K.K.T.C.'DE KUTLU DOĞUM FAALİYETLERİ

 

Bir aydır KKTC'de bulunmaktayım. Kutlu Doğum vesilesi ile Türkiye'de olduğu gibi K.K.T.C.'de de manevi bir rüzgâr esti ve maneviyata susamış gönüller, rahmet yağmurlarıyla suya kandılar.

Yapılan Kutlu Doğum Programı’nı şu şekilde özetleyebiliriz:

12 Nisan Cuma günü başlayıp 21 Nisan'da son bulan Kutlu Doğum faaliyetlerine Bursa Belediyesi Mehterânı renk kattı. Geçen sene semâzen ağırlıklı olan programın bu sene mehteran ağırlıklı olması insanları daha da coşturdu ve sevgi gösterileriyle karşılanan mehterân, insanların ilgi odağı haline geldi.

Lefkoşa,  Gazi Mağusa, Girne, İskele, Güzelyurt, Lefke, Dipkarpaz ve civarlarında yapılan kutlamalarda manevi ve maddi ikramlarda bulunuldu. Kırk tane sahabinin bulunduğu Lefkoşa'daki Kırklar Türbesi ile Girne'deki Hz. Ömer Türbesi gibi manevi mekânların da şenlendiği Kutlu Doğum programlarında sevgi ve kardeşlik mesajları verilmesi çok mânidardı.

KKTC cumhurbaşkanı, bakan ve milletvekiller ile T.C. Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça gibi üst düzey ve diğer resmi görevlilerin katılımı programlara ayrı bir güzellik kattı.

Gazi Mağusa'ya bağlı Vadili'de düzenlenen programa; KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bazı bakan ve milletvekiller, Din İşleri Başkanı yetkilileri, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Din Hizmetleri görevlileri, belediye başkanları,  muhtarlar ve bölge halkı katıldı.

Kur'ân-ı Kerim tilâveti, naat ve ilahilerle süslenen etkinlikte, Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan, "kardeşliğin, adaletin ve insanlık onurunun İslamiyet'in erdemlerinden olduğunu, KKTC'nin kurulmasıyla Kıbrıslı Türklerin bağımsız ve özgür bir yaşama kavuştuğunu" dile getirdi. Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Ahmet Durmuş, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığı ile 1989 yılından beri Kutlu Doğum etkinliklerinin düzenlendiğini hatırlatarak "Hz. Peygamber ve İnsanlık Onuru" konulu bir konferans verdi. 

Programın kapanış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Eroğlu ise, "kimsenin kalbini kırmamak gerektiği" konusuna dikkat çekti. Yemek ikramıyla neticelenen program, duygulu anların yaşanmasına sebep oldu.

Halkın Adalet Konseyi (HAK), Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle yayınladığı mesajda; “ Adaletin önemine, Hz. Muhammed’in hayatının ve O’nun toplumsal huzuru nasıl sağladığının öğrenilmesi gerektiğine” vurgu yaptı.

Kutlu Doğum programlarına katkıda bulunan Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Yard. Doç. Dr. Yusuf Suiçmez, "İlahiyat fakültesinin ikinci yılında olduğunu, İlahiyat fakültesi olarak dini bilgileri, topluma sağlıklı bir şekilde aktarmaya çalıştıklarını" dile getirdi.

Camiler, okul ve üniversite konferans salonları, parklar, açık hava salonu, plaj, açık pazar ve kapalı spor salonlarında yapılan kutlamalarda okunan Kur'ân-ı Kerîm, ilâhi, mevlid ve sohbetler ile Müslümanlar bir taraftan maneviyat ikliminde gezerken diğer taraftan mehter marşları ile coşuyorlardı. Yemek ikramları ve kan bağışları ise muhabbeti pekiştiren diğer faaliyetler.

*

Kıbrıs enteresan bir yer...

Eskiden Rumların, bir azizlerinin doğum gününü tatil ilan etmeleri üzerine Türkler de Peygamber Efendimiz'in Hicri takvime göre doğumu olan Mevlid Kandilini tatil ilan etmişler. Zannedersem dünyada Mevlid Kandili günü tatil yapan tek ülke KKTC'dir. Konuştuğumuz insanlar; Mevlid Kandili Tatili’nin kaldırılacağından bahsedildiğini, halk tarafından sadece tatil olarak algılansa bile kutlu bir günü hatırlatması açısından yine de tatil olarak kalmasının KKTC vatandaşları için faydalı olacağını söylüyorlar.

Lefkoşa Osmanlı eserleri bakımından daha zengin olmasına rağmen KKTC'nin tatil şehri olan Girne merkezde tarihî cami olarak iki cami bir mescid bulunmakta olup mescid kapalı durumdadır. Güzel bir şekilde tamir edilen mescid, cemaati olmadığından kapalı bulunmakta, Yazıcızâde Camii İmam-Hatibi İbrahim Dündar; "Geçen senelerde, mescidin yakınlarından Yazıcızade Camii'ne gelen cemaati mescide yönlendirdikleri halde pek rağbet olmadığını" söylemektedir. 

Sonradan yapılmış olan diğer bir cami ibadete açık olup diğer bir cami ise inşaat halindedir.

İçkisiz alışveriş merkezleri ile manevi mekânların yok denecek kadar az olduğu KKTC’de bir rehâvet ortamı olmakla beraber insanlarının iyi niyetli olması daha güzel günlerin geleceğine işaret etmekte, Kutlu Doğum programlarının da bu sürece katkısı bulunmaktadır.

Bu vesile ile Efendimiz’in yâd edilmesine sebep olan Kutlu  Doğum Programı’nın organizasyonunda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, siz kıymetli okuyucularımı  merhum Üstad Ali Ulvi Kurucu’nun şiiriyle başbaşa bırakıyorum.

Efendim

"Rûhum sana âşık, Sana hayrandır Efendim,
Bir ben değil âlem sana kurbandır Efendim.
Tâ arşa çıkar her gece âşıkların âhı,
Dîdârına âşık Ulu Yezdân'dır Efendim.
Aşkınla buhurdan gibi tütmekte bu kalbim,
Sensiz bana cennet bile hicrândır Efendim.
Kıtmîrinim ey Şâh-ı Rusül, kovma kapından,
Âsilere, lütfun yüce fermandır Efendim."


 

Ahmet Semih Torun -Habername

asemihtorun@gmail.com

ahmedsemihtorun@yandex.com

www.twitter.com/ahmetsemihtorun 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.