Adnan Zeki BIYIK

Adnan Zeki BIYIK

Kur'an Yarışması Çalıntı Bir Proje mi?

İmamın Kuran Yarışması Feryadı: Bu Proje benim. “Emek Gaspı”

Kıymetli okurlar, daha önce müspet yanları olan ama içerik olarak menfi tarafları da olan yarışma ile ilgili burada tekrar görüş serdetmeyeceğim. Bugün yazımda bu yarışmanın kendi projesi olduğunu iddia eden imam konusuna değineceğim. İmam B. İstanbul’da görev yapıyor, Kuran Yarışması projesinin kendine ait olduğunu bunu daha kapsamlı yapacağını söylüyor.

Aylar öncesinden Jüri üyelerini dahi belirlemiş, İşte belirlediği jüri :

Prof Nihat TEMEL, Mehmet Ali SARI, Abdülkerim ÖZTÜRK, Yunus BALCIOĞLU, Halil NECİPOĞLU, Emre YÜCELEN

İmam Efendi, bu jüri üyelerinden bazılarını projenin kendisine ait olduğuna dair şahit olarak dinlenilebileceğini de söylüyor. Kendisine ait olduğunu iddia ettiği bu projeyi şu an jüri üyeliği yapan bir şahsın ya da TRT’den birilerinin illegal olarak öğrenip aldığını beyan ediyor. Bunun manevi olarak vebal olduğunu, maddi olarak da telif hakları yasasına göre de suç olduğunu söylüyor.

Konu ile alakalı TRT’ye bir tekid gönderiyor ama TRT kendisine cevap vermiyor. Aynı zamanlarda projeyi kendisinden işiterek kendininmiş gibi davranarak projeye sahiplendiğini iddia ettiği jüri üyesine de mesaj gönderiyor. Hatta telefonla görüşüyor.

Fakat suçladığı jüri üyesi “Benim proje ile ilgim yok, bana jüri üyesi olmam noktasından teklif TRT’den geldi” diye imama cevap veriyor. Ayrıca imamın bahsettiği jüri üyesini ben de bizzat telefonla aradım. O da bana projeden haberdar olmadığını hatta projenin Osman ŞAHİN’e ait olduğunu, jüri üyeliği teklifinin TRT’den kendisine geldiğini söyledi.

Konuşma oldukça uzun ama ben özetlemeye çalıştım.

İmamın Jüri Üyelerine Yazdığı uzun yazıdan bir bölümünü aynen yayınlıyorum:

Sayın Jürüleri üyeleri

“Sizleri:

İnsafa, edebe ve hak hukuka riayete davet ederim. Bu yaptığınız Kuran Kerim yarışma programı, telif hakları şahsıma ait olan Kur'an'a olan sevdam, aşkım, emeğimi göz nurumu döktüğüm dolayı Rabbimin bana ilham ettiği fikri eserimdir. Sizin ki ise emek hırsızlığıdır. Zira bu kul hakkıdır. Ayıptır, günahtır, çirkindir. Bu program da yer alan bizim razılığımız olmadığından en ufak dahi rant sağlayan hiçbir insana hakkımı helaletmiyorum. Biline.

Sizi akl-ı selime davet ederim. Ben Kuranın kölesi, Hz Peygamberimizin de sevdalısıyım. Siz hiç sorumluluk duyup da şöyle dediniz mi: 'Yahu, biz bu programı yapıyoruz ama bu bizim meslektaşımız. Bu hizmetin bir maliyeti vardır belki. Cebinden kim bilir ne kadar maliyet çıkmıştır? Bu ağır yükü en azından gücüm yetecek kadar bir kısmını olsun ben karşılayayım. Bunu beraber yapalım. Emeğe saygısızlık etmeyeyim. Elimden o da gelmezse bir teşekkür edip bunu çok güzel düşündüğünden dolayı teşekkür etmenin hesabını yapabilseydiniz keşke?

Bu ilhamımın kaynağı Rabbime aittir. Bu yüzden, Bu hizmetin karşılığı da Allah'a aittir.

Kimi insanların akıl edemedikleri birtakım güzel ya da enteresan fikirleri, başkalarından duyduktan sonra kendilerine mâl etmeleri. Bu günlerde buna "esinlenme" de diyorlar. Özelikle de tecrübeli insanların, astlarının fikirlerini çalması çok görülen bir hadiselerden olduğu için bunun sonlandırılması gerekir.”

Değerli okurlarım bana anlattığına göre imam efendi hem idari yönden hem de hukuki cihetle hakkını aramak için girişimlerde bulunmuş… Bize düşen ortada bir emek gaspı varsa onu ortaya çıkarma noktasında yardımcı olmak. Eğer ortada öyle bir durum yoksa zaten mesele yok demektir. Hep beraber neticeyi bekleyelim…

Görelim Mevlâ neler eyler

Neylerse güzel eyler

Bilvesile yaklaşan bayramın ülkemize ve  zulmün kol gezdiği tüm memleketlere esenlikler ve huzur getirmesini Cenâb-ı Haktan niyaz ederim.

Adnan Zeki Bıyık

Kırklareli İl Müftü Yardımcısı

(Torpil Araştırmacısı)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.