Dünyaya Kur'an'ın mesajıyla seslendi!

Dünyaya Kur'an'ın mesajıyla seslendi!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan medeniyetler ittifakı toplantısında tarihi bir konuşma yaptı.

Rio'dan dünyaya seslenen Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Bizim için İstanbul'un güvenliği ve refahı, New York'un ve Mumbai'ninkinden ayrı tutulamaz.

İkiz kuleler, Madrid metrosundaki saldırılarda ölenler kadar Gazze'deki çocuklar için de gözyaşı döküyoruz. Bal bal demekle ağız tatlanmaz. Balı yemezsen ağzın tatlanmaz. Yani yaşamadıklarını söylemeyeceksiniz.

Nükleer silahlara karşı çıkanlar, önce kendi ülkelerindeki nükleer silahları kaldırsınlar. Buradan, Rio'dan tüm dünyaya tek bir mesaj vermek istiyorum. BUradan tüm dünyaya sahip çıkalım. Dünyamızın acil sorunlarına hep birlikte mücadele edelim. Dünyamızı bütün nükleer silahlardan arındıralım.

Nükleer silahlar ve ölçüsüz silahlanma geleceğimizi tehdit ediyor. Ancak görülmeyen geleceğimi tehdit eden sinsi bir tehdit daha var. Ön yargılar, hoşgörüsüzlük ön kabuller medeniyler arasındaki ittifakı tehdit ediyor.

İnsanları, dinleri, kültürleri ve toplumları... Farklılıkları törpülemek, düşmanlığı körüklemek insanları ortadan kaldırmakla eş anlamlıdır. Kur'an-ı Kerim der ki: "Ey insanları biz erkek ve bir dişiden yarattık. Aranızda kaynaşasınız diye sizleri toplumlardan yarattık."

Mevlana der ki; Güneş gibi ol şefkatte, merhamette. Gece gibi ol ayıpları örtmekte. Akarsu gibi ol keremde, cömertlikte. Ölü gibi ol öfkede , asabiyette. Toprak gibi ol tevazuda, mahviyette. Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.

Farklılıklara sahip olmak insanlığın bir gereğidir. Adalet isteyen adaletle muamele etmelidir. Haçlı seferleri doğu ile batının birbirini tanıdığı dönemdir.

İslami terör olmaz. İslamla terör yanyana gelemeyecek kadar birbirine terstir, birbirine zıttır. Körü körüne batı düşmanlığı antisemitizm ne kadar yanlışsa, İslami terö söylemi de o kadar yanlıştır.

Tahran'da nükleer silah olmasın diyenlerin tamamına baktığımızda kendi ülkelerinden silahları kaldırsınlar. İnsanlığa iyi bir hizmet yapsınlar. Ama hepsinde var. Mesele bu. Bunu yapabiliyor muyuz. Bunu yapmazsanız, gerçekçi olmanız lazım. 

Gelin mağdur olan bölgeler için çaba sarfedelim, gerginlik ve çatışmalar için değil barış için çalışalım. Rio'dan tüm dünyaya tek yürek, dünyaya sahip çıkalım. Dayanışmanın olduğu bir dünya için çalışalım. 

Etiketler :