'Şok Mangası'nda işkence'

'Şok Mangası'nda işkence'

Askeri liselerde bazı komutanların, tazminat ödeyerek okuldan ayrılmaları için öğrencilerine işkence yaptığı iddia edildi.

Askeri liselerde bazı komutanların, tazminat ödeyerek okuldan ayrılmaları için öğrencilerine işkence yaptığı iddia edildi. Öğrencilerin aileleri , intiharlara yol açtığı belirtilen iddialarla ilgili olarak soruşturma açılmasını istedi.

izmir, Menteş Kara Harp Okulu'ndan A ayrılan Anıl Çiçek'in annesi Nilgün Çiçek, Tarafa yaptığı açıklamada, oğluna okulda ağır işkenceler yapıldığını iddia ederek, "Bir gece oğlum beni aradı 'anne gel beni kurtar' dedi.Ona dayanmasını söyledim, bunun üzerine oğlum, 'o zaman gelirken kefen getir anne' diye bana cevap verdi" açılmasında bulundu.

Öğrenci aileleri Meclis'e şikâyet dilekçesi verdi.

Aileler, "Okuldan ayrılan öğrencilere 40 ila 80 bin TL arasında bir tazminat bedeli ödettirilmek isteniyor" iddiasında bulundular. Ailelere iletilen 'askeri öğrenci maliyet çizelgesi'nde en yüksek maliyet olarak personel ve amortisman bedelinin olduğu belirtiliyor.

'Devlet okullarında öğretmen maaşları öğrenciler tarafından değil, devlet tarafından ödenir' diyen aileler, bu konuda da haksızlığa uğradıklarını belirtiyorlar. Maliyet Çizelgesi'nde yer alan yiyecek giderlerini ödemeye hazır olduklarını fakat amortisman ve personel bedellerini ödemek istemediklerini dile getirdi. Nilgün Çiçek, "Evimi satar TSK'ya tazminatı öderim. Ama gerekirse AİHM'e kadar gideceğim" diye konuştu.

Türk Silahlı Küvetleri bünyesindeki askeri liselerde bazı öğrencilere, tazminat ödeyerek okuldan ayrılmaları için komutanları tarafından işkence yapıldığı ve onur kırıcı iftiralar atıldığı iddia edildi. İzmir Menteş'de bulunan Kara Harp Okulu'ndan ayrılan Anıl Çiçek'in annesi Nilgün Çiçek'in öncülüğünde, çok sayıda aile, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Genelkurmay Başkanlığı, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı ve İnsan Hakları Derneği'ne konuyla ilgili şikâyet dilekçesi verdi.

'Şok Mangası'nda işkence'

Tarafa konuşan, askeri liselerden ayrılan çok sayıda öğrenci, üst rütbeli askerler tarafından önce 'Şok Mangası'na seçildiklerini daha sonra burada kendilerine "İnsanlık dışı uygulamalar yapıldığını" iddia etti. TSK'dan ayrılan öğrenciler 'Şok Mangası'nda yaşadıklarını yazdıkları dilekçelerde de anlattı. Askerî okullardan ayrılan gençlerden biri olan C.K, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Kara Harp Okulları'nda İntibak Kampı'nda, mangamızdaki arkadaşımın matarasını kaybettiğim gerekçesiyle 'Şok Mangası'na alındım. Bu grupta bazı komutanlarım tarafından gerek fiziki gerek psikolojik eziyete maruz kaldım. Gece 04.00'da bizi tam teçhizatlı olarak denize soktular ve ardından kumlarda süründürüp, arkadaşlarımıza üzerimize yerlerden topladıkları pislikleri, çöpleri atmalarını emrettiler. Bunun gibi birçok işkenceye ve ağır hakaretlere maruz kaldım."

'İdrarımdan kan geldi'

Hava Harp Okulu öğrencisi S.Ü ise, "Beni İntibak Kampı'nda sebebini bilmediğim bir nedenle ayn bir gruba aldılar. Burada bana yaptıkları işkencelerden dolayı ayağa kalkamayacak duruma geldim. Susuz bırakıldığım için idrarımdan kan geldi. Gölcük Askeri Hastanesi'nde 'kas yıkımı' tedavisi gördüm. Fakat işkenceler dur durak bilmedi nihayetinde okuldan ayrılmak zorunda kaldım" diye konuştu.

Öğrenciler bazı arkadaşlannın da onur kırıcı iftiralara maruz kaldıkları için zehir içerek intihar ettiğini, hırsızlıkla suçlanan M.S adlı bir arkadaşlarının ise kendisini 5. kattan atarak intihar ettiğini öne sürdü.

Arzu Bayramhan - Taraf

Etiketler :