ASTSUBAYLARA KADROLU ÇÖZÜM

Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli astsubayların mesleki ve sosyal sorunlarının en kısa zamanda Komuta Katı'na iletilmesi ve çözüm yolu bulunması maksadıyla; Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Kıdemli Astsubaylığı kadroları ihdas edilmiş, görevlendirme yapılmış ve uygulamaya geçilmiştir.[1]

Tüm Astsubayların ve emeklilerinin yüreğine su serpecek bu haber çok güzel bir gelişmenin habercisidir.

Deniz  Kuvvetlerinden emekli bir astsubay olarak elbette tecrübelerimizi ve beklentilerimizi iletme fırsatımız olduğu kanaatindeyim.

3 Haziran 2012 tarihli 6318 Sayılı kanunla bazı iyileştirmeler yapılmıştı lakin daha önce gündeme gelen pek çok konu henüz kanun kapsamına alınmamıştı.

Astsubayların sosyal hayatları günümüz koşullarına uygun hale getirilmelidir.

Hali hazırda ön lisans seviyesinde eğitim ile mezun olan astsubaylar görev ve sorumluluklarına göre oldukça düşük seviyede maaş almaktadırlar.

Emekli maaşları da aynı nispetle düşük kalmaktadır.

Birinci Dereceye inen astsubaylara ve emeklilerine verilmesi daha önce gündeme gelen makam tazminatı konusu henüz netleşmemiştir. Ömrünü vatan ve millet yolunda harcayan, çok zor şartlarda görev yapan astsubaylara bu hak verilmeli ve mağduriyetleri giderilmelidir.

Astsubaylıktan subaylığa geçiş kontenjanları başarı ile olmalı, belli başarıyı yakalamış astsubayların kontenjana bağlı olmaksızın subaylık statüsüne geçebilmesinin önü açılmalıdır. Başarı ödüllendirilmelidir.  

Astsubay Meslek Yüksek okulları 4 yıllık fakülte seviyesine çıkarılmalı ve bu seviye ile eğitimdeki eksiklik giderilmelidir. Astsubay akademileri kurulabilir. Dolayısı ile subaylığa geçiş formasyonunun eğitim tarafı tamamlanmış olacaktır.

Astsubayların yüksek lisans ve doktora yapabilmelerine getirilen branş sınırlaması da kaldırılmalı ve başarılı olanlara bu imkan verilmelidir.

Yüksek lisans ve doktora yapanlara bu dereceleri ek göstergelerinde düzenleme yapılarak çalıştıkları sürece  daha üst seviyeden maaş almaları ve emekli olduklarında da aynı ek göstergeleri üzerinden emekli maaşı almalarının önü açılmalıdır.Örneğin halihazırda birinci dereceden 3600 ek gösterge ile emekli olan bir astsubay yüksek lisans yapmış olması halinde +1000 ve doktora yapmış olması halinde ilave + 1000 ek gösterge alarak 4600 ve 5600 ek göstergelerden emeklilikleri sağlanmalıdır.

Yeni düzenleme yapıldığında bir sefere mahsus geriye dönük işletilmeli ve denge sağlanmalıdır.

OYAK ve kuruluşlarında astsubaylara ve emeklilerine temsil ve kadro imkanı sağlanmalıdır. OYAK’ta verilen tek kadro yetersizdir.

Lojman imkanları Subay ve astsubayların mevcuduna göre yeniden oranlanmalıdır. Astsubayların lojman imkanları artırılmalıdır.

Orduevlerindeki subay astsubay ayrımı kaldırılmalı ve birleştirilmelidir. Tüm bu imkanlar Uzman Çavuşlar için de düşünülmelidir.

Sayın Genelkurmay Başkanımızın konuya olan hassasiyetini biliyoruz. Çözüm sağlanacağına inanıyoruz.

Ahmet TÜRKAN - HABERNAME

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum