Adnan Zeki BIYIK

Adnan Zeki BIYIK

Cami Sadece Namaz Kılma Yeri mi?

Cami Sadece Namaz Kılma Yeri mi?

 

Câmi, kelime anlamı itibarı ile toplayan bir araya getiren demektir. İslam dininde Müslümanların ibadet mekânının adıdır. Mescit de aynı amaçlı mekanlardır, kelime anlamı secde edilen yer anlamındadır. Ülkemizde camilere göre daha küçük olan mabedlerdir.

Caminin anlamı itibarıyla ne kadar önemli bir misyona sahip olduğunu söylememiz gerekir. muhtelif dünya görüşlerine sahip Müslümanları bir çatı altında toplayıp "Siz kardeşsiniz" mesajı veren bu düsturu beyinlere nakşeden mabeddir "Câmiler."

Dışarıda belki farlık mezhep, farklı tarikat, farklı cemaat, farklı gruplara mensup insanlar camiye girdiğinde aynı safa dururlar, dışarıda yan yana gelemeyen Müslümanları bir safta birleştirip kaynaştıran muhteşem mekânlardır "Camiler"

Hızla bireyselleşen, bağlı olarak da bencilleşen insanımızı bir araya getirip tekrar sosyalleştiren mekânlardır "Câmiler."

Egsoz dumanlarından, trafikte çekilen çilelerden, ses ve gürültü kirliliğinin stresslerinden, uzaklaştıran, kapitalizmin salık verdiği maddeci ve acımasız hayat şartlarından bunalımlara giren insanımızın mânen huzur bulduğu tabiri caizse rehabilite olduğu kutsal mekânlardır "Câmiler"

Caminin/Mescidin tarihteki misyonuna baktığımızda bilhassa Peygamber Efendimiz Zamanında namaz kılınmanın yanında tüm sosyal meselelerin konuşulduğu, hal ve hatırın sual edildiği, devlet meselelerinin tartışıldığı, savaş kararlarının alındığı en önemli toplanma yeridir cami. Böyle hayırlı mekânların inşası ve yaygınlaştırılması noktasında Kitab-ı Kerim şöyle buyurur:

“Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan,,zekatı veren ve Allahtan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur.” Tevbe, 18.

BURSA'DA ZAMAN
Bursa'da bir eski cami avlusu,

Küçük şadırvanda şakırdıyan su;
 

Orhan zamanından kalma bir duvar

Onunla bir yaşta ihtiyar çınar
 

Eliyor dört yana sakin bir günü.

Bir rüyadan arta kalmanın hüznü
 

İçinde gülüyor bana derinden

Yüzlerce çeşmenin serinliğinden

 

Ovanın yeşili göğün mavisi

Ve mimarîlerin en ilâhisi.

Yüce Allah Camilerimiz, onların minarelerinde yükselen ezanlarımızı dindirtmesin, hürriyetimizin sembolü bayrağımızı indirtmesin.

Aziz vatanımızı her türlü tasalluttan muhafaza eylesin. Haftanız kutlu olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum