MOBBİNGDE YENİ TRENDLER

Kardeşime iş lazım, masayı boşalt:

Malum uzunca bir süredir işsizlik krizleri yaşanıyor. Aslında pek çok iş yeri işçi arıyor, pek çok kişi de iş arıyor. Problem;  ortak noktada buluşamamak.

Eğer iş yerinde aniden birileri sizi taciz etmeye, iş yapış şekillerinizi eleştirmeye başlıyorsa bilin ki  yerinize birini düşünmeye başladılar. Hatırlı birileri işsiz kaldı ve birilerinin gözü sizin yerinizde. Bu birileri aranızdan su sızmayan arkadaşlarınız bile olabilir.

En yakın amiriniz.

İnsan Kaynakları Yöneticisi.

Yani bu devirde kimin akrabasına iş lazım ise bilin ki kuyunuzu kazanlar onlardır. Kendinizi de kontrol etmeyi ihmal etmeyin tabiî ki. Sadece suçu başkasında aramak ta doğru değildir.

Siz kendinizi sağlama alın, size saldıranları sabır ve cesaret ile def edebilirsiniz.

Kariyer planlamalarındaki uzun vadeli hesaplar, hatırlı kişilerin önemli mevkilere yerleştirilmesi gayesinden başka bir şey taşımaz. Sizin eğitiminiz sizin olsun derler. Bu iş yeri sadece eğitime göre iş ve mevki-makam vermez;  liyakate bakar demek, yalakalıktan sınıfta kaldığınızın işaretidir.

Yani, kurslara gitmeniz, kendinizi yetiştirmeniz, hangi üniversitenin hangi bölümünü bitirdiğiniz, ya da lisans üstü veya doktora yapmanız sizi üst sıralara taşımaz.

Akrabalar, hatırlı kişilerin yakınları veya özel bilgi ve belgelere sahip bazı tipler işiniz için risk grubunu oluşturur.

Şimdi bu ne diyeceksiniz. Bu mobbingtir işte. Yani haksızlığın, eziyetin, adam kayırmanın, birilerini itip kakmanın bu günkü modern anlamıdır mobbing.

Durum çok mu kötü.

Yok aslında. Durumu iyi analiz etmelisiniz. Birileri sizin üzerinize oynamaya başladığı zaman gardınızı iyi almalısınız. Kolay mıdır?

Hiç sanmam.

Kolay olsa idi herkes hak ettiği yere zaten ulaşır mobbing kavramı sözlüklerde kendine yer bulamazdı. Onca eğitim danışmanı, onca akademisyen, onca psikolog bu işin sırrı ne ola ki diye kafa patlatmazlardı.

Şimdi hükümet mobbinge karşı da bir yasa hazırlığı içinde.

Gerek işyerinde, gerek okulda, gerek ise aile hayatında mobbingi ispat edebilirseniz ki hiç zor değildir, bunun yaptırımları olacak.

Hem de ciddi yaptırımlar düşünülüyor.

İnsanlar neden bu yola başvurur. Kendilerine göre savunmaları olacaktır elbette ama haklı olanın hakkını vermeyip, zulmetmek her bakımdan kusurdur. Bu iyi biline.

Sadece kariyer planları için mi uygulanıyor.

Hayır, cinsel istismar de bir nevi mobbingdir. Kişiyi zor durumda bırakarak istismar etmek. İşten çıkarmakla tehdit edip kötü emellerine alet etmek.

Dünya kuruldu kurulalı bu tür şeyler yaşanıyor, yaşanmaya devam edecek. İnsanlar haklarını, hukuku bildikleri sürece, kötüler kadar cesaretli oldukları sürece inanın ki bu tür istenmeyen durumlar azalacak veya kökü kazınacaktır.

Yeter ki biz kendi haklarımızı savunmayı bilelim.

Onurumuzu çiğnetmeyelim. Mobbing aslında çiğnenmiş onurdur.

Aşağılanmadır.

Bu duruma katlanmak zorunda değiliz.

Sadece cesur olalım.

Yalan,  zeka ürünüdür. Doğruluk ise, cesaret ister.  Cesur olmak ve doğruları haykırmak zorundayız.

 

Ahmet TÜRKAN – HABERNAME

ahmetturkan@gmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.