocuk ve gençlerin üzerinde yaratacağı etki de ortadadır. Bu bağlamda, medya kuruluşlarının yapılacak haberlerde sorumluluk bilinciyle hareket edilmesi ve yargısız infazlarla bu kurumların yıpratılmaması yerinde olacaktır."

Bakan Kavaf: Her yayınevinden kitap var, liste MEB ve Kültür Bakanlığ'nın onayından geçti

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, 'Yuvaya Kitap Uçar' projesi kapsamında Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı yuvalarına verilen kitaplara ilişkin iddiaları yalanladı. Kampanya ile yuvalarda kalan çocukların sosyal, ahlaki ve zeka gelişimlerini hedeflediklerine dikkat çeken Kavaf, kitapların Milli Eğitim ve Kültür bakanlıklarının listesinden seçildiğini söyledi. Kavaf, kitapların iddia edildiği gibi sadece bir yayınevinden değil, her kesime hitap eden çok sayıda yayınevinden alındığını kaydetti.

Altındağ Kadınlar Kültür Evi'nin açılışına katılan Bakan Kavaf, bugün bir gazetede Çocuk Esirgeme Kurumu yuvalarında kalan 6-18 yaş arası çocuklara bir cemaate yakınlığıyla bilinen yayınevlerinin kitaplarının dağıtılacağı yönündeki iddiasına ilişkin soruları cevapladı. Kampanyanın amacını anlatan Kavaf, söz konusu listedeki kitapların, MEB ve Kültür Bakanlığı'nın onayından geçmiş kitaplar olduğunu kaydetti.

"Biz çocuklarımızın öncelikle kendilerini zenginleştirmeleri kitap okuma alışkanlığı kazanmaları kitaplardan edindikleri doğru bilgilerle kendilerini geliştirmelerini çok önemsiyoruz." diyen Kavaf, "Bir çocuğa verilecek en güzel hediyenin kitap olduğuna inanıyoruz. Ayrıca kurumlarımızda kalan çocukların aileleri ile kalanlarla bir kitap kardeşliği oluşturmak suretiyle ötekileştirilmeden toplumla kaynaşmalarını ve toplumsallaşmalarını çok önemsiyoruz. Sürekli olarak kurumlarımızda devletin koruması altında bulunan insanların ötekileştirilmemesi adına duyarlılık ve farkındalık oluşturma kampanyaları düzenliyoruz yetişkinler için." diye konuştu.

"TANITIMI KAMUOYUNUN HUZUNDA YAPTIK"

Bakan Kavaf, çocuklar için kitap kardeşliği başlatmak suretiyle küçük yaştan itibaren bu duyarlılığın ve farkındalığın oluşturulmasını sağlamaya çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Ayrıca kitaplar da MEB ve Kültür Bakanlığ'nın onayından geçmiş kitaplardır. Ancak toplumun bir kısmının değer yargılarına ya da toplumun büyük bir kısmına karşı önyargılı olan insanların bakış açısıdır bu yaklaşım. Biz bu kampanyayı basının ve kamuoyunun önünde yapıyoruz. Sonuçta kitapların listesini vereceğiz. İlgilenenler buna bakabilirler. Çocukların kişisel gelişimine katkıda bulunacağına inandığımız eserler."

"HER YAYINEVİNDEN 91 KİTAP VAR"

Bu kitapların tanıtımını basının huzurunda yaptıklarını ifade eden Kavaf, Bütün yayınevlerinde olduğu gibi insanların her konudaki yayınlar bu yayınevinde de var. İnsanlar gidip görebilirler." dedi. İddiaların kitap listesine göre değil, tamamen önyargılı bir bakış açısından kaynaklandığını ifade eden Kavaf, "Bu iddiaları kesinlikle yalanlıyorum. Burada tamamen önyargılı bir bakış açısıyla sergilenen tavır var. Hangi yayınlar var. Burada 91 tane, farklı yayınlardan kitap isimleri var. Nezaket kurallarından tutun, edebiyat eserlerine, seyahatnameden seçmelerden Nasrettin Hoca hikayelerine, Lafonten'den seçmeler var. İlber Hoca ile Topkapı Rehberi, Çanakkale Savaşı Tarihi var. Batı klasiklerin çocukların zihinsel gelişimine katkıda bulunan eserler var." diye konuştu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :