DTP'de Kürtçe bilmeyen kaç vekil var?

DTP'de Kürtçe bilmeyen kaç vekil var?

DTP'de Kürtçe bilmeyen kaç vekil var?

Türk'ün konuşmasını Türkiye'nin büyük bir bölümünün yanı sıra çok sayıda DTP milletvekili de anlamamış. Türk'ün konuşmasını ayakta alkışlayan DTP'lilerden bazıları hiç Kürtçe bilmiyor. Bir kısmının Kürtçe bilgisi ise günlük konuşmalardaki birkaç kelimeden ibaret. Türk, Meclis'teki konuşmasını Kırmançi lehçesiyle yaptı. DTP'nin Zaza kökenli milletvekilleri de konuşmayı tam olarak anlayamadı. DTP liderinin konuşmasını kendi deyimiyle "çat, pat" anlayabilen isimlerden birisi Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk. Zaza kökenli olan Tuğluk, "Birçoğumuz Kürtçe bilmiyor. Ama, bu bizim suçumuz, kusurumuz değil." dedi.

Meclis'te 21 milletvekili ile temsil edilen DTP'nin Kürtçe ile ilişkisi dikkat çekici. DTP'de İstanbul milletvekili olan Niğde doğumlu Akın Birdal dışındaki isimlerin hepsi Kürt kökenli. Bölge ve etnik siyaset ile suçlanan DTP Grubu'nun ancak yarıya yakını kendi aralarında Kürtçe konuşup anlaşabiliyor. Kırmançi ve Zaza lehçelerini konuşan milletvekilleri iletişim kuramıyor. Akın Birdal, milletvekili olduktan sonra Kürtçe öğrenmeye başladı. Kendi çabasıyla belli bir noktaya gelse de Kürtçesi Ahmet Türk'ü anlamaya yetmiyor. Sert çıkışları ile DTP'nin "şahin"leri arasında anılan Emine Ayna da Kürtçe bilmiyor. Cezaevinden çıkıp İstanbul milletvekili seçilen Sebahat Tuncel de bu kategoride. Türk'ün konuştuğu Kırmançi lehçesini bilmeyen Zaza kökenli DTP milletvekilleri şunlar: Selahattin Demirtaş (Diyarbakır), Aysel Tuğluk (Diyarbakır), Şerafettin Halis (Tunceli), Ayla Akat Ata (Batman).

Leyla Zana'nın ardından ikinci "Kürtçe" krizine imza atan Ahmet Türk'ün konuşması seçim öncesi provokasyon olarak değerlendirildi. Bu çıkışın demokratikleşmeyi baltalayacağı kaygısı da dile getirildi. DTP'li Akın Birdal ve Aysel Tuğluk, Meclis'te Kürtçe konuşmayı 'hak' olarak görüyor. İki isim böyle bir eylemin demokratikleşmeye de Türkiye'nin bütünlüğüne de zarar vermeyeceği görüşünde. Yapılan konuşmanın yerel seçimlere yönelik olup olmadığı konusunda ise Birdal'ın yorumu şöyle: "TRT 6 hangi saikle yapıldıysa, Ahmet Türk'ün konuşması da aynı saikle yapılmıştır." - zaman

Etiketler :