AFORİZMALAR – DONALD TRUMP

“Türkiye, yakın zamanda Suriye'nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak. Türkiye bundan böyle, ABD'nin son iki yıldır, bölgede yakaladığı DEAŞ savaşçılarından sorumlu olacak.”

"ABD'nin yıllar önce Suriye'de 30 gün kalması gerekiyordu. Biz kaldık ve görünürde amacı olamayan bir muharebeye gitgide daha derinden battık.” 

“Ben Washington'a geldiğimde, DEAŞ bölgede gemi azıya almıştı. DEAŞ halifeliğini çarçabuk yüzde 100 yenilgiye uğrattık.”

“Her zamanki gibi ABD'nin NATO'nun, ticaretin, her şeyin "kerizi" olduğunu sandılar.”

"Daha önce güçlü bir şekilde ifade ettim, şimdi bir kez daha yinelemek için söylüyorum; Türkiye, benim derin ve eşsiz anlayışıma göre, sınırların dışında olduğunu düşündüğüm bir şey yaparsa, Türkiye'nin ekonomisini mahvederim ve yok ederim (Bunu daha önce yaptım).”

“Türkiye, Avrupa ve diğer ülkelerle (Suriye'de) yakalanan DEAŞ savaşçılarına ve ailelerine göz kulak olmalı. Şimdi bölgede bazıları çok zengin olan diğer ülkeler için kendi topraklarını koruma zamanı. ABD büyüktür.”

"Suriye'nin kuzeyinde gördüklerinize şaşırıyor musunuz? Ben şaşırmıyorum. Ocak 2018'de Obama'nın bizi Türkiye'ye ilişkin koyduğu ikilemi açıklamıştım."

"Suriye'de kimsenin tarafını tutmuyorum" 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile "iyi ilişkilerimiz var".

"Uzun yıllardır Suriye'deyiz. Suriye'deki görev kısa vadeli olmalıydı. Girip, çıkmamız gerekirdi." 

“(Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan'a bizden kimseye zarar vermemelerini, bunun büyük bir sorun olacağını söyledim.”

“Türkiye uzun süredir düşmanı olan PKK ile savaşıyor. Tüm bunların Obama yüzünden başladığına dair bugün bazı haberler okudum.”

“Obama, Türkiye ve PKK arasında bir savaş başlattı" 

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'artık bunlar sizin sorumluluğunuzda olacak' dedim.”

“Tüm bu ülkeler en az bizim kadar DEAŞ'tan nefret ediyor" 

"Söz konusu bölgede (Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin operasyon düzenleyeceği bölge) 50 asker vardı ve bu kişiler bölgeden çıktı."

“Birçok kişi Türkiye'nin ABD için büyük bir ticaret ortağı olduğunu kolaylıkla unutuyor. Aslında F-35 savaş uçaklarımızın gövdesini onlar üretiyor.”

“Türkiye birlikte iş yapmak için iyi bir muhatap, İdlib'te birçok kişinin hayatını kurtarmama ve benim ricam üzerine, daha uzun yıllar cezası olan Papaz Brunson'ı sağlıklı bir şekilde geri döndürmeme yardımcı oldular.”

“Türkiye ile de ilişkimiz çok iyi. Türkiye'nin halihazırda büyük bir Kürt nüfusu var.”

“Türkiye'nin gireceği gereksiz bir çatışma ekonomileri ve kırılgan para birimleri için yıkıcı olur. Kürtlere mali yardım ve silah yardımı yapıyoruz!" 

 “Çeşitli gruplar arasındaki savaş yüz yıllardır sürüyor. ABD, hiçbir zaman Ortadoğu'da olmamalıydı. 50 askerimizi çıkardık. Türkiye, Avrupa'nın geri almayı reddettiği ve ele geçirilen DEAŞ savaşçılarını üstlenmek zorunda. Bu bitmeyen salakça savaşlar, bizim için bitiyor!"

“Bu bitmeyen salakça savaşlar, bizim için bitiyor! (Kitle imha silahları) Hiç yoktu. Şimdi yüce askerlerimizi ve ordumuzu yavaşça ve dikkatlice eve getiriyoruz.”

“Siyaset sahnesine girdiğim ilk günden itibaren bu sonu gelmez ve anlamsız savaşları sürdürmek istemediğimi vurguladım.”

“Türkiye sivilleri, Hıristiyanlar dahil dini azınlıkları koruyacağı ve herhangi bir insani krizin yaşanmayacağı konusunda taahhütte bulundu.”

“Obama döneminde olduğu gibi Türkiye'nin ölümcül düşmanı olan PKK ile ortaklık yaptığınız zaman, bu son derece zor bir durum olur. Onlar uzun yıllardır birbirinden nefret ediyorlar.”

“Türkiye'nin ya da Kürtlerin kontrolü kaybetmesi olasılığına karşın ABD, Beetles olarak bilinen ve Suriye'de baş keserek infaz gerçekleştiren 2 DEAŞ militanını gözetimine aldı ve Suriye'den çıkartarak ABD tarafından kontrol edilen güvenli bir bölgeye getirdi. Onlar kötünün de kötüsü.”

“Unutmayın, Türkiye bir NATO üyesidir. Diğerleri "DIŞARIDA KAL", bırak Kürtler (bizim mali yardımımızla bile olsa) kendi savaşlarını versin diyor; Ben, eğer kurallara uymazsa, Türkiye'yi finansal açıdan çok sert yaptırımlarla vuralım diyorum! Yakından izliyorum.”

“Şimdi bizim üç seçeneğimiz var. Ya oraya asker göndereceğiz ve askeri olarak kazanacağız ya Türkiye'yi finansal olarak ve yaptırımlarla sert bir şekilde vuracağız ya da Türkiye ve Kürtler arasında bir anlaşma için arabuluculuk yapacağız!”

“Terör örgütü PKK'nın Suriye kanadı YPG ve Türkiye arasında "ara buluculuk" yapmak ve ateşkes sağlayabilmek için bir yol bulmaya çalışıyorum.”

 “Suriye'deki Barış Pınarı Harekatı’ndan "endişe duyuyorum" Türkiye'nin tek bir DEAŞ savaşçısının bile kaçmasına izin vermemesi zorunludur."

'Sonu olmayan savaşlar sona ermeli' 

"Daha kendi sınırımızı kontrol edemezken Türkiye-Suriye sınırını kontrol etmemiz mümkün değil"

 "Umarım YPG'liler bölgeden çekilirler, Türkiye'nin hava gücüne karşı şansları yok.”

“Suriye için orada acı çeken etnik ve dini azınlıkların korunması ve insan haklarının iyileştirilmesi için 50 milyon dolarlık yardımı serbest bırakıyorum."

“Suriye'nin kuzeyinden 1000 Amerikan askerinin çekilmesi için talimat verdim.”

"Türkiye sınırındaki savaşa katılmamak çok akıllıca. Bizi yanlışlıkla Ortadoğu'ya sokanlar hala savaşmamızı istiyor. Ne kadar kötü bir karar verdiklerinin farkında değiller. Neden savaş ilanı istemiyorlar?"

“Türkiye yıllardır savaşıyor. Türkiye PKK'yı teröristlerin en kötüsü olarak görüyor. Başkaları araya girip o ya da bu taraf için savaşmak isteyebilir. Bırakın yapsınlar! Biz durumu yakından izliyoruz. Sonsuz Savaşlar!"

"Lindsey Graham ve Demokratlar da dahil olmak üzere pek çok kongre üyesi ile Türkiye'ye güçlü yaptırımlar getirilmesi konusunda anlaşıyorum. Bu konuda harika bir fikir birliği var. Türkiye bunun yapılmamasını istedi. Beklemede kalın" 

 "ABD, DEAŞ'lı mahkumların en kötülerini şu anda elinde tutuyor. Türkiye ve (YPG/PKK) Kürtler, kaçmalarına izin vermemeli."

"Biz 200 yıldır birbirleriyle savaşı sürdüren iki grup arasındaki savaşa girmeyeceğiz. Avrupa'nın kendi DAEŞ mahkumlarını alma şansı vardı ama bedelini ödemek istemediler. ‘Bırakalım ABD ödesin’ dediler.”

 "Şimdi Almanya Başbakanı Angela Merkel ortaya çıkıp, Türkiye'ye (operasyondan) vazgeçmesini söylüyor. Avrupalıların çok fazla sorumluluğu yok mu?" 

“Generallerime dedim ki, neden düşmanımızın toprağını korumak adına Suriye ve Esad için savaşalım? Kürtleri korumak adına Suriye’ye yardım etmek isteyen biri varsa bana uyar; bu, Rusya, Çin ya da Napolyon Bonaparte olabilir. Umarım her şey iyi gider, biz 7 bin mil uzaktayız!"

Amerikan haber kanalı ABC'nin, silah tanıtımı sırasında kaydedilmiş güçlü patlamaların yer aldığı görüntüleri Barış Pınarı Harekatı sırasında kaydedilmiş gibi servis etmesi, "skandaldır." 

 “Türkler öğle yemeğine çıkar gibi savaşa çıkıyor”

 "(Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan'ın kararı beni şaşırtmadı. Uzun süredir bunu yapmak istiyordu, uzun süredir Suriye sınırına asker yığıyordu" 

ABC NEWS Kanalının Sorusuna Karşılık…"Türkiye'nin sınırda büyük bir ordusu var. Ben Erdoğan'a operasyon konusunda yeşil ışık yakmadım. Gerçi siz Kentucky'deki poligon atışlarını Türkiye bölgede katliam yapıyor diye yayımlayan kanalsınız." 

Son 1 haftada bu ve buna benzer pek çok aforizma savuran bir dünya lideri ne kadar güvenilir olabilir. Tamamen yorumsuz olarak paylaşmak istiyorum.

Ahmet TÜRKAN - HABERNAME

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum