Aydın: Bilime ambargo, sansür koyamazsınız

Aydın: Bilime ambargo, sansür koyamazsınız

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Bilim Teknik Dergisi'nin Mart ayı sayısının kapağında Darwin'e yer verilmemesiyle ilgili, "Bilime ambargo, Darwin'e sansür koymak akla gelecek bir şey olmamalı." dedi.

''Ege Bölgesi TÜBİTAK Ar-Ge Günü'' toplantısında konuşan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, ülkelerin kritik savunmalarının, teknolojiyi büyük ölçüde kendilerinin bizzat üretmelerine bağlı olduğunu belirterek, ''Eğer o konuda yeterli üretiminiz yoksa, başkalarına dayanmak zorundaysanız, üzülerek söyleyeyim sizin savunmanız da belli ölçüde sıkıntıya girebilir'' dedi. Bakan Aydın, TÜBİTAK Kitaplığı Projesi'nin Konya'dan başladığını ve 10-11 ilde bu projenin gerçekleştirildiğini ifade etti.

Toplantıya ara verilmesinin ardından Mehmet Aydın gazetecilerin Bilim Teknik Dergisi'nin Mart ayı sayısının kapağında bu yıl 200. doğum günü kutlanan bilim adamı Darwin'e yer verilmemesine ilişkin tartışmalarla ilgili soruları cevapladı. Bu konu hakkında yetkililerle konuşmaya vaktinin olmadığını ve çok detaylı bilgiye sahip olmadığını dile getiren Aydın, "Bilime ambargo, Darwin'e sansür koymak akla gelecek bir şey olmamalı. Bilimi dini açıdan ele almak gibi kimsenin amacı olamaz. Buradan bir politika üretmeye çalışanlar varsa, buradan bir şey çıkmaz" dedi. Konuya belli bir anlam yüklenmeye çalışıldığını hissettiğini vurgulayan bakan Aydın, TÜBİTAK'ın özerk bir kurum olduğunu ifade etti. Aydın, "Dışarıdan kimse, ben dahil konuyla ilgili kuruma karışacak değilim. Kendi kararlarını kendileri verirler. Orada bir yetki çatışması var. Bir karar verme mekanizmasında usule uymama gibi bir durum var. Derginin 14 ve 15. sayfalarında Darwin'in tüm eserleriyle ilgili tanıtım yazıları yer alıyor. Sansür olsa o sayfalar orada olmaz. TÜBİTAK bilimin önündeki tüm kapıları açmak için var, sansür koymak için değil." dedi. Aydın, bir derginin, bir gazetenin çıkarılmasında belli bir hiyerarşi olduğunu, TÜBİTAK'taki bütün işlerin ilgili bilim kurulları aracılığıyla yapıldığını sözkonusu olayın ardından derginin sorumlu yazıişleri müdürünün işine devam ettiğini söyledi.

Bakan Aydın, şöyle devam etti: "Teoriler doğrulanabiliyor mu, yanlışlanabiliyor mu? Bunları bilim kurulları araştırır. Darwin bir teori ortaya attı diye ambargo koymak TÜBİTAK'ın aklından geçmez. O tarafa çekilecek bir yorumu haklı görmem mümkün değil. Darwin'in lehinde yazanlar da var aleyhinde yazanlar da. Darwin ile birlikte çalışanlar bile zaman zaman onunla aynı fikirde değildi. Ama bu TÜBİTAK'ın işi değil, bizi işin bilim tarafı ilgilendiriyor."

Darwin'in ortaya attığı bir teoriye ambargo koymanın, TÜBİTAK'ın aklının köşesinden geçmeyeceğini belirten Aydın, ''Darwin'i bu ülkede, ilme, bilime, evrime, özellikle türlerin kaynağına meraklı olup da bilmeyen insan yok. Bu kadar tanınan bir kaynağa, bilim adamına sansür koyamazsınız. Öyle bir şey olmaz. Zaten TÜBİTAK'ın görevi de bu değildir, işi de bu değildir. Tam tersine bilime, ne kadar kendisi yanlış yapmış olursa olsun hizmet eden kim varsa, bilim adamı sıfatını almaya hak kazanmışsa, onun görüşlerinin anlatılmasıdır.'' şeklinde konuştu.


habervaktim

Etiketler :