İskenderpaşa İmamı Tasavvufa Karşı mı?

İskenderpaşa İmamı Tasavvufa Karşı mı?

İskenderpaşa Camisinin hangi eski İmamı Tarikatlar Hakkında İlginç Yorumda bulundu

Abdullah Tanrıkulu'nun Haberi

Nakşibendi Tarikatının en güçlü kollarından olan İskenderpaşa Cemaati, Merhum Mehmet Zahit Kotku ve Prof. Dr. Es'ad Coşan Hocaefendiler ile adını tüm Türkiye'ye duyurmuştu. Her iki merhum hocaefendiler için yakıştırılan ve herkes tarafında kabul edilen sıfat, GÖRÜNMEYEN ÜNİVERSİTE idi.

Mehmet Zahit Kotku (RA)in 1980'de vefatından sonra cemaatin başına damadı merhum Es'ad Coşan Hocaefendi geçmişti. İskenderpaşa Cami imamlığını ise Mehmet Hoca üstlenmişti. Daha sonra Mehmet Hoca'nın damadı Mustafa Karataş İskenderpaşa Camiine ikinci imam olarak atanır ve bu görevini dört yıl sürdürür.

Türkiye'de tasavvuf denilince akla gelen ilk yer olan İskenderpaşa Camiinde imamlık yapmış olan Sayın Mustafa Karataş, aşağıdaki kendisiyle yapılan ropörtajında tarikatlara gerek olmadığını beyan ediyor.

Yorumu takdirinize bırakıyoruz.

Tarikatlara nasıl bakıyorsunuz yani her Müslüman’ın bir tarikata mensup olması gerekir mi?

- Böyle bir gerek yok.Tarikata bağlı olmayanda bir eksiklik var diyemeyiz.Zaten tarikat bunu söyletmez, daha doğrusu tasavvufi anlayışta kendi kusuruyla ilgilenmek vardır. Başkasının kusuru değil kendi kusuruyla ilgilenmek üzere olan bir sistem tutup başkası helak oldu demez ben helak oldum ben helak oluyorum diye kendisiyle uğraşır dolayısıyla tasavvuf  bir terbiye sistemidir. Bu terbiye sistemi cilalanmış mobilya gibidir pürüzsüz olursa batmaz incitmez insana hoş bir duygu verir. bu terbiyeyi sünnetten peygamberin yaşantısından veya aileden kültürle de almak mümkün.

Eğer buralardan da almamışsa ;o da tabi  sonuçta insandır ve müslümandır ama budakları vardır batar incitir doğru yapayım derken yanlış yapabilir.Kuranda ahlakla, nefis terbiyesi ile ilgili pek çok ayet var hüküm var zaten tasavvuf bunları konu edinmiş böyle bir sistemden geçmenin çok faydası var ama bazı tarikatlar işin içerisine başka şeyler de katmış, bunlarla yetinmemişler.

Başka şeyler sokuşturmuşlar çoğunlukla hepsini kastetmiyorum. İşte oralarda artık keramet ön plana çıkmış efendim kendini öne çıkarma başkasını beğenmeme ya da başka tarikatı beğenmeme veya tarikatın dışındakini mahvoldu helak oldu gibi görme, dünyayı manen birilerinin idare ettiği gibi, gaybı bilme gibi düşünceler bunlar tarikata sonradan giren düşüncelerdir. Böyle bakıldığı zaman tarikata girme gibi bir şart yoktur. İlmi ve irfanı birlikte götüren tarikatlarda çok güzel insanlar yetişmiştir.

Not.Mustafa Karataş ile yapılan röportajın tamamını haber7.com dan takip edebilirsiniz.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :