7’den 177’ye İlmihâl Yarışmasında Hedefe Yaklaşırken

İLMİHÂL
 

“Yandı kitap dağlarım, ne garip bir hâl oldu !
Sonunda bana kalan, yalnız ilmihâl oldu !”

Necip Fazıl

 

Küçük yaştan beri ilmihâl kitaplarını inceleme merâkım ve çevremdeki insanların soruları sebebiyle sık sık ilmihâl kitaplarına müracaat ediyorum.

Kütüphanemde çeşitli ilmihâl kitapları olmasına rağmen ilk müracaat ettiğim kitap, Ömer Nasuhi Bilmen Hocaefendi'nin Büyük İslâm İlmihâli oluyor. Ömer Nasuhi Hocaefendi'nin büyük bir âlim, eserinin ise Türkçe yazılmış çok sağlam ve güzel bir kaynak olmasının yanında benim bu esere ilgi duymamın bir başka sebebi daha var.

1964 yılında Tokat'ın Niksar ilçesinde doğduğumda rahmetli babam Niksar Arasta Camii'nde müezzin-kayyım imiş. Teyzemin beyi olan Yunus Yiğit eniştem benim doğumumu tebrik için bacanağına, o günlerde çok rağbet gören Ömer Nasuhi Hocamızın Büyük İslâm İlmihâli adlı eserini hediye olarak göndermiş. Bu kitabı her elime alışta gönlüm huzurla dolmasına rağmen yıpranmasına gönlüm razı olmadığından daha sonraki yıllarda aynı eserin farklı baskılarını satın aldım. Çocuklarıma ve dostlarıma hediye etmekten zevk aldığım bu kıymetli eser hakkında, yıllar sonra bu güzel yarışma vesilesi ile yazı yazmak nasip oldu.

Türkiye'de 1980 sonrasında çıkan İslâmî dergilerin öncülerinden olan İslâm Mecmûası, Müslümanların kültür hayatına katkıda bulunmak için Hasan Basri Çantay'ın Kur'ân-ı Kerîm Meâli ile Nimet-i İslâm adlı ilmihâl kitabını hediye olarak vermişti. Yeniden düzenlenerek sadeleştirilmiş bu eserler gönülleri ve kütüphaneleri süslediler.

Zinde Derneği'ne bağlı olarak faaliyet gösteren Kaynak Çalışması Grubu'nun birkaç sene önce başlattığı güzel bir çalışma vardı. Gerçek âlimler ile sağlam ve güvenilir İslâmî kaynak eserlerinin tesbitini hedefleyen bu çalışmada binlerce ilim erbâbıyla görüşülerek kaynaklar belirlendi. Bu esnada, en çok müracaat edilen Türkçe, Arapça ve sair eserler de ortaya çıkmış oldu. Bu çalışma neticesinde, Ömer Nasuhi Bilmen Hocaefendi'nin; "Eğer bu eserim din kardeşlerimin faydalanmalarına hizmet ederek hayırlı dualarını kazanmaya vesile olursa, kendimi bahtiyar sayarım."  dediği Büyük İslâm İlmihâlinin, halkımız tarafından en çok müracaat edilen ilmihâl kitabı olduğu tesbit edildi. 

Her Müslüman için gerekli olan ilmihâl bilgilerini pekiştirmek gayesiyle aylar önce ZİNDE ve ASİLDER gençlik kulüpleri öncülüğünde Türkiye genelinde bir ilmihâl yarışması başlatılmıştı. Zinde Gençlik, Spor ve İzcilik Kulübü ile irtibatlı bulunan Türkiye'nin çeşitli yerindeki gençlik kulüpleri yanında ilme susamış vatandaşlarımız da yarışmaya destek verdiler. Özellikle gençlerin kitap okuma alışkanlıklarını artırmak için yapılan çalışmalara böylece bir yenisi eklenmiş oldu.

Vatandaşlarımızın takdirini kazanmış olan bu yarışma, çok kısa zamanda insanlarımıza canlılık ve zindelik getirdi. Böylece ZİNDE Gençlik, Spor ve İzcilik Kulübü üzerine düşen vazifeyi yerine getirmiş oldu.

Ö. Nasuhi Bilmen Hocaefendi'nin yazıp Mehmed Talu Hocaefendi'nin düzenlemiş olduğu Büyük İslâm İlmihâli, kıymetli insanlarımız okusun, öğrensin ve kendini test etsin diye Çelik Yayınevi tarafından yarışmaya özel olarak basıldı.

Basımından yarışmacılara ulaşmasına, tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinden yarışma mekânları ile gözetmenlerin ayarlanmasına kadar birçok konuda, fedakâr kardeşlerimizin gayretleriyle neticeye yaklaşıldı.

Yarışmaya günler kaldı...

Yarışma vesilesi ile insanlarımız, manevi yönlerinin gelişmesine katkıda bulunarak bilinçli olarak ibâdet etme zevkini tattılar.

İnşâallah önümüzdeki cumartesi günü, yarışmaya müracaat eden küçük-büyük herkes kendi ilmihâl bilgisini ölçmüş olacak. Bu yarışmaya bazı kardeşlerimiz çok iyi çalışabildikleri hâlde, bazıları çeşitli sebeplerden dolayı yeterince hazırlanamamış olabilirler. Önemli olan yarışmaya katılma cesaretini gösterebilmektir.

Yarışmaya katılacak kardeşlerimize göre sınav yeri, gözetmen ve sair çalışmaların da yapıldığı göz önünde bulundurularak yarışmaya mutlaka katılmak gerektiği kanaatindeyim. Mübarek Receb Ayı'nın başlarında ve Regâib Gecesi'nin akabinde yapılacak olan bu yarışmaya rağbet etmek, alâka göstermek ve büyük bir istekle, sevap kazanmak duygusuyla katılmak hepimize manevi kazanç sağlayacaktır.

İlmihâl yarışmasının düzenlenmesinde emeği geçen tüm kardeşlerime teşekkürü bir borç biliyor, yarışma ölçme sınavına girecek kardeşlerimize başarılar diliyorum.

Regâib Gecesi'nin bereketinden istifade etmemiz temennisiyle haydi 7'den 177'ye ilmihâl yarışmasına!..

 

Ahmet Semih Torun - Habername

asemihtorun@gmail.com

ahmedsemihtorun@yandex.com

www.twitter.com/ahmetsemihtorun

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.