Vur emrini kim verdi?

Vur emrini kim verdi?

Gazeteci Abdi İpekçi'nin katili ve Papa Suikasti'nin tetikçisi Mehmet Ali Ağca, sukasti kimin yaptırdığını açıkladı.

TRT Haber'de yayınlanan 'Kozmik Oda' adlı programa katılan Gazeteci Abdi İpekçi'nin katili ve Papa Suikasti'nin tetikçisi Mehmet Ali Ağca, sukasti kimin yaptırdığını açıkladı.

 

Vatikan’ın kendi suçunu kapatmak için her şeyi göze alacağını ifade den Ağca, ‘Papa'yı kim için vurdunuz?’ sorusuna şöyle cevap verdi:
Artık özgür bir insanım. Bunu Vatikan'da söyleyemezdim. Burada Türkiye'de hapishanede söylesem pek anlaşılmazdı. İlk kez bir televizyon karşısındayım. Açıkça söylemek gerek. Benim için basit bir olay bu. Tarihin müzesine atılmış bir olaydır. Ben bambaşka şeyler düşünüyorum. Papa suikastına Vatikan hükümeti karar verdi, planladı organize etti. Papa'yı vur emri Vatikan Başkardinali Augustino Cazeroli'den geldi. Ama bu şahsi bir mesele değil.

Papa suikastının Vatikan’ın devlet politikası olduğunu belirten Ağca’nın açıklamalarının satır başları şöyle:

Birebir muhatap oldunuz mu kendisiyle?

Hayır istemedim. Gerek de yoktu. Papaz Mikele isimli bir şahıs aracılık yaptı. Gerçek ismi değildi.
Ne kadarlık bir süreçte görüştünüz?
Zürih'te başladı görüşmeler. Nisan ayında planladık, Mayıs ayında Papa'ya suikast yaptık.

Neden?

Seküler akıl, mantıkla bunu izah edemezsiniz. Bu, Vatikan'ın en büyük mucizesi olan Fatima mucizesinde bildirilen sırların gerçekleşmesi için yapıldı. Üçüncü sır olarak kabul ediliyordu bu.
Papa vurulacak, Sovyet imparatorluğu tarihten silinecek diyordu. Fatima mucizesi. O zaman CIA da Katolikti çoğunlukla. Hepsi buna inanıyordu.

Bunları sonradan mı farkettiniz?

Birçok şey önceden anlatıldı. Bazıları sonradan ortaya çıktı. Suikast gününde, siz çok yakındınız Papa'ya. Herkes biliyor ki siz aslında o mesafeden elinizdeki tabancayla (browning) öldürmek istediğiniz birini ıskalamanız mümkün değil gibi görünüyor. Sadece ben değil. Herkes vurur o mesafeden. Öldürmek üzerine değil, yaralamak üzerine mi anlaşma yaptınız?
Papa'yı öldürmeyeceksin, yaralayacaksın dedi Vatikan Hükümeti. Başına, kalbine ateş etmeyeceksin. Sadece iki kurşun var. Üç kurşun deniliyor. Yanlış bilgi o. Öldürmeyeceksin, seni kurtaramayız dedi Vatikan.

Neden?

Papa sağ kalacaktı ki, ilahi mucizenin gerçekleşmesi için bir araç olsun. Sovyet düşmanlığı daha da yükselsin. Aynen de öyle oldu.
O meydandan aslında kaçabilirdiniz deniyor. Tercih mi bu?
Tercih meselesi değil. Kaçılmayacaktı. Plan buydu. Suikastçının yapacağı buydu. 2 yılda serbest kalacaktım.
Sovyet İmparatorluğu'nu dünyanın gözü önünde küçültmek için, dünya hıristiyanlarına hedef gösterebilmek için bir takım masallar anlatıldı. Denildi ki, Papa suikastinin ardında Kremlin-Sofya var. Tetikçi olarak da Bulgaristan devleti var...
Bunların söylenebilmesi için bir takım belgelere ihtiyaç vardı. 13 Kasım 1979 tarihinde, Papa'nın seçiminden bir ay sonra Sovyet İmparatorluğu'nun iktidar merkezi olan Politbüro, toplandı.

