Kabe'nin sır perdesi aralandı

Kabe'nin sır perdesi aralandı

Dünyanın altın oran şehri Mekke çıktı. Kabe bir doğrunun en mükemmel yerinden bölünmesi anlamına gelen altın oran noktasında bulunuyor. Nasıl mı? İşte ayrıntılar:

Dünyanın altın oran şehri Mekke çıktı. Kabe bir doğrunun en mükemmel yerinden bölünmesi anlamına gelen altın oran noktasında bulunuyor.

Kabe'nin Güney ve Kuzey kutup noktalarına olan uzaklığının birbirine oranı altın oran olarak kabul edilen 1,618'i veriyor. Aynı oran enlem hesaplamalarında da çıkıyor..

Yönetmen Ender Çetintaya, ressamlar, sanatçılar ve grafikerlerin sıkça kullandığı 1,618'i Kabe'de nasıl tezahür ettiğini anlattı.

Bilgileri bilim adamlarına tasdiklettirdiğini söyleyen Çetinkaya, reklamcı olduğu ve ticari amaçlı kitabın yazıldığı eleştirilerini kabul etmiyor.

Çetinkaya ayrıca İstanbul, Mekke ve Kudus'ün üzerine düz çizgi çekildiğinde diz çökmüş insan silüeti çıktığını savundu.. Kitabında bunun detaylı şekillerinin olduğunu iddia ediyor.

Cografyanın gizemli işaretlerini araştıran reklam yönetmeni Ender Çetinkaya konuyla ilgili "Kabe'nin sırrı" isimli kitabı yazdı. Çetinkaya CNN Türk'de Saba Tümer'in "Bu gece" programına konuk oldu.. Tümer sordu, Çetinkaya merak edilenleri yanıtladı.

Saba Tümer: Altın oran nedir?

Çetinkaya: Altın oran bir doğrunun en mükemmel yerinden bölünmesi anlamına geliyor. Bir doğruyu en mükemmel yerinden kesmek olarak tanımlanmış. Doğanda, matematikte, mühendislikte karşımıza çıkıyor. 1,618 olarak tarif ediliyor. Pek çok yerde, Leonardo Da Vinci tablolarda bu oran kullanılıyor. Bir şekli tanımlayan temel ölçülerin birbirine oranı 1,618 oranı verdiği zaman o şekil için altın oran uygun deniliyor. En seçkin, en güzel, en estetik gelen herşeyde altın oran bulunuyor.

Saba Tümer: Altın oranı hayatınıza nasıl girdi?

Çetinkaya: Bu sayının karşıma çıkmasının özel bir anlamı olduğuna inanıyorum. Benim felsefemde Allah en çok aşka benziyor. O yüzden biz birini sevdiğimiz zaman tapınıyoruz. Teşbihte hata olmaz ama içimizdeki his onu ilahlaştırır, dinen yanlış da olsa. Hissiyatın oluşmasına neden olan şey 1,618. Yüzünde ve vücudunda gördüğümüz güzelliği bu duyguları oluşturuyor. İlahi bir sayı olduğu ve ulufiyeti simgelediği açıktır.

Saba Tümer: Araba hikayesinde bir takım mesajlar mı geliyor?

Çetinkaya: Altın oranla bu kadar yoğun ilişkili hayatım olmaya başlayınca hayatımda son dönemde hayatımda başka yerlerde altın oran var mı bakma gereği hissettim. Aracım plakasına baktığım zaman altın oran rakamlarının yer değiştirmiş halini gördüm. Zaten yer değiştirmemesi mümkün değil. Başında 06 olması gerekiyor. Geri kalanı aynen olduğu olduğu gibi duruyordu. Doğum tarihlerinde bir kaç yerde daha görünce hiçbir şeyin kaderin dışında olmadığını, benim zaten altın oranla ilgileneceğim bunun hayatımın parçası olduğu kaderimin yazan güç tarafından bana bir şekilde söylenmiş.

Saba Tümer: Kabe'nin altın oranını nerede buldun?

Çetinkaya: Batıdaki İslam'ın kötü imajını düzeltmek için film yapmaya karar verdim. Allah'tan mucize göstermesi için dua etmeye başladım ve masaya oturup haritayı açtım. Haritayı açıp çaprazlamasına çizgi çektim. Çizginin Mekke'yi kestiğini gördüm. Sonra nereden kestiğine baktım. 1,618 noktasından kesmiş.

Saba Tümer: Altın oranı matematikçiler daha önce fark edemedi mi?


Çetinkaya: Altın oran 3-4 bin yıldır bilinen bir sayı. Fakat bunun İslami sembollerle Kabe ile Kuran'ı Kerim ile ilişki yeni keşfedildi. En azından bunu eskiden birisi keşfettiyse de gün yüzüne çıkmamış

Saba Tümer: Kuran okudunuz mu?

