İşkenceciler katletti, CHP'li akladı

İşkenceciler katletti, CHP'li akladı

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 90’lı yıllarda koruculuk yapan Ethem Seyhan’ın itirafları, kan donduran cinsten

Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Kutlubey köyünde 1990 ile 98 yılları arasında koruculuk yapan Ethem Seyhan'ın o dönem tanıklığını yaptığı ve bizzat içersinde yer aldığı cinayetler, işkenceler ve köy yakmalara ilişkin itiraflarında çarpıcı detaylar ortaya çıktı.

Seyhan, itiraflarında 'Korucubaşı Cengiz Kaymaz ve Kutlubey Köyü Jandarma Karakolu Komutanı Haydar Kürekçi ile birlikte İdil, Midyat ve Nusaybin'e bağlı 20'yi aşkın köy yaktıklarını, köylülere işkence yaptıklarını ve bir köy minibüsünü tarayarak 10 kişiyi katledip yapılanları PKK’nin üzerine yıkmaya çalıştıklarını aktarmıştı. Ancak, Seyhan’ın itiraflarında en dikkat çeken noktalardan biri ise o dönem işkence yaparak katlettikleri kişilerin Mardin Devlet Hastanesi Başhekimliği tarafından ‘işkence’ değil ‘kalp krizi’ gibi farklı nedenlerle öldürüldüklerine dair sahte raporlar hazırlandığını ve böylelikle ortada delil bırakılmadığına dönük itiraflarıydı.

Seyhan’ın 1994 yılında raporlar hazırlayarak JİTEM’in işkencelerini örtbas ettiğini ve aklanmalarına yardımcı olduğunu söylediği Mardin Devlet Hastanesi Başhekimi ise ilginç bir isim. Keza o dönemin Mardin Devlet Hastanesi Başhekimi şu anda CHP Merkez Yürütme Kurulu üyesi olan Dr. Mahmut Duyan olduğu ortaya çıktı.

Resmi kayıtlara göre 1994 yılında Mardin Devlet Hastanesi Başhekimi olan Duyan, TSK içindeki çatışma sonucu bir suikaste kurban giden Mardin Alay Komutanı Albay Rıdvan Özden’in tartışmalı ölüm raporunu da imzalaması ile daha önce de gündem olmuştu.

YALÇIN AİLESİ HAREKETE GEÇTİ

Korucu Seyhan’ın itirafları üzerine 1994 yılında asker ve korucuların işkencesi sonucu yaşamını yitiren ancak ‘kalp krizi geçirdi’ denilerek ailesine teslim edilen Reşit Yalçın'ın ailesi harekete geçti.

Diyarbakır JİTEM davasına müdahil olmaya ve aralarında CHP’li Duyan’ın da bulunduğu sorumlu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanan Yalçın ailesi, o dönemin Mardin Devlet Hastanesi Başhekimi olan ve şimdi ki CHP MYK üyesi Mahmut Duyan ile babasını katleden korucu ve askerlerden hesap sorulması istiyor.

'BABAM İŞKENCE SONUCU ÖLDÜ’

Reşit Yalçın'ın oğlu Mehmet Şerif Yalçın, ANF'ye yaptığı özel açıklamada "1994 yılında bizim köyümüze korucular ve askerler köyde PKK'lilerin olduğu iddiası ile köye baskın düzenlediler. Hepimizi köy meydanına topladılar. Öncelikle köylülere hakaret etmeye başladılar. Korucular ve askerler hakaretlerin ardından grup şeklinde köylüleri camiye alarak orda işkence ettiler. Daha sonra sıra bana geldi. Beni içeriye aldılar ve vurmaya başladılar. Korucular bana ‘Bu köyde yabancılar var kim bunlara yardım ediyor. Ya söylersin yada seni öldürürüz’ dediler. Ben ısrarla kimseyi görmediğimi söylesem de, onlar işkenceyi kesmediler. Aradan birkaç saat geçti. Sonrada beni babamı ve annemi gözaltına aldılar. Benle annemi köyümüze yakın olan Üçyol Köy Karakoluna bıraktılar. Babamı ise götürdüler. Derik'e benle annem bir hafta boyunca karakolda tutuklu kaldık. Bizi bir çukurun içine koydular. Bir hafta boyunca orada koyunlar gibi bekledik. Bir hafta sonra bizi serbest bıraktılar. Çıktığımızda ise babamın işkence sonucu öldüğünü öğrendim" dedi.

'DOKTORLAR İŞKENCECİLERİ KORUDU'

Oğul Yalçın, babası Reşit Yalçın’ın işkence sonucu öldürülmesine rağmen dönemin Mardin Devlet Hastahanesi Başhekimi’nin ölüm gerekçesini kalp yetmezliği olarak gösterdiğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Babam bir hafta boyunca, Derik İlçe Jandarma Komutanlığı’nda korucular ve askerler tarafından işkence gördü. Bir hafta sonra babamı serbest bıraktılar. Derik'li ve adını hatırlamadığım biri, babamı köyümüz olan Mezirqa (Konak) Köyüne getirir. Babamın ayağa kalkacak halinin olmadığını gören köylüler, babamın vücudundaki darp izlerini de görünce hemen Mardin Devlet Hastanesine kaldırmışlar. Babam hastanede iki gün dayanamadı ve öldü. Babam işkenceden ölmesine rağmen hastane heyeti, raporu kalp yetmezliği olarak göstererek, babama yapılan işkencelerin üstünü kapattı. Bunun için babamı bu durma sokan korucular ve askerler hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Ayrıca Diyarbakır'daki JİTEM dosyasına müdahil olacağım. Birde işkencecileri koruyan dönemim Başhekim’i ve görevli doktorlar hakkında da dava açacağım. Çünkü o doktorlar işkencecileri korudu."

ÖZDEN’İN ÖLÜM RAPORUNUN MİMARI

Bir korucunun itirafları ile 90’lı yıllar da işkencecileri nasıl koruduğu ve akladığı ortaya çıkan bir dönem DYP’den Parlamentoya da giren sonra CHP’ye geçen Dr. Mahmut Duyan, daha önce de TSK içindeki çatışma sonucu bir suikaste kurban giden Mardin Alay Komutanı Albay Rıdvan Özden’in tartışmalı ölüm raporunu da bizzat kendisinin imzaladığı ortaya çıkmıştı. Duyan, 22. Dönem Mardin milletvekilliği, TBMM Başkanlık Divanı İdare Amirliği yaptı. Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkan seçildiği kongrede Parti Meclisi'ne tekrar seçildi, daha sonra da Merkez Yürütme Kurulu üyeliğine getirild