DÖRT İMPARATORLUĞU KULLANDIM
Kremlin Papa'yı öldürmek için özel bir karar aldı denildi. Bu karar KGB'ye bildirildi denildi. Sovyetler doğrudan ellerini kirletmediler. Bulgaristan'daki Jivkov çetesini, DOğu Almanya'yı kullandı dediler. Bu akla mantığa gayet uygun bir şey. Ağca, kendi el yazısıyla ortaya çıkan mektupta, kimlerle görüştüğünü, isim vererek anlatmış ve suikasti, Bulgaristan gizli servisi ile işbirliği içinde yaptığını söylemişti. Ağca bununla ilgili olarak da şunları söyledi.

"Bunlar masallar. Bu masala ortak oldum. Açık konuşalım. Ben dört imparatorluğu kullandım. Sovyet imparatorluğunu hedef tahtası olarak... Amerikan Avrupa imparatorluğunu kullandım. Benim maşam oldular. Vatikan imparatorluğunu kullandım. CIA'yı onlar ikna ettiler, Kremlin'i suçlattılar. Olay bu."
Belki can sıkıntısından. Komünizmin cephesine bir tekme atmak gibi bir şey. Ben antikomünistim. Stalin'in suçları, Mao Zedung'un suçları, komünist sistemlerin suçları asla affedilemez. Bir ittifak olarak komünizmi tarihin çöplerine attık. O mektubu eğlence olsun diye CBS'e yolladım.

Ağca'ya sorulan sorular ve verdiği cevaplar şöyle:
Bulgar Rus tezinin arkasında Washington olduğu düşünülür. Bu konuyla ilgili birçok yazı yayınlandı. İki isim öne çıktı. CIA Elemanı Paul Henze ile Sterling isimli iki ajandı. Bu iki isimden hareketle, Batı medyasına bu meselenin servis edildiği yazıldı.

CIA neden bu tezi işledi?
Paul Henze küçük bir tetikçi. Diğeri de. Basit adamlar bunlar. Rand Corporation falan.. Ben bunları kullandım. Bu çok büyük bir olay. Sovyet İmparatorluğu, HIristiyanlığın liderini kurşunluyor. Katil devlet. Tüm dünyaya rezil ediyorlar. Meşru zemin ayaklarının altından kaldırılıyor. Sovyetler, o zaman küresel terörizmin merkeziydi.
Washington'un çıkarı şu. Washington, Sovyetleri çok zor duruma düşürdü. Bu tezle. Bir papayı vurmak, 2 milyar hıristiyanlık dünyasının manevi lideri Papa'yı Kremlin öldürtmeye çalışıyor. Birçok insan Papa suikasti, Sovyet imparatorluğunun yıkılışının başlangıcıdır dedi.
Papa inandı bu teze. Vatikan hükümeti bu Rus-Bulgar tezinin doğruluğuna ikna etti Papa'yı. Sen bir suç işledinse, bunu başkasına yükleyeceksin. Olay bu.
Esas karar ne zaman alındı. Vatikan Beyaz Saray'a bir mektup yazdı 5 Eylül 1981'de. Ve denildi ki suikastin ardında Sovyet İmparatorluğu var.
Sen bir suç işledinse başkasının üzerine atarsın dediniz. Vatikan ile ilgili olarak.
Vatikan, Sovyet imparatorluğunu dünyanın jandarması Beyaz Saray'a, ABD'ye şikayet etti. Ondan sonra Haziran 1982'de Papa ile Başkan Reagan 6 saat gizli bir görüşme yaptılar. Tarihi bir karar aldılar. Sovyet İmparatorluğu'nun nasıl yıkılacağı konusunda. Ve soğuk savaşın son adımını attılar. Komünist ülkelerde muhalifleri desteklediler. Sovyet imparatorluğunu dize getirdiler.