Çetinkaya: Kuran'da işaret var mı diye bakmak istedim. İlk baktığım ayet Mekke'deki ve Kabe'deki mucizeleri anlatan Ali İmran süresinin 96. ayetinden başlayan bir tanım vardı. Orada diyordu ki yeryüzünde insanlar için yapılan ilk ibadet evi Mekke'dedir. Mekke'nin eski adı. Devamındaki 97. ayetinde orada apaçık mucizeler, deliller İbrahim'in makamı vardır. Bir yerde mesaj göndermiş. Ve bunu görmek daha da çok heyecanlandırdı.

Sabah Tümer: Kabe'nin dünyanın altın oran noktasında bulunuyor olması ne demek?

Çetinkaya: İmam Bakır aleyhisselamın bir kitabında şöyle yazıyor. Hazreti Adem ile Allah arasında geçen konuşmada Allah'ü teala demiş ki, "ben Kabe'nin yerini o mevkiyi kendi nefsime en güzel gelen yere koydum" İnsana en güzel yer neresi gelir? Altın oranı en uygun olanıdır. Dünya üstünde de demekki o oran konulmuşsa ilahi bir konumlandırmadır.


Saba Tümer: Hz. İbrahim'in Kabe'yi nasıl inşa ediyor?

Çetinkaya: Hz. İbrahim oğlu İsmail'in yanına gidiyor ve Kabe'nin temellerini bulup yeniden inşa ediyor. Peygamber efendimize peygamberlik gelmeden 5 yıl önce inşa edilmiş. O zaman dikdörtgen şeklindeymiş. Ölçülerinin birbirine oranı da 1,6. Güncel metodlarda ölçtüğümüz zaman da 1,6'yı veriyor. Kabe'nin orjinal inşasında bile altın oran varmış.

Saba Tümer: Kabe'nin altın oranı nasıl hesaplandı?

Çetinkaya: Mekke'den Kuzey kutup noktasına olan mesafenin Güney Kutup noktasına olan uzaklığının mesafesinin birbirine oranı 1,618'i veriyor. Mekke'nin Güney Kutup noktasına olan uzaklığını iki kutup noktası arasındaki uzaklığına bölüm de 1,618. Bu tesadüfen
olma ihtimali çok zor olan bir şey. İkinci bir altın oran söz konusu. Mekke şehrinden haritanın iki sonucu buradan doğu yönü uzaklığı ile batı yönü uzaklığının birbirine oranı da 1,618. Başlangıç meridyeni siyasi çizgi olarak belirlenmiş olsa dahi insanların kararlarının aslında gizli bir el tarafından kadere tabi olduğunu gösteriyor. .


Saba Tümer: Türkiye'nin altın oran noktası neresi


Çetinkaya: Türkiye'nin altın oran noktası Ankara Çankaya. Burada imada bulunmak istemiyorum ama ilginç.

Saba Tümer: İstanbul'un önemi ne?


Çetinkaya: Coğrafi gizemlerle benim dikkatimi çeken bir şey var. Mekke şehrinden Kudüs'e Kudüs'ten de İstanbul'a dümdüz çizgi çektiğiniz zaman üç şehrin tek çizgi üstünde olduğunu görüyorsunuz. İlginçtir ki Mekke'den Kudüs'e olan mesafe ile Kudüs'ten İstanbul'a olan mesafe birbirine eşit. Sanki dümdüz çizgi çekilmiş kutsal bilinen üç şehir yerleştirilmiş. Üç çizgiyi birleştirdiğiniz zaman diz çökmüş insan silüeti ortaya çıkıyor.

Saba Tümer: Bir okur soruyor: 'Neden Kabe'ye gitmeden bu şekilde araştırma yapmış? Reklam stratejisi mi?'

Çetinkaya: Kabe'ye gideceğiniz zaman göreceğiz bir küp. Altın oranını keşfetmek için bir haritaya sahip olmanız, biraz matematik bilmeniz, içinizde Allah'ın gizemlerine karşı merak duymanız yeterli. Reklam yönetmenliği yapmış olmam bunların dana güzel bir sunumla insanlara sunulmasını sağlayabilir.

Saba Tümer: 1,618 neden bu kadar önemli?

Çetinkaya: Fibonacci isimli İtalyan matematikçi var. 12. yüzyılda Cezayir'de eğitim görüp Avrupa'ya döndüğü zaman Fibonacci ismi verilen diziyi ortaya koymuş. Bu dizilimde 0'dan başlayıp rakamlar 1, 0+1, eşittir 1, 1+1 eşitir 2, 2+1 eşittir 3 diye seri var. Toplanarak bir seriyi oluşturuyorlar, ardışık olarak. Serinin ilginç özelliği bu serideki rakamların birbirine oranı 1,618'de kilitleniyor. Bir noktadan sonra kilitleniyor. Neyi gösteriyor? Kainatta nereye bakarsanız Allah'ın yüzünü görürsünüz. İki yarı saydam tabaka içinde ışık hareket ederken bile altın orana göre yansımada bulunuyor

Etiketler :