Zaman'dan Ak Partiye : 'Oldu bitti yasası'

Zaman'dan Ak Partiye : 'Oldu bitti yasası'

Zaman Gazetesi, ÖYM'lerin kaldırılması için yapılan değişikliğe büyük tepki gösterdi..

AK Parti'nin ÖYM'lerle ilgili yapacağı değişikliği son ana kadar gizlemesine muhalefet de tepki gösterdi. CHP'li Ali Rıza Öztürk, "Böylesine ciddi bir konunun Parlamento'da tartışılmadan hazırlanması doğru değil." dedi. CHP'li Ahmet Toptaş da "AK Partili vekillerin bile önergelerden haberi yok. Milletin iradesinin temsilcilerinden neden kaçırıyorsunuz?" diye sordu.

Meclis Genel Kurulu, 3. yargı paketini görüşmeye dün başladı. Terör örgütleri ve darbecilerle mücadelede tarihi bir rol oynayan özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) kaldırılması için AK Parti'nin hazırladığı ve CHP ile BDP'nin desteklediği düzenlemenin önergelerle bu pakete ekleneceği açıklandı. Kamuoyundan titizlikle gizlenen çalışma, yargı paketinin görüşmeleri sırasında bile sır gibi saklandı. Kürsüden bu gizliliği eleştiren CHP Milletvekili Ali Rıza Öztürk, "Böylesine ciddi bir konu Parlamento'da, ilgili kurum ve kuruluşlarca tartışılmadan, hatta iktidar partisinde bakanlarla bile tartışılmadan, dar bir kadroda hazırlanması doğru değil." dedi. Adalet Komisyonu'nda çalıştığını hatırlatan Öztürk, kendisinin bile önergelerden habersiz olduğunu söyledi.

CHP'li Ahmet Toptaş, çalışmanın Adalet Bakanlığı yerine Başbakanlık'ta hazırlanmasını eleştirirken, AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar da düzenlemenin içeriğini bilmemekten yakındı. "Kazanımlardan geri dönüş olmaması gerektiğini umut etmek istiyorum." temennisinde bulundu. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da üç gün önce, kendisine sorulan soruya "Konu hakkında doğrudan bilgilendirilmiş değilim. Doğru olma ihtimali çok zayıf." cevabını vermişti.

AK Parti, darbe davalarına bakan özel yetkili mahkemeler konusunda aylardır büyük bir gizlilikle yürüttüğü çalışmayı dün de son ana kadar gizledi. ÖYM'lerle ilgili düzenleme, 3'ü geçici 109 maddeden oluşan 3. yargı paketinin içine AK Parti'nin vereceği önergeyle konulacak. Alınan bilgilere göre özel yetkili mahkemeler kaldırılacak. Bu mahkemelerin görevlerini ağır ceza mahkemeleri üstlenecek. Darbe ve darbeye teşebbüs gibi suçlar dışında kalan 'organize biçimde uyuşturucu üretimi ve satışı, haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla cebir ve tehdit yoluyla kurulan suç örgütleri' de ağır ceza mahkemelerinde yargılanacak. Özel yetkili mahkemeler, Yargıtay süreci dahil ellerindeki davaları tamamlayıncaya kadar görevlerine devam edecek. Ancak bu mahkemeler ellerindeki davalarla ilgili yeni iddianame hazırlayamayacak. Ek iddianame hazırlanması gerekirse ağır ceza mahkemeleri devreye girecek.

AK Parti'nin özel yetkili mahkemelerle ilgili yapacağı değişikliği son dakikaya kadar saklaması muhalefetin de tepkisini çekti. Yargı paketinin görüşmelerine başlandığı ve saatler geçtiği halde değişiklik önergeleri muhalefet partilerine verilmedi. Kürsüden bu duruma tepki gösteren CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, "Böylesine ciddi bir konu Parlamento'da tartışılmadan, ilgili kurum ve kuruluşlarca tartışılmadan, hatta iktidar partisinde bakanlarla bile tartışılmadan, dar bir kadroda hazırlanması doğru değil." dedi. Kendisinin Adalet Komisyonu'nda partisinin sözcüsü olduğunu hatırlatan Öztürk, "Önergeleri ben de bilmiyorum, nasıl bir düzenleme yapılacak haberimiz yok. Halbuki Adalet Komisyonu üyeleriyle, siyasi partilerle bu önergelerin tartışılması gerekirdi. Şu anda bilmediğimiz bir konu üzerinde görüş belirtiyoruz." diye konuştu.

Tasarının maddelerine geçildikten sonra söz alan CHP Afyonkarahisar Milletvekil Ahmet Toptaş da 'hâlâ özel yetkili mahkemelerle ilgili AK Parti'nin önergelerinin kendilerine verilmediğini' kaydetti. Toptaş, "Bu Meclis'e ve milletin iradesine saygısızlıktır. AK Partili milletvekillerinin bile önergelerden haberi yok. Milletin iradesinin temsilcilerinden neden kaçırıyorsunuz?" diye sordu.

AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Aydın ise değişikliği savundu. "Devlet Güvenlik Mahkemeleri'ni AK Parti ortadan kaldırdı, özel yetkili mahkemeleri de AK Parti grubu ortadan kaldıracak. Artık ÖYM'lerin kaldırılması lazım." dedi.

MHP'li Bal: ÖYM'lere ihtiyaç var

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise 'eskiden AK Parti'nin özel yetkili mahkemelerin yaptığı her işin doğru olduğuna inandığını' belirterek, "MİT olayında bu mahkemelerin iki taraflı kılıç olduğunu görünce AK Parti hedef tahtasına oturttu." dedi. Terör, uyuşturucu ve çetelerle mücadele için özel yetkili mahkemelere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bal, ancak bu mahkemelerin ıslah edilmeleri gerektiğini söyledi. Yargı içerisindeki iç denetim ve denge mekanizmalarının oluşturulması gerektiğini anlatarak, "ÖYM'lerin bireysel hatalarından, yetkileri acımasız olarak kullanmalarından haksız ve uzun tutuklamalardan Cumhurbaşkanı şikayetçi, Başbakan şikayetçi, Adalet Bakanı şikayetçi. Bunları yanlışları yapan hakim ve savcılar hakkında işlem yapması gereken HSYK ise kılını kıpırdatmıyor." iddiasında bulundu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.