Euro 2008'e Müslüman damgası

Euro 2008'e Müslüman damgası

Euro 2008'e başta Türkiye olmak üzere, başka takımlarda oynayan Müslüman futbolcular damga vurdu. O futbolcular.

Dünya futbolunda hızlı bir devşirme süreci başlarken Müslüman kökenli oyuncuların da doydukları yeri tercih etmeleri durumu ortaya çıktı. Mesela İspanya'da siyahî bir oyuncuya yer verilirken, Almanya'da Polonyalılar, İtalya'da Arjantinli, Portekiz ve Polonya'da Brezilyalı oyuncular forma giydi. Daha da ilginci bizim için de benzer bir hal çıktı ortaya ve Brezilya kökenli Aurelio ile İngiltere doğumlu Colin Kazım milli formayı giydi.

Nihayet 2008 Avrupa Şampiyonası geldiğinde bu gerçek daha açık bir şekilde çıktı ortaya. Turnuvaya katılan 16 ülke arasında tek Müslüman ülke Türkiye idi ve bizim 23 futbolcumuzdan 21'i Müslüman'dı. Geriye kalan 15 ülkenin 345 futbolcusundan 19'u daha Müslüman'dı. A grubunda yer alan İsviçre'nin 23 kişilik kadrosunun 5'i İslam'a mensuptu. Türk asıllı Hakan Yakın, Gökhan İnler ve Eren Derdiyok'un yanı sıra Boşnak Eldin Yakupoviç ve Kosovalı Arnavut Valon Behrami de İsviçre'nin Müslüman sporcularıydı. Bir diğer ev sahibi Avusturya'nın ise kadrosunda iki tane Türk kökenli Müslüman sporcusu vardı. Yedek kaleci Ramazan Özcan ile yıldızı parlayan Ümit Korkmaz.

Her şey, ortak bir amaca yönelik

Hollanda'da eşi Faslı olan Robin Van Persie gibi sonradan İslam'la müşerref olan bir futbolcunun yanında Kuzey Afrika menşeli Khalid Boulahrouz ve İbrahim Afellay da forma giydiler. Geçmişte Sabri Lamouchi, Zinedine Zidane, Djibril Cisse gibi Müslüman futbolcuların oynadığı Fransa'nın kadrosunda 5 tane Müslüman vardı. Bunlardan Eric Abidal, Nicolas Anelka ve Frank Ribery sonradan Müslüman olmuş isimlerken Samir Nasri ve Kerim Benzema K.Afrika kökenli oyunculardı. SSCB zamanındaki efsane kaleci Dasaev'in isminin Rinat ve kendisinin Tatar olduğunu 2000'li yıllarda öğrenebilmiş bizler için Rusya kadrosunda yer alan iki Müslüman Tatar'ı keşfetmek şaşırtıcı olmadı. Renat Yanbaev ve Diniyar Bilyanetdinov...

İsveç'te ise birisi kesin diğeri tartışmalı iki Müslüman futbolcu vardı. Yedek kaleci Rami Shabaan, isminden de fark edileceği gibi bir Müslüman ve Mısırlı. Zlatan İbrahimoviç ise kesin ve net olmamakla birlikte Müslüman bir başka oyuncu olarak kabul ediliyor. Turnuva boyunca Müslüman futbolcuların yaşadıkları ülkenin futbol takımına uyum sağladıkları ve ortak bir amaç için diğer futbolcu arkadaşlarıyla birlikte mücadele ettikleri görülürken futbolun renk, dil, din, millet ayrımı yapmadan insanlığı müşterek bir noktada birleştirebildiğini bir kez daha görmüş olduk.

Kaynak:Haber Kaynağı