Nasıl bir lider olduğunuzu atlar söylesin

Nasıl bir lider olduğunuzu atlar söylesin

Dünyanın ileri gelen şirketlerinin yöneticilerinin kullandığı "Atlarla Yönetici Eğitimi" Türkiye'de

Yay Eğitim ve Danışmanlık Microsoft, HP, Mercedes-Benz gibi dünyanın önde gelen global şirketlerinin yöneticileri tarafından da kullanılan ‘atlarla liderlik eğitimi'ni yaklaşık bir yıl önce Türkiye'de de uygulamaya başladı.

Nasıl bir lider olduğunuzu, ne yüksek notlarla dolu diplomanız ne de yaptığınız kariyer gösteriyor. Artık yeni trend, "atlarla liderlik eğitimi". Dünyanın önde gelen global şirketlerinin yöneticileri nasıl bir lider olduklarını atlardan öğreniyor.

Yurtdışında Microsoft, Vodafone, HP ve Mercedes-Benz gibi şirketlerin uyguladığı "atlarla liderlik eğitimi", yaklaşık bir yıldır Türkiye'de de yeni bir kişisel gelişim aracı olarak kullanılıyor. Aralarında Almanya, Avusturya, Hollanda, Macaristan, Polonya ve İsrail'in de bulunduğu 30 ülkede 50'den fazla merkezde verilen atlarla liderlik eğitimini yaklaşık bir yıl öne Türkiye'ye getiren Yay Eğitim ve Danışmanlık şirketinin kurucu ortağı Yücel Koşan, üst düzey yöneticilerin nasıl bir lider olduklarını atlardan öğrendiğini söylüyor.

Yücel Koşan, atlarla liderlik eğitimlerinin; önderlik etme, engelleri aşma ve ikna etme gibi becerileri geliştirmeyi amaçladığını belirtiyor. Türkiye'de Garanti Bankası ve BSH (Bosch) gibi şirketlerin üst düzey yöneticilerine bu konuda eğitim verdiklerini söyleyen Koşan, ayrıca bireysel müşterilerinin de bulunduğunu kaydediyor.

At lider olanı hisseder kandıramazsınız
Almanya'da konuyla ilgili eğitim alan ve Horse Dream Lisanslı Eğitimcisi/Avrupa At Destekli Eğitim Birliği (EAHAE) Üyesi Koşal, kurduğu danışmanlık şirketinde yöneticilere koçluk hizmeti veriyor. Koşal, atlarla liderlik eğitimlerinde yöneticilerin insan dışında bir canlıya liderlik etme deneyimi yaşadıklarını aktarıyor. Koşal, eğitimde atları niçin tercih ettiklerini şöyle anlatıyor:

At lider olanı hisseder,atları kandıramazsınız!

"Atlar, insanlara yönetim şekilleriyle ilgili farkındalık yaratıyor. Bir at, siz kendinizi nasıl sunarsanız öyle tepki verir, sizin liderlik üslubunuzu nasıl algıladıysa öyle yansıtır. Atların arasında bir hiyerarşik ilişki vardır. At tarafından takip edilmeniz için, atın sizi bir lider olarak görmesi şart. Aksi halde atı yerinden bile kıpırdatamazsınız. Ama bunu yaparken kullandığınız yöntem ve hareketleriniz de nasıl bir lider olduğunuz konusunda ipuçları veriyor. Diğer bütün hayvanlar gibi atlar da duygularıyla iletişim kuruyor ve atları kandıramıyorsunuz. Korku, şaşkınlık, çekingenlik gibi duygularınızı hissediyor ve ona göre davranıyorlar. Atlara maske takamıyorsunuz."

Liderliğin sadece insanları bir yerden ötekine götürmek olmadığını vurgulayan Koşal, liderliği atlarla nasıl ilişkilendirdiklerini şöyle açıklıyor:

Vücut dili, liderlik özelliklerini yansıtır

"Liderlik bizim nasıl önderlik ettiğimiz, nasıl algılandığımız, nasıl kabul edildiğimizdir. Vücut dilimiz, tavrımız ve ses tonumuz, yani bir atın anladığı dil, bizim liderlik özelliklerimizi yansıtır. Atlar, bize ilham verip önderlik etmek için gerçekten ne yapmamız gerektiğini gösterir. Örneğin atı kontrol etmek için kullandığınız ipi, ata oldukça yakın bir mesafeden tutarsanız; bu, kontrolcü bir lider olduğunuzu gösterir. Ya da atın size gelmesini beklemek yerine önce sizin ata yönelmeniz, insanlarla olan ilişkinizdeki mesafe anlayışına ayna tutar. Bu ve bunun gibi birçok göremediğiniz kişisel özellik, eğitimin ardından ortaya çıkartılıyor. Sonuç olarak da geliştirilmesi gereken yanlarınız bir rapor halinde sunuluyor."