İsveç meclisinde iftar yemeği

İsveç meclisinde iftar yemeği

İlk 2006 yılında meclise Müslüman kökenli bir milletvekili olarak giren Kaplan, bu yıl üçüncü kez verdiği iftar yemeği yle de bir ilke imzasını atmıştı. Bu yılda bu geleneğini sürdürdü.

Mustafa Sönmez/Yeni Birlik/Stockholm

Türk kökenli Çevre Partisi / Yeşiller milletvekili Mehmet Kaplan İsveç meclisinde İslam dernekleri yöneticileri, Meclis başkan yardımcısı, İsveç siyasi parti temsilcileri, İsveç Türk İşçi Dernekleri ve Türk Gençlik Federasyonu yöneticileri ve değişik konuklardan oluşan topluluğa iftar yemeği verdi.

İlk 2006 yılında meclise Müslüman kökenli bir milletvekili olarak giren Kaplan, bu yıl üçüncü kez verdiği iftar yemeği yle de bir ilke imzasını atmıştı. Bu yılda bu geleneğini sürdüren Kaplan, konuklarını hoş geldiniz diyerek selamladı. Sözlerine devamla;

“ Bu akşam size servis yapılacak yemeği Uygur Türkleri kendi mutfak kültürüne göre hazırladı. Uygurlar Batı Çin’de özerk Şincan bölgesinde yaşıyorlar ve orayı Doğu Türkistan olarak adlandırıyoruz. O bölgede son aylarda yaşananları hepimiz biliyoruz.

Bu akşamı, ramazan ve Uygurlar dolaysıyla Doğu Türkistan ağırlık noktası olarak ortaya çıkmış oldu “ dedi.

Mehmet Kaplan’dan sonra kısa bir konuşma yapan İsveç Meclis Başkan yardımcısı Birgitta Sellén ise;

“Böylesi sıcak bir ortamda ve önemli bir yemeğe davet edilmekten son derece mutlu oldum. Bu davet için teşekkür ediyorum. Hurmanın tadı güzeldi ve uzun konuşmayacağım.

İslam Dünyasıyla ilişkiler kurmak çok güzel ve ülkemizde yaklaşık yarım milyona varan Müslüman bir yurttaşımız var. Dolaysıyla onların biz Hıristiyan toplumdan çok beklentileri var. Meclis Başkanımız Per Westerberg Müslümanların örf ve adetleriyle yakından ilgileniyor. İsveç’teki camileri ziyaret ediyor. Geçen hafta Stockholm’daki Büyük Cami’yi gezdi ve Müslümanlarla konuştu. İslam Dernekleri Federasyonu ve Müslüman Danışma Kurulu’nun verdiği iftar yemeğine katıldı.

Dışişleri Komisyonu 2005 – 2006 yılında İslam ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesi yönünde karar alarak çalışmalar başlattı. Bu her iki dinin mensuplarının birbirlerini tanımaları açısından ilişkilerin başlatılması çok önemlidir.

Son yıllarda İslam Dünyasıyla türlü etkinler ve karşılıklı ziyaretler içerisindeyiz. “ diyerek, İslam Dünyasının kendileri için çok şey ifade ettiğini vurguladı.

Akşam sonlarında Birgitta Sellén ve Mehmet Kaplan’a Uygur Türkleri tarafından Uygur Bayrağını temsil eden kaşkol hediye edildi.



Etiketler :