Zanlı komutan başkanlığında tatbikat

Zanlı komutan başkanlığında tatbikat

'Erzincan Ergenekon' lideri olarak gösterilen 3. Ordu komutanı ile Başbuğ Sarıkamış'taki tatbikatta biraraya gelecek

Genelkurmay Başkanı Başbuğ, Erzincan soruşturması çerçevesinde hazırlanan ve Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede 1. sıradaki sanık olarak gösterilen 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ile Sarıkamış’ta bir araya gelecek.

Birinci Dünya Savaşı sırasında, 60 binden fazla Türk askerinin donarak öldüğü Sarıkamış faciasının yaşandığı bölgede 2 yılda bir yapılan Kış Tatbikatı bugün ve yarın Kars’ın Sarıkamış ilçesinin Allahuekber Dağları bölgesinde icra edilecek. Tatbikatta, birliklerin kış koşulları altında savaş yetenekleri denenecek.

ZANLI BERK YÖNETECEK

Tatbikat, 3. Ordu Komutanlığı’nın sorumluluğunda ve 9. Kolordu Komutanlığı’nın sevk ve idaresinde yapılacak. Kendi sorumluluğunda yapılan tatbikatta, özel yetkili Erzurum Cumhuriyet Savcılığı’na çağrıldığı halde ifade vermeye gitmeyen ve mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede 1. sıradaki sanık olarak gösterilen Orgeneral Berk de hazır bulunacak. Başbuğ da, yarın tatbikatı yerinde izleyecek. Başbuğ ile Berk, bir araya gelecek.

Tatbikat, dost ve düşman iki birliğin kış şartlarında çatışmaya girmesi senaryosuna dayalı olarak icra ediliyor. Senaryo çerçevesinde, araziye konuşlanmış birliklerin bir hava saldırısına karşı göstereceği reaksiyon test ediliyor. Tatbikat çerçevesinde, birliklerin kış şartları altında, karın içinde barınma ve manevra yapma yetenekleri deneniyor. Ayrıca tank birliklerinin karlı arazi üzerinde koordinasyon içinde saldırı yapma yetenekleri de teste tabi tutuluyor.

Gül ve Erdoğan yok

23 Şubat 2006’daki tatbikata, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve kuvvet komutanları da katılmıştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılması planlanan 2008’deki kış tatbikatı, Kuzey Irak’taki PKK kamplarına düzenlenen operasyon nedeniyle iptal edilmişti. 2010 tatbikatına katılımın Gül ve Erdoğan’ın programında yer almaması ise dikkati çekti.

Kaynak: Milliyet

Etiketler :