Nereden biliyorsunuz bu kararın alındığını?

Ben İtalyan istihbarat şefleriyle görüştüm. Birçok kişiyle görüştüm. Biliyorum.
Duruşma esnasında Antonov meselesi var. Beraber hareket ettiğinizi söylediniz. Bulgar tetikçi Antonov'un rolü var mıydı suikastte?
Yok. Sovyetlerin rolü de yok. Bu bir fabrikasyon, montaj.

Belçikalı Papaz Morlion'u tanıyor musunuz?

Hayır tanımıyorum.
Morlion'un evini tarif ettiniz ifadenizde.
Bu bir çete. Henze, Morlion.

Tanımıyorsanız nasıl biliyorsunuz?
Geliyor bilgi İtalyan istihbaratı getiriyor bu bilgiyi size zaten. Bu bir fabrikasyon olay.

İtalyan askeri istihbarat örgütü içindeki Amerikan ajanlarıyla görüşüyor muydunuz?

İtalyan savcısı da istihbaratı da aktarıyordu bu bilgileri. İstihbarat şefi Lugareze ile görüştüm.
Bir teori de suikastle ilgili, Vatikan'ın para trafiği ile ilgili. Bir ucu Amerikan siyasetine kadar dayanan para trafiği. Amerikan Başkanı Nixon'a para yardımı yapmaya varıncaya kadar süren bir para trafiğinden bahsediliyor. Narkotikten kaynaklanan bir paranın Vatikan aracılığıyla aklanmasından bahsetdiliyor. Teori şu. Papa bunu farketmişti ve bununla ilgili birşeyler yapmaya çalışıyordu, suikast oldu.
Bu birçok teoriden biri. Ki hiç alakası yok. Vatikan isteseydi, diğer Papa gibi öldürülürdü. 33 günlük Papa gibi. Vatikan bir suç örgütüdür. 2000 yıllık en büyük suç örgütüdür. Vatikan bürokrasisini suçluyorum ben. Kara para aklama, çocuklara karşı işlenen en iğrenç suçları gizlemek, buna benzer, Latin Amerika ülkelerinde darbecileri desteklemek gibi birçok suçun sorumlusudur Vatikan. Ama bu Papa suikastının Vatikan bankasıyla hiç ilgisi yok.
Adı papa suikastine karışan İtalyan banker Sindona, sizin kaldığınız cezaevine getirildi .Para trafiğinin en önemli isimlerinden biriydi. Sizin hücrenize neden yerleştirildi?
Sindona, birkaç ay sonra öldürüldü. Bu adamların hiçbirinin Papa suikastinde zerre kadar rolü yok. Bunlar Tetikçi, Amerika'nın maşası. Papa suikastine karar verebilecek adam değil bunlar.

HIRİSTİYAN OL DEDİLER KABUL ETMEDİM


Ne değişti de müebbete dönüştü?

Bu karmaşık dini konular. Kitapta anlattım. Papa'yı neden vurdum kitabında anlattım. Oyunu tam olarak oynamayınca ben, birçok talepleri vardı Vatikan'ın...
Denildi ki Hıristiyan ol... Ben de reddettim. Dünya tarihindeki en büyük Hıristiyan mucizesinin merkezindeki tek adamım. Bu onlar için olağanüstü bir öneme sahipti.
Suikasti, Abdullah Çatlı ve Oral Çelik le beraber planladığınız söyleniyor.
Yok tabii. Benim arkadaşlarım onlar. Ama basit tetikçiler bunlar. Benim için büyük sır bu. Haberleri yok. Çok öfkelendiler onun için. Sen bize nasıl tek kelime söylemezsin diye...
ABD'nin çektiği bir fotoğraf vardı. Davada kullanıldı. O fotoğraf gösterildiğinde onun Oral Çelik olduğunu söylemiştiniz...
dedim ya ortada bir fabrikasyon var... İtalyan savcı diyor, biz masum insanları suçluyoruz. CIA geliyor İtalyan devletini kullanıyor. İtalyan devleti, Bulgar diplomatın fotoğrafını getiriyor. Bunu suçlayalım diyorlar. Oral Çelik de arada gitti.

