Mason kadınlar kapı dışarı!

Mason kadınlar kapı dışarı!

Özgür Masonlar Büyük Locası, sadece kadınlardan oluşan Kadın Mason Mahfili'ni çatısı altından çıkarma kararı aldı.

Özgür Masonlar Büyük Locası, 1991'de kendi bünyesinde farklı bir statüde kurulmasına izin verdiği, sadece kadınlardan oluşan Kadın Mason Mahfili'ni çatısı altından çıkarma kararı aldı. Karar, kadınlar arasında şok etkisi yaptı.

Özgür Masonlar Büyük Locası, 1991'de kendi bünyesinde farklı bir statüde kurulmasına izin verdiği, sadece kadınlardan oluşan Kadın Mason Mahfili'ni çatısı altından çıkarma kararı aldı. Toplam 14 bin masonun büyük bir çoğunluğunu temsil eden Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası, Özgür Masonları kadın masonlara yönelik ılımlı yaklaşımı sebebiyle "üvey kardeş" olarak kabul ediyordu.

Kadın masonlara yönelik bu katı yaklaşımın, Fransız ritinine bağlı Özgür Masonlar Büyük Locası'nı da etkisi altına alması, Türkiye'deki masonların son yıllarda bağlı oldukları ritinleri de geride bırakarak radikalleştiklerinin en temel göstergesi kabul edildi.

DIŞLANDILAR

Özgür Masonlar Büyük Locası'nın Türkiye'de halen kadınları loca içinde kabullenememeleri masonların inançlarının daha da radikalleştiğini ortaya çıkardı. Özgür Masonlar Büyük Locası, 1991'de kendi bünyesinde farklı bir statüde kurulmasına izin verdiği, sadece kadınlardan oluşan Kadın Mason Mahfilini, çatısı altından çıkarma kararı aldı.

Kadınlar, Türkiye'deki iki büyük mason locasından ılımlısı kabul edilen Özgür Masonlar Büyük Locası'ndan da dışlanmış oldu.

Spekülatif masonlar

Masonluk içinde kadın masonlara "spekülatif mason" tanımı uygun bulunmuştu. Erkeklerden oluşan ve tam anlamıyla gerçek mason kabul edilen masonlara ise "operatif mason" deniliyordu. Yüz elli yıllık bir tartışma olan kadın masonlar konusunda Fransa'da sadece kadınlardan oluşan locaların kurulmasına izin verilmişti. Ancak bu kuruluşlar, bir süre sonra kadınlar tarafından aşağılayıcı bulunmuş ve Fransız localarının bünyesine kabul edilmişlerdi. Alınan kararla şok yaşayan 500 üyesi bulunan Kadın Mason Mahfili'nin, Fransız ritinine şikayet hazırlığında olduğu belirtildi.

 

Etiketler :