Ey müslümanlar duyduk duymadık demeyin!!!

 Ey müslümanlar duyduk duymadık demeyin!!!

Daha dün gibi,"Ya Rabbi bize Recep ve Şabanı mübarek eyle ve bizi Ramazan-ı Şerife kavuştur" diye dua ediyorduk. Elhamdülillah, Regaip Gecesini, Mirac Gecesini ve Berat Gecesini idrak etti. Rabbim tekrarına kavuştursun. Şimdi Ramazan-ı Şerifin gölgesi düştü üzerimize.

Sevgili kardeşlerim, sizlerle Efendimiz'in s.a.v. bir mübarek uyarısını paylaşacağım. Gereğince amel etmeyi cümlemize nasip eylesin.

Selman-ı Farisi r.a. Efendimizin bildirdiğine göre, Rasulullah s.a.v. Efendimiz bize Şaban ayının son günü bir hutbe okudu ve şöyle buyurdu:

"Ey Müslümanlar!

Büyük ve mübarek bir ayın gölgesi üzerinize düştü. Bu içinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nin bulunduğu bir aydır.

Bu ay, Allah'ın cc, gündüzlerinde orucu farz; gecelerinde teravih namazını nafile olarak meşru' kıldığı (mübarek) bir aydır.

Bu ayda kim bir hayır işlerse başka zamanlarda bir farzı yerine getiren kimse gibi sevap kazanır. Bir farzı eda eden de, başka aylarda yetmiş farzı yerine getiren gibi sevap kazanır.

Bu ay, sabır ayıdır. Sabrın karşılığı da cennettir.

Bu ay, ihsan, yardım ve eşitlik ayıdır.

Bu ay, müminin rızkının arttığı bir aydır.

Kim bir oruçluyu iftar ettirirse bu, onun günahlarının bağoşlanmasına ve cehennemden kurtulmasına sebep olur. İftar ettirdiği müslümanın aldığı sevaptan bir şey eksiltmeksizin onun kazandığı kadar da ayrıca sevap kazanır.

"Hepimizin oruçluya iftar ettirecek imkanımız yoktur..." dediler. Bunun üzerine Efendimiz s.a.v. :

Allah cc bu sevabı bir oruçluya bir hurma veya bir yudum su ya da bir içim süt ile iftar ettirene de verir, buyurduktan sonra hutbesine şöyle devam etti:

Bu ay, evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluş olan bir aydır. Kim bu ayda emri altındakilerin yükünü hafifletirse Allah onu bağışlar ve cehennemden azad eder.

Bu ayda dört şeyi çok yapınız. Bunların ikisi ile Rabbinizi hoşnut edersiniz; ikisinden de zaten uzak kalamazsınız. Rabbinizi hoşnut edeceğiniz iki işiniz:

1- Lailahe illallah diyerek Allah'ın birliğine şahitlik etmeniz.

2- Bağışlanma dilemenizdir.

Uzak kalamayacağınız öteki iki şeye gelince:

1- Allah'tan cenneti istemeniz.

2- Cehennemden kurtulmayı dilemenizdir.

Kim bir oruçluyu doyuracak olursa, Allah onu benim havuzumdan sulayacak, o da cennete girinceye kadar bir daha susuzluk çekmeyecektir. ( İbn HUzeyme, Sahih,III,191-192)

Efendimizin s.a.v. başka bir uyarısı da: "Ramazan-ı Şerife kavuşup da kendini Rabbine afvetiremeyenin burnu yerde sürtülsün" ihtarıdır.

Sevgili dostlar, biz de daha bu mübarek ay gelmeden, önce nefsimizi sonra sizleri uyarıyoruz. Aman bu fırsat ayını kaçırmayalım, nefsimize uymayalım diye şimdiden dikkatimizi buraya çekiyoruz.

Nefis bu sıcak mevsimde oruç tutmak istemez. Şeytan öyle telkinde bulunur. Daha sonra kaza edersin der. Bu hatasına kılıf bulmak için de tatile çık der. Seferisin vebali yok diye fetva da bulur. Daha neler neler...

Halbuki Ramazan ayında tutması gereken bir orucu keyfi olarak tutmayan kişi daha sonra ömrü boyunca bu orucun kazasını tutsa ilk vaktinde alacağı sevabı alamayacaktır.

Kısaca bu ayda yapmamız gerekenleri sıralayacak olursak:

1- Oruç tutmak

2- Namaz kılmak. ( Beş vakte ilave olarak yirmi rekat teravih namazı.)

3- Her geceyi Kadir Gecesi'dir ümidiyle değerlendirmek.

4- Bir hatim yapmak. ( Mümkünse mealiyle birlikte. Hiç değilse her gün bir bölümün mealini okuyarak anlamaya çalışmak.)

5- Zekatlarımızı vermek. ( Bu ayda verilince yetmiş farz sevabı müjdesi var.)

6- Sabretmek. ( Sabrı öğreneceğiz. Orucun sevabını kaçırmamak için çok önemlidir.)

7- Fakir kardeşlerimizin yardımında bulunmak. ( Mümkünse yardımlarımızı nakit olarak yapmak. Ramazanda ciddi erzak yardımı yapılıyor ama asıl ihtiyacının ne olduğunu bilemediğimiz için en iyisi nakdi yardımda bulunmak.)

8- İftar ettirmek. ( Soframızı akrabalarımıza, komşularımıza, arkadaşlarımıza ve özellikle de fakir kardeşlerimize açmak.)

9- Sahur yapmak. ( İhtiyaç olmasa bile sünnettir, berekettir. Kıymetli bir vakittir. Teheccüd zamanıdır. Çok sevaplı bir namazdır. Kaçırılmaması tavsiye edilir.)

10- Zikretmek. ( Yukarıda Efendimizin s.a.v. tavsiye zikirlerine ilave olarak yine Efendimizden s.a.v.:

a-Yüz defa istiğfar b-Yüz defa salavat c-Yüz defa İhlas suresi besmele ile d-Bin defa Lafza-i Celal)

11- Çalıştırdıklarımızın işini hafifletmek.

12- Son on günde itikaf etmek. (Unutulmuş kuvvetli bir sünnettir.)

13- Dua etmek. ( Oruçlunun duası makbuldür. Başta anne- babamıza, evladımıza ve bütün müminlere dua etmek.)

14- Fıtır sadakası vermek.

15- Bayram gecesini kaçırmamak. ( Duaların kabul edildiği ve ülkemizde kıymeti bilinmeyen fırsat zamanıdır.)

16- Ramazan umresi yapmak. ( İmkanı olan kardeşlerim sakın kaçırmayın. Efendimizle s.a.v. yapılan hac gibi sevabı vardır.)

17- Bu konuda yazılmış kitapları okumak. ( a-Ramazan'ı Nasıl İhya Ederim? Ahmet Bulut, Ensar Neşriyat, b- Resulullah'ın Dilinden Ramazan ve Oruç Doç.Dr. Selahaddin Yıldırım, Ramazan ve Takva Eğitimi Prof. Dr. M. Esad Coşan, Ramazan Yazıları Mustafa İslamoğlu vb.)

Şimdiden hepimiz için hayırlı olmasını Rabbimizden niyaz ederim. Dua eder, dualarınızı beklerim.

Kardeşiniz

Ahmet Bulut

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.