PAPA'NIN AĞCA ZİYARETİNDE NE KONUŞULDU

Silahın izi sürüldü. En son alındığı isim Horst Grillmayer... Ondan mı aldınız silahı?
Ben Vatikan Hükümetinden aldım. Ben bir arkadaşımı kullandım ve kendim aldım silahı.
Papa sizi ziyaret etti. 22 dakika başbaşa görüşme yaptınız. Ne konuştunuz?
Papa suikastine dair tek kelime dahi konuşmadık. Hiç geçmedi bu konu. Bazı dini konuları konuştuk. Dünyanın sonunu konuştuk. Bunu anlatmanın şimdi hiçbir manası yok. Papa Ağca görüşmesi, dünya tarihindeki en önemli olaylardan bir tanesi.
İlginç değil mi? Suikast düzenliyorsunuz ve bundan tek kelime bile bahsetmiyor. Tuhaf değil mi?
Zaten biliyor. Tuhaf değil. Vatikan'ın bu suikastin arkasında olduğunu artık biliyordu zaten. Papa kendisine yapılan suikastin Vatikan Hükümeti tarafından yapıldığını kesinlikle biliyordu. Ama bu korkunç hakikati asla açıklayamazdı. Olay bu.
Mason locasının bu suikastle ilişkisi olmadığını söylüyorsunuz. Ama suikastten önce Vatikan'da P2 krizi patlıyor. İtalyan geneline yayılıyor. Suikastten sonra Opus Dei kutsanıyor.
Bu tarikat masonik bir yapı gibi. Ama bunu Papa'nın kutsaması zaten daha önce planlanmıştı. Her iki taraf da muhafazakar ve anti-komünist. Papa suikastinin mason localarıyla zerre kadar alakası yoktur.

Neden bu kadar eminsiniz?

Biliyorum. Çünkü içindeyim. CIA, KGB, MOSSAD yok, mason locası yok. Suikastin ardında sadece Vatikan Hükümeti var. Ben yaptım bunu. Vatikan Hükümeti ile beraber yaptım bunu. Benim yanımda bir başka Vatikan İstihbarat ajanı daha vardı. Öldü.

Emanuela Orlandi neden kaçırıldı?

Sadece o değil. Mirelle diye bir kız çocuğu var. İkisi kaçırıldı. Benim özgürlüğüm için. Tahliye olduğunuzda yaşıyor dediniz. İkisi de yaşıyor. Eminim çünkü, benim için kaçırıldı.

Şu an özgürsünüz. Eğer onun için kaçırıldıysa, onun hala yaşıyor olduğundan nasıl bu kadar emin oluyorsunuz?

Devlet kaçırdı. Bunu kaçıranlar asla onu öldürmezler. Bu bir ortak operasyondu. Papa'nın bir şartı vardı özgürlüğüm için. Hıristiyan olmak. Ben reddettim. 50 yıl yatsam da olmaz dedim. Emanuela'yı bırakamazlar. Çünkü devlet rezil olur. Koskoca İtalyan devleti çocuk kaçırmış. Bir manastırda şu anda. Avrupa'da. Belgelerle ispat ettim bunu.

Emanuela Orlandi Orta Avrupa'da bir ülkede bir manastırda tutuluyor diyorsunuz.Nasıl bulunmuyor?

Nasıl bulunsun? Vatikan dünya iktidarı. Kim kime dokunabilir? Dokunamazlar.

Ailesine söyleyecek misiniz?

Ailesi görüşüyor zaten. 50 defa görüştü ailesi.

Etiketler :